Gazete Vatan Logo

Kemerli, avlulu çeşmeli, Osmanlı siluetli Finanskent

Ataşehir'deki Finans Merkezi'nde Topkapı Sarayı ve tarihi Kapalıçarşı'dan izler olacak

ANKARA - İstanbul’u dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri yapmak üzere planlanan İstanbul Finans Merkezi’nin sır gibi saklanan proje planı ve konsepti nihayet ortaya çıktı.

2 milyon 500 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek olan finans merkezinin inşasında genel konsept Osmanlı mimarisinden alındı. Bu kapsamda merkezin içerisine, Kapalıçarşı’nın modern bir kopyası olacak bir çarşı da yer alırken, tüm ortak alanlarda, İstanbul’un tarihi dokusunda yer alan ve geleneksel mimarinin unsurlarını oluşturan çeşmeler, kapılar ve kemerli yapılar kullanılıyor. İstanbul Finans Merkezi’nde Ziraat Bankası ve Halkbank Genel Müdürlük binaları ana yapıları oluştururken, bunların yanlarına karşılıklı dizilmiş Vakıfbank, BDDK ve SPK binaları da bulunuyor. Öte yandan Merkez Bankası için finans merkezinde yer ayrılmaması da dikkat çekti. Finans merkezinde sadece finans kurumlarına ait binalar değil, Varyap, Sarp, TAO gibi inşaat firmalarının yapacağı büyük ofis, konut, kongre merkezi ve otel projeleri de yer alacak.

Finans Merkezi’nin tasarımında dünyanın ilk finans merkezi kabul edilen Kapalıçarşı’nın işleyişi ve ortak mekân kullanımı ile devletin yönetim yeri Topkapı Sarayı’nın siluet ve tasarımından esinlenildiği belirtiliyor. Merkezin içerisine, kapalı çarşının modern bir kopyası olacak bir çarşı da yer alacak. Finans Merkezi’nin yeşil alanları planlanırken, Topkapı Sarayı’nın etrafında oluşturulan yeşil banttan esinlenildiği belirtiliyor. Ayrıca, finans merkezinin etrafındaki podyum hattı üzerinde devam eden yolların tasarımında da Topkapı sarayındaki surlardan örnek alındığı belirtiliyor. Bu arada, merkez içinde farklı amaçlar için kullanılabilecek avlular oluşturuldu. Tüm ortak alanlarda, Osmanlı mimarisinin unsurlarından olan çeşmeler, kapılar ve kemerli yapılar kullanılıyor.

İstanbul Finans Merkezi’nin tamamlanan projelerine göre merkez, New York, Londra ve Dubai’deki finans merkezlerinden daha büyük bir alanı kapsayacak. Merkez, Anadolu Yakası’nda Ataşehir ile Ümraniye ilçe sınırlarının kesiştiği noktada E5 ve TEM’den yararlanabilecek şekilde inşa edilecek. Finans merkezi, anlaşma sağlanan ikinci metro hattı da dahil edildiğinde, 2 metro hattıyla şehre bağlanacak.

Yeni metro hattı

Finans Merkezi’nin planı ayrıca, merkeze yeni bir metro hattı bağlantısı öngörüyor. Bu hattın güzergahıyla planda yer alması da sürpriz bir gelişme olarak nitelendirildi. TOKİ’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bu metro hattı için görüşme yürüttüğü biliniyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gelişmeyle ilgili bir grup gazeteciye bilgi verirken, İstanbul Finans Merkezi projesini tamamladıklarını, inşaatın yakında başlayacağını söyledi. Bayraktar, İstanbul’un proje sayesinde yeniden dünyanın gözbebeği olacağını ifade ederek, “Geçmişin her döneminde güç, ihtişam ve zarafetin sembolü olan İstanbul, tarihi misyonuna yakışır bir şekilde önce bölgesel ardından da küresel ticaretin merkezi olacak” dedi.

