‘Kadından kadına’ girişimcilik desteği
TİKAD, kadınlara özel yatırım şirketi kuruyor. TİKAD üyelerinin kuracağı fon, kadın girişimcilere hem finansal hem de mentorluk desteği verecek. TİKAD Başkanı Bulut, ‘kadından kadına’ ağı ile kalıpların dışında yeni bir ekosistem kuracaklarını söyledi
Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), kadınların ekonomik hayata katılımının artırılması ve güçlendirilmesi için somut adımlar atmaya devam ediyor. TİKAD üyeleri tarafından kurulacak ‘TİKAD Yatırım A.Ş’ kadınlar tarafından hayata geçirilen girişimlerin desteklenmesi için sadece finansal katkı vermekle kalmayacak, aynı zamanda mentorluk, stratejik planlama, networking ve profesyonel gelişim açısından da onlarla el ele verecek.
Kapsamlı destek verecek
TİKAD, kapsayıcı nitelikte bir Kadın Yatırımcı Fonu’nu hayata geçirmeden önce Türkiye’deki kadın girişimci ekosisteminin temel zaaflarını ve eksikliklerini tespit etmek için bir araştırma yaptırdı. Araştırma sonuçları kadın girişimcilerin sadece sosyal ve kültürel sebeplerle değil, somut finansal ve profesyonel teknik eksiklikler nedeniyle de büyümekte ve performans artırmakta zorlandıklarını gösteriyor. Bu nedenle TİKAD üyeleri tarafından oluşturulacak bu yeni şirketin, gelişmekte olan kadın girişimlerine kapsamlı bir destek vermesi hedefleniyor.
Kadınlara destek vermek için kadınlar tarafından kurulan böyle bir yatırım destek şirketi bir ilk olma özelliği taşıyor. Şirket, işletmesini kurmuş, belli bir aşamaya getirmiş ve büyüme konusunda tıkanmış girişimci kadınlar için bir kaldıraç etkisi yaratmayı ve kadınların Türkiye üretim ekonomisi içindeki hacimlerinin büyütülmesini hedefliyor. TİKAD’ın yaptırdığı araştırmada kaldıraç finansmanına ihtiyaç duyan kadın girişimci oranının yaklaşık yüzde 35 olduğu tespit edildi. Aynı araştırmaya göre kadınlar büyük emeklerle kurdukları bu işletmelerini büyütebilmek adına finansman bulma konusunda erkeklerden çok daha çekingen davranıyorlar. Para konusunda konuşmak kadın girişimcilerin en fazla sorun yaşadığı alan.
250 milyar $ hedefte
‘Kadından kadına’ ağını hayat geçirerek psikolojik engellerin ve sosyo-kültürel davranış kalıplarının dışında bir ekosistem yaratma hedefiyle yola çıktıklarını söyleyen TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, “TİKAD üyeleri, ülkemizin yarı nüfusunu oluşturan kadınların, ekonomik refahtan hak ettikleri payı almaları ve ülke ekonomisinin yeni dinamosu haline gelebilmeleri için bu tür girişimlerin öncüsü ve teşvik edicisi rolünü üstleniyor. Hedef; 2023 yılına gelindiğinde kadınların Türkiye ekonomisine katkısının 250 milyar dolar seviyesine ulaşması. TİKAD Yatırım A.Ş. iş kadınlarının rekabet yerine iş birliğine özendirildiği bu yeni proje ile alanında bir ilk niteliği taşıyacak ve kadın girişimci eko sistemine yeni bir soluk getirecek” diye konuştu.
Kadın girişimcinin 2 büyük sorunu
1-Finansal yönetim
2- Ortak bulmak