Gazete Vatan Logo
EkonomiKarsan dünya markalarının ‘fason üretim üssü’ oluyor

Karsan dünya markalarının ‘fason üretim üssü’ oluyor

Karsan, Bursa’daki tesisinde dünya devleriyle çok markalı üretim için işbirliğine hazırlanıyor. Fiat, Peugeot ve Citroen’le görüşen şirket, yılın ilk yarısında düğmeye basacak. Karsan, ilk etapta 25 bin, daha sonra 40 bin araç üretecek

Türk otomotiv sektörü, 2007 yılı ile birlikte yeni yatırım ve işbirliklerine hazırlanıyor. Uluslararası şirketler için fason üretim yapmayı planlayan İnan Kıraç’ın sahibi olduğu Karsan, ‘çok markalı üretim’ stratejisine yılın ikinci yarısında geçmeyi hedefliyor.

Karsan Genel Müdürü Mehmet Can Karabağ, birçok marka ile başlattıkları görüşmelerin meyvelerini artık toplamaya başlayacaklarını belirterek, “Teknik ve mühendislik alanlarında muhtelif uluslararası otomotiv şirketleriyle stratejik ortaklık imkânlarını araştırıyoruz. 2006’da sonuç alamadık ama 2007’nin ilk yarısına kadar Karsan’ı daha yukarı seviyelere çıkartacak anlaşmayı imzalamış oluruz” dedi.

HEDEF 40 BİN KAPASİTE
Karsan, “tek tesiste çok marka” felsefesiyle fason üretimde söz sahibi olmak istiyor. Peugeot Partner Uzun Şasi ve J9’un yanı sıra 2001-2003 yılları arasında Fiat için Ducato Van’ı, Peugeot için Boxer Van’ı Bursa’daki fabrikasında minibüse çeviren şirket, yeni lisans anlaşmalarıyla boş duran üretim kapasitesini doldurmayı hedefliyor. 2006’nın ilk 11 ayında toplam 11 bin 764 araç üreten Karsan, yeni işbirlikleriyle bu rakamı 25 bine yükseltecek. Orta vadedeki plan ise çift vardiyada 40 bin adetlik kapasiteye ulaşan boyahane gibi diğer üretim birimlerini de ilave yatırımla aynı seviyeye çıkartmak. Mehmet Can Karabağ’ın her fırsatta dile getirdiği “Bir an önce yüksek adetli ve kârlı yeni projeler getirmek zorundayız” söylemi de böylece hayata geçmiş olacak. Karabağ, resmi anlaşma imzalanmadan markalar hakkında isim vermekten kaçınırken, otomotiv kulislerinde Karsan’la Fiat, Peugeot ve Citroen markalarının görüştüğü belirtiliyor. Özellikle de yeni Partner, Ducato ve Boxer için pazarlıklar yapılıyor.

CİRO 250 MİLYON YTL
Karsan’ın 2006 yılı performansını da değerlendiren Karabağ, “Minibüsümüz J9’la başarılı satış rakamları yakaladık. Uzun şasili Peugeot Partner’da biraz düşüş oldu. Ancak hedeflerin üzerinde yani 250 milyon YTL’den daha fazla bir ciro elde etmiş olacağız” diye konuştu.

Renault ve Fiat’a kalıp üretiyor
Araç üretiminin yanı sıra Karsan’da Fiat Doblo, Renault Trucks askeri kamyon kabini gövde parçalarının basımı, Ford Cargo ile Renault Trucks kamyon kabinlerinin kataforez ve boya hizmetleri, Peugeot Boxer, Fiat Ducato minibüs çevirim işi, Renault, Toyota, Ford ve Tofaş gibi birçok üreticiye muhtelif kanallardan kataforez kaplama, kalıp imalatı gibi teknik hizmetler veriyor. Bunun yanı sıra şirket ambulans, gezici karakol ve 4x4 üretiyor.

Devrim ve Anadol’la başlayan otomotiv macerası 177 ülkeye ihracata dönüştü
1961’de ilk yerli otomobil Devrim ve 1966’da ilk seri üretim Anadol ile otomotiv macerasına atılan Türkiye, bugün yurtdışından gelen yatırımlarla birlikte üretim üssü haline geldi.

1990’lı yıllarda Avrupa’ya yakın oluşu ve büyük pazarıyla yabancı yatırımcıların dikkatini çeken Türkiye, Gümrük Birliği’nin de etkisiyle 2000’lerde Fiat, Renault, Ford, Mercedes, Hyundai ve Toyota gibi devlerin gözdesi oldu. Hatta ’Yılın Ticari Aracı’, ’Yılın Üretim Tesisi’, unvanları Türk topraklarından çıktı. Geçen yılı yaklaşık 1 milyon adetlik üretim ve 15 milyar doların üzerinde ihracat rakamıyla kapatan Türk otomotiv sanayi, artık yüzden fazla ülkeye ihracat yapıyor.

Sektör, 5 kıtada 177 ülkeye ve 15 özerk bölgeye ihracat gerçekleştirdi. İhracatın yüzde 68’i ise AB ülkelerine yapıldı. Türkiye, otomotiv yan sanayi açısından da büyük ilerleme gösterdi. Yüksek kapasite ve geniş ürün yelpazesine sahip Türkiye, otomotiv endüstrisine ve 8 milyon adet olan araç parkına parça sağlıyor.

Haberin Devamı