Kavunu koklamayacak barkoduna bakacak
Meyve ve sebze alışverişine ‘cep’ten denetim geldi. Hal Kayıt Sistemi (HKS) uygulaması ile tüketiciler kavunu koklayarak değil barkoduna bakarak alacak. Uygulama ile satılan meyve ve sebzenin üreticisi, üretici fiyatı ve hal çıkış fiyatı da öğrenilebilecek. Buradan bir nevi piyasa denetimi yapılacak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’de sebze ve meyve ticaretine ilişkin güncel veri tabanının oluşturulması ve bu ticaretin elektronik ortamda takip edilebilmesi için Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden mobil uygulamayı hayata geçirdiklerini söyledi.
HKS Mobil Uygulama ile ticaretin geliştirilmesi, tüketici güvenliğinin sağlanması ve vatandaşın hayatını kolaylaştıracak yeniliklerin hayata geçirilmesini amaçladıklarını vurgulayan Tüfenkci, “HKS mobil uygulaması ile teknolojiyi sebze ve meyve tezgahlarına taşıdık. Tüketicilerimiz cep telefonlarına yükleyecekleri HKS mobil uygulaması ile künyedeki karekodu okutarak, satın aldıkları sebze ve meyvelerin üreticisini, üretildiği bölgeyi, üretim zamanını ve yöntemini (organik, iyi tarım, konvansiyonel) öğrenebilecek. Bir nevi piyasa denetimi yapacak. Ayrıca vatandaşlar, tezgahta perakende satış fiyatını gördüğü ürünün üreticiden hangi fiyattan satın alındığını ve el değiştirmelerde oluşan fiyatını anlayabilecek” diye konuştu.
Ekrandan görülecek
Tüfenkci, uygulamayı sektörde şeffaflaşmayı temin edecek bir hizmet olarak gördüğüne işaret ederek, “Tüketici karpuzun Diyarbakır karpuzu olup olmadığını tezgahtardan sormayacak ya da Kırkağaç kavununu koklayarak anlamaya çalışmayacak. Uygulamayla ürünün nerede üretildiğini bizzat cep telefonu ekranından görecek” ifadesini kullandı.
ORGANİK YALANINA SON
Sistemin e-Devlet’e entegrasyonu da bulunuyor. Bu kapsamda ‘Ürün Künyesi Sorgulama’, ‘Fiyat Bilgisi Sorgulama’ ve ‘Bildirimci Sorgulama’ hizmetleri e-Devlet üzerinden sunulmaya başlandı. Vatandaş bu sayede organik diye satılan kayısının gerçekten organik olup olmadığı künyeden görebilecek. Bunun yanında geçmiş künye bilgileri sorgulanarak ürünlerin kaç kez ve hangi fiyattan el değiştirdiği bilgisi de tüketicilerin hizmetine sunulacak.
VATANDAŞ DENETLEYECEK
Bakanlık uygulama ile azami şeffaflık sağlanmasını hedefliyor. Bakanlığın bir diğer amacı da ürün künyesi sorgulama hizmetiyle tüketicilerin piyasayı denetlemelerini sağlayacak bilgiler sunulması ve sistemin iyice benimsemesiyle piyasadaki en önemli denetimi ve yönlendirmeyi tüketici tercihleri belirlemeye başlaması oluşturuyor.
Nerede kaç para?
Bir diğer hizmet olan fiyat bilgisi sorgulamayla da sebze ve meyvelerin Türkiye genelindeki günlük ortalama fiyatlarıyla en yüksek ve en düşük fiyatların kamuoyunun bilgisine sunuluyor.