Kadınlar çalışıyor erkekler yönetiyor
İstihdamda 200 bin kişiyi yakalayan bankacılıkta üst düzey kadın yönetici politikası sorunlu çıktı. 100 binden fazla kadın çalışan içinde sadece 5’i genel müdürlüğe layık görülürken, bu bankaların tamamının yabancı sermayeli olması dikkat çekti.
Bankacılıkta 200 bini aşkın çalışandan yaklaşık yüzde 52’sini kadınlar oluşturuyor. Buna karşın sektörde faaliyet gösteren 52 bankadan sadece yabancı sermayeli 5 bankanın genel müdürü kadın. Bir başka deyişle yüzde 52’lik kadın oranı, zirvede yüzde 10’nun altında temsil ediliyor.
İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi’nin “Türk Bankacılık Sektöründe Kadın Yönetici” çalışması, sektörde kadın çalışan sayısı fazla olsa da yönetimde daha çok erkeklerin bulunduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre, 200 binden fazla çalışanın istihdam edildiği sektörde, çalışanların yüzde 48.3’ü erkeklerden, yüzde 51.7’si de kadınlardan oluşuyor.
Buna rağmen Türkiye’deki bankaların sadece 5’inin genel müdürlük koltuğunda, yani yüzde 9.62’sinde kadınlar oturuyor. Kadın müdürler tarafından yönetilen 5 bankanın tamamının yabancı sermayeli olması dikkat çekerken, kadın yöneticilerden 3’ünün Boğaziçi Üniversitesi mezunu olması göze çarpıyor. Aynı şekilde sektörde görev yapan 373 genel müdür yardımcısının sadece 55’i kadın yönetici. Araştırmaya yönetim kurulu açısından bakıldığında da benzer bir tablo ortaya çıkarken, bankaların sadece 2’sinin kadın yönetim kurulu başkanına sahip olduğu görülüyor.
Her iki kadın yöneticinin de lisans eğitimlerini yurtdışında tamamlamaları ve özel sermayeye sahip banka olmaları ortak özellikleri. 403 yönetim kurulu üyesinden de sadece 31’ini kadınlar oluşturuyor. Bu oran yüzde 8’e tekabül ediyor. 23’ünde en az 1 kadın yönetim kurulunda yer alıyor.
Kadın Başkanlar
- Akbank: Suzan Sabancı Dinçer
- JPMorgan Chase Bank: Belma Özmen
Genel Müdürler
- Alternatifbank: Meriç Uluşahin
- Citibank: Neslihan Serra Akçaoğlu
- Habib Bank: Ayşe Şebnem Türkay
- ING Bank: Pınar Abay
- JPMorgan Chase Bank: Funda Çelik
Kadın çalışanlarımız inanılmaz hevesli
ING Bank Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay, kadınlara eğitim hakkı ve eşit değerlendirme ortamı sunulduğunda, ne kadar başarılı olabildiklerinin ve ekonomiye ne derece katkı sağladıklarının ortada olduğunu söyledi. Abay, özel sektörün kadın çalışanlarının potansiyellerini doğru değerlendirmesinin önemine işaret ederek, “Biz bankamızda işe alırken de işe başladıktan sonra da kadın-erkek çalışan fark etmeden ortak bir politika benimsiyor, terfi konusunu tamamen yetkinlikler üzerinden değerlendiriyoruz. Şunun da altını çizmek isterim ki kadın çalışanlarımız inanılmaz detaycı, çalışkan ve hevesli. Yükselmeleri için önlerinde görünmez engeller olmadığını hissettirdiğinizde kadınlar büyük başarılara imza atıyor” dedi.
Basamak çıktıkça eleme hızlanıyor
İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Tuna, kariyer basamakları yükseldikçe kadın çalışanların daha fazla elendiğinin gözlendiğini söyledi. Eldeki verilerin kadınların genel müdür yardımcısı, genel müdür ya da yönetim kurulu başkanı olma yüzdesinin son derece düşük olduğunu gösterdiğine işaret eden Tuna, şu değerlendirmede bulundu: “Oysa bankacılık sektörü birçok sektöre göre cinsiyet açısından eşit olarak bilinir. Yöneticiler arasında kadın erkek sayısındaki uçurumu eğitim ya da nitelik farklılığı olarak da açıklamak mümkün değil. Yönetici seçiminde fırsat eşitliği ilkesine pek uyulmadığı görülüyor.”