İçki satışının 22.00-06.00 saatleri arasında yasaklanması borsadaki bira şirketlerinin hisselerini vurdu. Anadolu Efes hisseleri yüzde 7.59, Tuborg hisseleri yüzde 2 düştü.
Alkollü içkilerin satışı ve pazarlamasına yasak ve sınırlamalar getiren yasaya son anda perakende içki satışının gece saatlerinde yasaklanmasını içeren maddenin eklenmesi borsadaki bira şirketlerinin hisselerini vurdu. BIST 100 Endeksi’nin yüzde 0.37 düşerken, haftanın son işlem gününde Türkiye’nin en büyük bira üreticisi Anadolu Efes hisseleri yüzde 7.59, Tuborg hisseleri yüzde 1.99 değer yitirdi. Anadolu Efes’in piyasa değeri dünkü düşüşle 1.4 milyar dolar eriyerek 16.5 milyar TL’ye indi. Tuborg’un piyasa değeri ise 19 milyon TL geriledi.
Süt hisseleri arttı
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Milli içeceğimiz ayrandır” açıklamasını yaptığı 26 Nisan’dan bu yana, ayran üretimi de yapan Pınar Süt’ün hisselerindeki artış da yüzde 20’yi aştı. Söz konusu dönemde BIST 100’deki yükseliş yüzde 7.5 oldu. Alkollü içki pazarının özel tüketim vergisi (ÖTV) nedeniyle son birkaç yıldır büyüme kaydedemediğine dikkat çeken Ekspres Yatırım analisti Melda Ağırdaş ise geç saatlerde alkol satışını yasaklayan madde nedeniyle satış hacminin azalmasının beklendiğini söyledi.
Ağırdaş, “Asıl sürpriz gelişme 22.00-06.00 arası satışın yasak olması. Anadolu Efes’in Türkiye’deki satışlarının yüzde 15’i organize perakendeye, yüzde 62’si ise bakkal, lokal marketler gibi geleneksel perakende noktalarına yapılıyor. Gece satış yasağı, satış kanallarının yüzde 77’sini etkiliyor” dedi.
Yasak tüketimi etkilerse vergilerde erozyon olabilir
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alkol düzenlemesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Son yapılan düzenleme alkol tüketimini (olumsuz yönde) etkilerse, vergilerde erozyon söz konusu olabilir” dedi. Şimşek, “Tüketimde düşüş beklemiyoruz. Alkollü içeceklerden aldığımız vergi yaklaşık 4.6 milyar lira. Kurumlar vergisi ve KDV ile 8 milyar lira. Alkol tüketimini yasaklamak gibi bir algımız olamaz. Biz herkesin yaşam tarzına saygılıyız. Yasal düzenleme alkol tüketimini etkilerse vergilere yansıyabilir ama böyle bir öngörümüz yok. Batı’da bir çok ülkede yapılan bir uygulama. Yapılmak istenen, alkol tanıtımını azaltmak” diye konuştu.
Diageo: Büyük hayal kırıklığı oldu
Mey İçki’nin sahibi Diageo, yeni alkol düzenlemesine bir kez daha tepki gösterdi. Diageo, dün yaptığı yazılı açıklamada, “Alkol tasarısının parlamentodan geçerek yasalaştığını öğrenmekten büyük üzüntü duyuyoruz” ifadesini kullandı. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Diageo olarak, alkollü içki tüketiminin yanlış kullanımına ilişkin hükümetin duyduğu endişeleri paylaşmakla birlikte; sektör, devlet ve üçüncü tarafların birlikte çalışmasıyla daha iyi bir sonuç elde edilebileceğine inanıyorduk. Mey İçki’yi 2011’de satın alırken yalnızca güçlü alkollü içki markaları olan bir şirkete değil, aynı zamanda yabancı yatırımları teşvik eden ve istikrarlı düzenleyici mevzuatı olduğunu öne süren bir ülkeye yatırım yaptık. Tasarının bu şekilde hızla yasalaşması bizim için sürpriz ve hayal kırıklığı oldu. Türkiye’de işimize, müşterilerimize ve çalışanlarımıza taahhütlerimizi koruyoruz.”
Yasağın faturası 2 milyar TL
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, alkol ve sigara yasağının Türkiye’ye faturasının 2 milyar lira olduğunu vurguladı. Kararın turizme büyük darbe vuracağını da belirten Palandöken, “Kaçak ve illegal yoldan satış yapılarak açık kapatılmaya çalışılacaktır” dedi.
Haberin Devamı