Kıdemde dersimize biraz daha çalışacağız
Hükümet kıdem tazminatında gündemde olan Avusturya modeline alternatifler geliştirme kararı aldı. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, “Dersimize biraz daha çalışacağız” diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatı konusunda yaptıkları çalışmayı hükümette dar bir kadroya anlattıklarını belirterek, “Hükümetimizin bize söylediği, ‘dersinize biraz daha çalışın’. Bir kaç alternatif daha geliştireceğiz” dedi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Haziran Ayı Meclis Toplantısı’na katılan Soylu, kıdem tazminatı konusundaki çalışmaların ne aşamada olduğunun sorulması üzerine, yaklaşık 5 aydır dünyanın hemen hemen bir çok ülkesini araştırdıklarını aktardı. Süleyman Soylu, tüm etki analizlerini değerlendiren bir çalışma yapıp, ortak karar için toplumun her kesimine anlattıklarını kaydetti. Soylu, şöyle devam etti:
Alternatif geliştireceğiz
“Bunu hükümetimize anlattık, daha doğrusu çok dar bir kadroya anlattık. Hükümetimizin bize söylediği, ‘dersinize biraz daha çalışın’. Kıdem tazminatı konusunda biz dersimize biraz daha çalışacağız. Yaklaşık 2-3 alternatifimiz vardı, bir kaç alternatif daha geliştireceğiz, inşallah çok yakın zamanda bunu Sayın Başbakanımız başta olmak üzere hükümetimize tekrar sunmaya çalışacağız. İnşallah dersimizi ikmal ettiğimiz zaman tekrar Türkiye’nin gündemine getireceğiz. Takdir edersiniz ki önerimizi ilk önce hükümete bir şekilde kabul ettirmemiz gerekir. Ondan sonra tartışmaya açık bir noktaya gelebileceğine yönelik bir sonucu oluşturmamız gerekir.”
Artık ertelemeyelim
Bakan Soylu, iş sağlığı ve güvenliği konusuna değinirken, 301 canın Soma’da kaybedildiğini anımsattı. 1 Temmuz’da gerek kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili, gerekse 50’nin altında işçi çalıştırılan iş yerleri ile ilgili adım atılacağını kaydeden Süleyman Soylu, şöyle devam etti:
“Kanun çıkartıyoruz, uygulama zamanı geliyor, erteliyoruz. Bir çok kanun böyle, artık ertelemeyelim. Bu erteleme konusunda ortak bir karar alalım ya çok ileri bir zaman koyalım diyelim ki; ‘5, 10, 15 yıl sonra yaparız’ ama ne zaman yapabileceğimizi hep beraber bilelim. Bu özellikle kamu yönetiminin inandırıcılığını ortadan kaybettirmektedir.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 40 meslekte 1 Ocak 2017’den itibaren yeterlilik belgesi olmadan çalışmanın mümkün olmayacağına işaret ederek, “İmtihanlarda en çok kalanlar asansörcüler. Neredeyse 10’da 1-2 başarı var. Bu önemlidir, hepimizin derdi çünkü, her gün asansöre biniyoruz. Bu rakam ürkütücüdür” ifadesini kullandı.
165 ülkeden bizde çalışma talebi var
Uluslararası İş Gücü Kanunu’nu Salı günü komisyona, akabinde TBMM’ye getireceklerine dikkati çeken Bakan Soylu, şunları kaydetti: “Çocuklarımızı yetiştiriyor, iyi okullarda okutuyor, sonra uluslararası alandaki büyük iş yerleri onları Avrupa’nın, dünyanın çeşitli noktalarına getiriyor ve biz beyin göçüyle karşı karşıya kalıyoruz. 2-3 bin dolarlık bir ülkenin bunu düşünmesi normaldir ama biz 10 bin dolardayız. 25 bin doları 2023 yılında hedefleyen bir ülkeyiz. Artık beyin göçü değil, tersine göçü sağlayacak bir anlayışı hep beraber oturtmak zorundayız. 165 ülkeden Türkiye’de çalışmak için müracaat eden var. 2015 rakamı, izin verdiğimiz 65 bin kişidir. 2006-2016, 10 yılda İŞKUR vasıtasıyla 571 bin kişiyi yurt dışına gönderdik. ‘Turkuaz Kart’ diyeceğimiz toplam 3 yıllık geçiş süreci olacak, 5 yıl ve ondan sonra da tamamen süresiz çalışma iznini sağlayacağımız adımı gerçekleştiriyoruz.”