KGF nedir? Yeni KGF desteği ne kadar, Kredi Garanti Fonu (KGF) destek paketinden kimler yararlanacak?
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yeni destek paketini açıkladı ve bu desteklerin yatırım destek paketi, ihracat destek paketi, KGF destek paketi olmak üzere 3 paket şeklinde olduğunu açıkladı. Peki, KGF nedir, KGF destek paketi nelerdir?
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Yeni Ekonomi Destek Paketi'ni açıklıyor. Açıklamda Bakan “Yatırım destek paketi, ihracat destek paketi, KGF destek paketi olmak üzere 3 paketi devreye alıyoruz.” ifadesini kullandı. Peki, KGF nedir? Yeni KGF desteği ne kadar, KGF destek paketinden kimler yararlanacak?
KGF nedir?
KGF, teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere kefil olur. KGF, KOBİ’lerin ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana erişimine destek olur.
KGF desteği ne kadar olacak, KFG desteğinden kimler yararlanacak?
60 milyar TL’lik yeni KGF destek paketi oluşturuldu. Bunun 25 milyarı yatırım destek paketi, 25 milyarı ihracat destek paketi, kalan 10 milyarı işletme gereksinim paketinden oluşuyor.
KGF Yatırım kredileri azami 2 yılı ödemesiz, 8 yıl olacak. KGF destek paketlerinde hedef sektörler; imalat, ihracat, tarım, teknoloji ve toptan ve perakende sektörleri.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce duyurduğu Kredi Garanti Fonu kefaletiyle kullandırılacak olan 3 yeni destek paketi ile firmalara 60 milyar Türk Liralık kefalet limiti açıldı.
Kredi Garanti Fonu, (KOBİ) ve KOBİ dışı firmaların, "müteselsil kefil" olmak suretiyle krediye erişimlerini sağlar.
Kredi Garanti Fonu kefalatinden KOBİ tanımına haiz olan diğer işletmeler gibi esnaf ve sanatkârlar, serbest meslek mensupları, tarımsal firmalar ve çiftçiler de yararlanabilir.
Hazine destekli kefaletler özelinde ihracatı veya döviz kazandırıcı faaliyeti olan firmaların Bankalar aracılığıyla Eximbank'a yönelik veya Banka kaynağından kullandırılacak TL/ YP kredilerine yönelik kredi taleplerine %100'e kadar kefalet sağlanmaktadır.
KGF kredisi geri ödenmezse ne olur?
KGF'nin internet sitesinde KGF kredisi ödenmezse ne olur sorusu şöyle yanıtlanıyor: işletmenin krediyi ödeyememesi durumunda banka KGF'den tazmin talebinde bulunur.
KGF, tazmini karşılamak suretiyle kefaletten doğan sorumluluğunu yerine getirir. İşletme ve kefilleri aleyhine, banka ile birlikte yasal işlemler başlatılarak kanuni takip yoluyla alacak tahsil edilir.