Kira düzenlemesi ne zaman çıkar? Yeni kira düzenlemesi neler içeriyor? Kira artışına sınır getirildi mi?
Yüz binlerce kiracı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Kira artış oranı nasıl olacak? Kiralarda fahiş artışların ardından hükümetin bir dizi tedbiri devreye alıyor. Yeni kira düzenlemesi için düğmeye basılırken kira artışlarını önlemek için sabit oran belirlenmesi gündemde. Peki, Kira düzenlemesi ne zaman çıkar? Yeni kira düzenlemesi neler içeriyor? Kira artışına sınır getirildi mi? Kira artış oranı nasıl hesaplanacak? İşte detayları ile yeni kira düzenlemesi!
Kira düzenlemesi için gözler hükümetten gelecek açıklamalara çevrilirken yüz binlerce kiracı ve ev sahibi yeni düzenleme ile ilgili detayları araştırıyor. Son aydalarda gündemden düşmeyen kira artışlarına ilişkin hükümetten yeni adım geliyor. Kira artışı için sabit oranın belirlenmesi ile ilgili çalışma yapılması bekleniyor. Kabine toplantısında da görüşülen düzenlemenin detayları henüz paylaşılmadı. Kira artışına sınırın getirilip getirilmeyeceği merak edilirken düzenlemenin detayları araştırılıyor. Peki, Kira düzenlemesi ne zaman çıkar? Yeni kira düzenlemesi neler içeriyor? Kira artışına sınır getirildi mi? Kira artış oranı nasıl hesaplanacak? İşte detayları ile yeni kira düzenlemesi!
KİRA DÜZENLEMESİ NE ZAMAN ÇIKAR?
Dört bakanlığın ortak yürüttüğü çalışma, AK Parti'nin geçen haftaki Kızılcahamam kampında da ele alındı. Sonrasında kabine toplantısında da görüşüldü ancak henüz sonuç kamuoyu ile paylaşılmadı.
KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANACAK?
Adalet Bakanı Bozdağ, kira düzenlemesi hakkında konuştu. Bozdağ, 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıkladı.
ARTIŞ YÜZDE 25'İ AŞAMAYACAK
Ankara'da düzenlenen "Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu"nda konuşan Bozdağ, 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25'ini geçemeyeceğini söyledi. Bunun üzerindeki artışlar geçerli olmayacak." dedi.
YENİ KİRA DÜZENLEMESİ NELER İÇERİYOR?
Yeni düzenlemedeki sınır 12 aylık ortalama TÜFE artışının yarısı kadar ortalama kira artışı yapılabilmesi yönünde. Bunun geçici bir düzenleme olması ve o geçici sürenin 1 yıl olması planlanıyor. Karar bu şekilde çıkarsa bir yasal düzenleme yapılarak mevzuata 1 yıllık geçici süre eklenecek. Çalışmalar tamamlandı, nihai karar bekleniyor.
Sonrasında kiracılar ve kiralayanlar arasında yeni çatışmaların çıkması durumunda bunun daha hızlı çözülmesi için arabulucu formülünün devreye gireceği bir yeni adım atılacak. Kira ihtilafları mahkeme yerine arabulucu eli ile çözülecek.