Karamehmet Turkcell’de B planını devreye aldı
Rus Alfa’daki yüzde 13.81’lik rehinli hisseleri almak için 30 Temmuz’a kadar süresi olan Çukurova’nın finansman için görüştüğü Gözde Girişim’e BDDK ve Hazine’den izin çıkmadı.
Turkcell’deki yönetim sorunu “tam çözülüyor” derken işler yeniden sarpa sardı. Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’in Rus Alfa Grubu’nun elindeki yüzde 13.8’lik Turkcell hisselerini alabilmek için gerekli finansmanın temini için Ülker ile vardığı anlaşma Hazine’ye takıldı.
Yıldız Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker, Hazine’nin Gözde Girişim’in Çukurova grubunun yüzde 13.8’lik Turkcell hissesini geri alabilmesi için gereken 1.6 milyar dolarlık finansmanı sağlaması konusunda olumsuz görüş bildirdiğini söyledi.
Şeker, “Hazine bu konudaki görüşünün olumsuz olduğunu bildirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) da sözlü olarak olumsuz görüş geldi. 30 Temmuz’a kadar süre var, değerlendirmemiz sürüyor” dedi.
Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker yaşanan olumsuzluklara rağmen sorunları aşmak istiyor. 30 Temmuz’a kadar 1.6 milyar dolarlık kaynak bulması gereken Karamehmet’in ne yapacağı ise merakla bekleniyor.
Körfez sermayesi mi?
Karamehmet’in her türlü olumsuzluğa rağmen B planını da gündemde tuttuğu, Körfez sermayesinden destek isteyeceği belirtiliyor. Bu konuda Kuveytli bir grupla görüşen Karamehmet’in başka bir anlaşma da yapabileceğeği belirtiliyor. Konuyu yakından takip eden bir kaynak, “2005 yılında Karamehmet tam Sonera Holding ile anlaşacakken 1 gün içinde Rus Alfa’yı bulmuş herkesi ters köşeye yatırmıştı. Bu sıkıntılı dönemde de yine şapkadan tavşan çıkarmak isteyecektir. B hatta C ve hatta D planı bile vardır. Sadece Gözde Girişim ile bu süreci yönetmez” diye konuştu.
Sebep yüksek kaldıraç mı?
Hazine’nin olumsuz görüş bildirmesinin gerekçesi açıklanmazken Gözde Girişim’in özsermaye ve varlıklarına oranla vereceği borcun yüksek olmasının olumsuz görüşe neden olabileceği söyleniyor. Yıldız Holding iştiraki Gözde Girişim’in CEO’su Cem Karakaş, 13 Haziran’da yaptığı açıklamada, telekom sektöründe yapılandırılmış şartlı finansman görüşmeleri yapmakta olduklarını ancak sektöre ortak olmak suretiyle yatırım planının şu anda bulunmadığını söylemişti. Çukurova Grubu, Altimo’nun rehninde bulunan yüzde 13.8 hisseyi alması durumunda Turkcell’i dolaylı olarak kontrol edebilir hale geliyor. Çukurova’nın bu hisseyi alamaması halinde ise Turkcell İletişim’in kontrolü Altimo ve Teliasonera’ya geçiyor.
% 13.8’lik hissenin 9 yıllık serüveni
2005 yılında Rus Alfa ile Mehmet Emin Karamehmet, 3.3 milyar dolarlık bir finansman paketinde anlaşmıştı. Rus Alfa’ya yüzde 13.51 hisse veren Çukurova, yüzde 13.81’lik hisseyi ise rehin etmişti. Ruslar, ‘ödemeler gecikti’ bahanesi ile yüzde 13.81’lik hisseye de el koymak istedi. Daha sonra iki taraf arasında yaşanan anlaşmazlık İngiliz Yüksek Mahkemesi’ne (Privy Council) taşındı. Privy Council, 9 Temmuz tarihinde Turkcell’de Altimo ile Çukurova arasında anlaşmazlığa neden olan yüzde 13.81’lik hisseyi, Çukurova’nın 60 gün içinde 1 milyar 565 milyon dolar karşılığında Altimo’dan alabileceğine karar vermişti. Çukurova, ABD’deki temyiz davası sonuçlanana kadar Altimo’ya ödemede süre uzatımı istemiş ve bu talebi haklı bulunmuştu. Karamehmet’in diğer ortağı TeliaSonera da Karamehmet’in fikir değiştirip Rus Alfa ile finansman anlaşmasına yönelmesinin ardından 932 milyon dolarlık bir tazminat davası açıp, Çukurova’nın başta ABD ve İngiltere olmak üzere yurtdışı varlıklarını bloke ettirmişti. Nisan ayı sonunda New York Mahkemesi, Karamehmet lehine bir karar alıp söz konusu blokajın kaldırılmasına hükmetti. Karamehmet’in Cenevre Mahkemesi kararını temyiz talebi reddedilmişti.