Gazete Vatan Logo

Karta sınır son güne yetiştirildi!

Kredi kartını sınırlayan düzenleme BDDK’dan çıktı. Hazine ve Kalkınma Bakanlığı’nın da görüşleri geldi. Yönetmelik Resmi Gazete’ye gönderildi.

BDDK’nın yurtiçi tasarrufların artırılması, israfın önlenmesi amacıyla hazırladığı ve kredi kartı harcamalarına kısıt getiren yönetmelik değişikliğinde, ilgili kurumlardan beklenen görüşler geldi. Son olarak Hazine ve Kalkınma Bakanlığı‘nın da uygun görüşünü kuruma iletmesi üzerine BDDK’nın yönetmelik değişikliğini yılın son gününe yetiştirmeye çalıştığı öğrenildi. Düzenlemenin son halini alarak BDDK’dan çıktığı ve Resmi Gazete’ye gönderildiği belirtiliyor. Sürecin tamamlanması halinde yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Böylece daha önce BDDK Başkanı Mukim Öztekin’in açıkladığı gibi yeni düzenleme, 2013’ün son günü yürürlüğe girmiş olacak.

BDDK sözkonusu düzenlemeyi hazırladığında ilk olarak Bankalar Birliği’nin görüşüne oradan da kurumların görüşlerine gönderdi. Son dönemde özellikle Hazine ile Kalkınma Bakanlığı’nın görüşü bekleniyordu. Her iki kurumun da görüşü “uygun/olumlu” geldi

Endişeler haklı çıkar mı?

BDDK’nın düzenlemeyi web sitesinde görüşe açmasının ardından bankacılar başta olmak üzere bir çok kesimden çok kritik eleştiriler gelmişti. Kredi kartı harcamalarının düşürüleceği ancak senetli satışların artacağı endişesi dile getirildi. Ayrıca batık kredi oranlarının artacağı görüşleri dillendirildi. Halen toplam bireysel kredilerin yüzde 30’nun aslında bireyler tarafından alınmış KOBİ kredileri olduğu vurgulanarak, bunun bireysel harcamalara değil ticari hayata olumsuz etki yapacağı, KOBİ’leri zora sokacağı savunuldu. Bu eleştirilere yanıt vermese de BDDK, yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından söz konusu eleştirilerin haklı çıkıp çıkmayacağını endişeyle bekliyor.

12 aydan fazla taksit yok

KREDİ kartı ile yapılan harcamalarda genel taksit sayısı 9’la sınırlanacak. Elektrikli ve elektronik eşya, bilgisayar, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukta taksit 6, beyaz eşya ve mobilyada 12 ayla kısıtlanıyor. Gıda ve akaryakıt satışlarında ise taksit yok. Konut kredileri hariç tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredilerinin vadesi ise 48 ayı geçmeyecek.

Haberin Devamı