Araç trafiği yer altına iniyor, bankacılar bisiklet kullanacak

Erdoğan Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi’yle ilgili sık sık ‘24 saat canlı’ vurgusu yapıyor. Plana göre, merkez ‘7 gün 24 saat yaşayan bütüncül bir mekan’ olarak düşünüldü. Finans Merkezi, 5 bodrum kattan oluşacak podyum bloğu üzerine inşa edilecek. Araç trafiği de bu podyum içerisinde sağlanacak. Böylece ticaret, yaşam ve dinlenme alanları trafiğe kapalı ortak mekanlar olacak.

Finans merkezinin etrafına da mini bir çevre yolu yapılacak. Podyum içinde 24 bin araçlık dev otoparklar bulunacak. Böylece yerüstü araç trafiği neredeyse sıfırlanacak. Bu nedenle binalar arasındaki insan trafiği bisikletle ve yaya olarak sağlanacak. Merkezin bu yaklaşımla inşa edilecek olması, İstanbul Finans Merkezi’nin Türkiye’de bisikletli bankacılar çağı başlatacağı şeklinde yorumlandı.

Merkez Bankası gelmek istemedi yer ayrılmadı

Projede Ziraat Bankası ve Halkbank finans merkezinin tam ortasında karşılıklı şekilde yer alıyor. Halkbank’ın yanında Vakıfbank’ın binası bulunurken, Ziraat Bankası’nın yanındaki binaya ise BDDK yerleşiyor. BDDK’nın tam karşısında ise SPK’nın binası var. Proje tamamlandığında BBDK, Halkbank, Vakıfbank, BBDK, SPK merkezlerini finans merkezine taşıyacaklar. Ancak projenin son haline göre, Merkez Bankası’na hiçbir yer ayrılmamış olması dikkati çekiyor.

Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasına ilişkin bir düzenleme yapılması halinde bile, şu haliyle projede Merkez Bankası’na yer yok. Merkez Bankası yetkilileri de Ankara’da kalmak istediklerini ve İstanbul’a taşınmak istemediklerini daha önce pek çok kez belirtmişlerdi.

Başbakan beğendi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, İstanbul Finans Merkezi’nin tamamlanan master plan ve proje detaylarıyla ilgili geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu’na bir sunum yaptığı öğrenildi. Bu kapsamda Bakan Bayraktar’ın sunumuna ek olarak proje maketini de bakanlara ve Başbakan Erdoğan’a anlattığı belirtildi. Verilen bilgiye göre Başbakan Erdoğan, projenin son halinden çok memnun kaldığını ifade etti.

Yapımı 30 bin kişiye iş imkanı yaratacak

Bakan Erdoğan Bayraktar, Finans Merkezi master planını yaparken, dünya ölçeğinde finans merkezi çalışmaları yapan yabancı bir proje grubu ile bölgesel nitelikte çalışmaları olan bir Türk proje grubunu birlikte çalıştırdıklarını vurguladı. 2.5 emsal imar hakkına sahip olan arazide, finans merkezinin 2 milyon 500 bin metrekare bir alan üzerine inşa edileceğini kaydeden Bakan Bayraktar, 560 bin m2 ofis, 90 bin m2 alışveriş, 70 bin m2 otel, 60 bin m2 rezidans ve 2 bin kişilik bir kongre merkezi olmak üzere, 810 bin m2 inşaat alanı bulunduğunu kaydetti. Bakan Bayraktar, Finans Merkezi’nin inşaatında çalışacak insanlara iş kapısı olmasının yanında, proje tamamlandığında 30 bin kişiye istihdam kaynağı olacağını vurguladı.

İstanbul Finans Merkezi’nin 4 ana bölgeden oluşacağını anlatan Bayraktar, “Projenin kalbi olarak işlemesi planlanan 2. bölgede banka ve finans merkezlerine ait binalar yer alıyor. 1. Bölge ise özel kurumlar ve denetim kuruluşlarına ait binalar yer alıyor. Kongre ve kültür merkezi ile oteller ve konutlardan oluşan 3. bölge kapalı çarşıdaki gibi fonksiyon sürekliliğini sağlıyor. Destek ve hizmet birimleri olarak tanımlanan okul, cami, polis ve itfaiye merkezinin bulunduğu 4. Bölge ise ana bölge olarak tanımlanan 1. Bölgenin çevresine yerleştiriliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı