Kadınlar oyuna geldi
Online oyunlara erkekler kadar ilgi gösteren kadınlar artık sadece tüketici değil üretici de olmak istiyor. Eğitim alarak daha sorun çözücü ve eğitim içerikli oyunlar geliştiren kadınlar, alanlarına göre ayda 3 bin ile 15 bin lira arasında maaşla istihdam edilebiliyor
Online oyun sektörünün farklı disiplinlerle zenginleştiğini fark ettirmek ve kadınların oyun sektöründe sadece tüketici değil, üretici olarak da yer almalarını sağlamayı amaçlayan ‘Women in Games Turkiye’, 3 yıl önce Simay Dinç tarafından Oyun Tasarımcıları, Geliştiricileri, Yapım ve Yayıncıları Derneği (OYUNDER) bünyesinde kuruldu. Dinç, şu ana kadar 30 üniversitede yaklaşık 200 kadına eğitim verdiklerini söyledi.
Sektörün % 22’si kadın
Dünyada oyun endüstrisinin 109 milyar dolarlık bir sektör olduğunu, 750 milyon dolarlık bir değer yaratıldığını ancak bu rakamların üretimden değil tüketimden geldiğini anlatan Dinç, şu bilgileri verdi: “Bunun 46 milyar dolarını mobil oyunlar oluşturuyor ve her geçen gün hızlı bir şekilde büyüyor. Türkiye’de 30 milyon oyuncumuz var. Bunların 14 milyonu para harcıyor. 24 milyon mobil oyuncunun yüzde 51.6’sı kadın, ortalama günde 45 dakika oyun oynuyor. Yüzde 54’ü her gün oyun oynuyor. Oyun sektöründe kadınların oranı yüzde 22 fakat oyun geliştiren kadın oranı sadece yüzde 2.”
Eğitimlere katılan kadınların “Yalnız değilmişiz” dediklerini aktaran Dinç, “Oyun endüstrisine giren kadınlar daha çok sorun çözücü, eğitim içerikli oyunlar geliştiriyorlar. Örneğin Tıp öğrencileri diyabet hastası çocukların hayatlarını kolaylaştırmak için oyun tasarlıyorlar” ifadelerini kullandı.
DC Webfest’te yarışacak
Recontact Digital Arts’ın da kurucu ortağı olan Simay Dinç, aynı zamanda Ayvalık’ta köy çocuklarına oyun tasarımı öğretebilmek için başlatılan sosyal girişimcilik projesi Kıraarthane’nin de kurucu ortaklarından. Sinematografik oyunları ‘Recontact: İstanbul Eyes of Sky’, Kristal Pixel yarışmasında ‘En İyi Anlatı’ kategorisinde 1’inciliği kazandı. 20 Mart’ta San Francisco’da düzenlenecek International Mobile Gaming Awards’da ve 6 Nisan’da Washington’da düzenlenecek olan DC Webfest’de finale kaldı.
Yeni bir ekonomik dil ve istihdam alanı oluşuyor
Bir oyunun geliştirilmesinin ortalama 6 ay ile 2 yıl arasında değiştiğini söyleyen Dinç, “Yeni dönem oyun kreasyonları insan-mobil etkileşiminin değişimiyle farklılaşacak. AR (Arttırılmış gerçekçilik) oyun tüketim alışkanlıklarını değiştirecek. Bu değişimin içinde vizyoner projeler gerçekleştirme arzusundayız. Yeni bir ekonomik dil oluşuyor, nitelikli iş gücü ortamını yaratmak bizlerin sorumluluğunda” diye konuştu. Kadınların da bu yeni ekonomi alanında istihdam edilmesini istediklerinin altını çizen Dinç, “Online oyun sektörü, bilgisayar oyunu senaristliği, oyun kurgusu uzmanlığı, oyun tasarımcılığı, oyun ara yüzü tasarımcılığı ve geliştirilmesi, oyun programlama ve kodlama uzmanlığı, oyun yapımcıları ve yayıncılığı gibi alt kategorilerini içeren, yaratıcılık temelli çok disiplinli bir çalışma sahasına sahip. Oyun sektöründe çalışan kadınlar istihdam alanlarına göre 3 bin ile 15 bin arasında aylık kazanç sağlayabiliyorlar” dedi.