Kamyoncuyu tek tıkla 200 TL kâra geçiriyor
Hasan Aslanoba, eski şirketi Erikli’deki nakliye sorunundan esinlenip Webnak’ı kurdu. Webnak, kamyoncuyla yük taşıtan firmaları buluşturuyor. Genel Müdür Özkan, “Kamyoncu garaja 20 TL, komisyoncuya 120 TL veriyor. Mazot parasına dönmemek için 3-4 saat bekliyor. Bizimle çalışan ise 200 TL tasarruf ediyor” dedi.
Erikli’nin eski patronu Hasan Aslanoba, şirketi Aslanoba Capital ile internette 71 girişime 67 milyon dolar yatırdı. Aslanoba, gelecek 5 yılda bu alana 200 milyon dolar daha yatırım yapmayı planlıyor. Aslanoba’nın yatırım yaptığı alanlardan biri de nakliye sektörüyle ilgili. Erikli’deki nakliye sorununu unutmayan Aslanoba, 2013 yılında online nakliye platformu Webnak’ı kurdu. Webnak, bir nevi ‘online nakliye organizatörü’.
64 bin üyeye ulaştı
Mobil uygulama üzerinden kamyoncuların yük bulmalarını sağlarken yük veren şirketler için de hem spot hem de sabit fiyatlı taşıma hizmeti sunuyor. Yükü olan firmalar ve şoförler için tek muhatap Webnak olduğundan kolay ve hızlı şekilde iki taraf da ihtiyacı olan çözüme ulaşabiliyor. Ödemeler sürücülere Webnak üzerinden banka havalesi yoluyla gerçekleşiyor, firmalar Webnak’a ödemelerini kredi kartına 6 taksit ya da vade seçenekleriyle yapabiliyor. Yıldız Holding, Sanica, Esen Plastik, Fasdat, Barilla, Çaykur gibi firmalarla çalışan Webnak’a ilk 2 yıl sadece
2 bin kamyoncu üye olmuş. 2015’ten sonra adeta patlama olmuş ve 62 bin üye daha gelmiş. Ayda 6 milyon dolar ciro yapar hale gelen platform, kamyoncuların yük başına 200 TL’yi bulan miktarlarda tasarruf etmesini sağlamış. Webnak Genel Müdürü Volkan Özkan, “Türkiye’de kamyon garajları var. Kamyoncular yük almak için o şehrin garajına gidiyor. Garaja girmek için 20 TL ödüyor. Komisyoncuya 120 TL ücret veriyor. Mazot parasına dönmemek için 3-4 saat bekliyor. Yani kamyoncular bizimle hem zamandan hem maliyetten 200 TL’ye varan tasarruf sağlıyor. Müşterilerimiz ise en az yüzde 8 tasarruf ediyor” dedi.
Kredi kartına 6 ay vade
Webnak’ta üyelik ücreti ya da komisyon alınmadığını belirten Volkan Özkan, şöyle konuştu: “Normal bir offline süreçte kamyoncunun garaja girişinden yükü bulma ve komisyon ödeme yanında konaklama vb gibi giderleri vardır. Biz dijital olarak süreçlerimizi yönetmenin avantajını üye sürücülerimizin giderlerini minimuma indirerek sektörün alışkanlıklarını değiştiriyoruz. Üye firmalar sadece taşıma bedelini ödüyor” diye konuştu.
Sosyal medyayı sıkı kullanıyorlar
Volkan Özkan’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’de günlük ağır yük taşımacılığı yapan 300 bin civarında araç var. Webnak’ın 64 bin üyesinin yüzde 95’inin akıllı cep telefonu var. Hepsi facebook, twitter, WhatsApp kullanıyor. Webnak, üyelerinin data paketinin hızlı bitmemesi için bir GSM operatörüyle anlaşmak üzere. Bu anlaşma ile üyelerin sosyal medya kullanımları data paketinden düşmeyecek.
Hedef kamyoncuların Uber’i olmak
VOLKAN Özkan, her sektörden müşterileri olduğunu, makarna da hammadde de taşıdıklarını belirterek 500 bin TL’ye kadar yükleri de sigortaladıklarını anlattı. Lojistiğe temel mühendislik ve yapay zeka katmak istediklerini kaydeden Volkan Özkan, sözlerine şöyle devam etti:
“Biz Webnak olarak kamyoncuların Uber’i olmak istiyoruz. Hedefimiz Türkiye’nin en büyük lojistik şirketi olmak. Dev markalar da bu pazara girmeye başladı. Biz onlardan önce girişimizin avantajını kullanıp büyümek istiyoruz.”
Özkan, daha küçük yükleri de taşımaya başlayacaklarını, bu hizmetle KOBİ’lerin işini kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirtti.