Gazete Vatan Logo
Ekonomi'Jelly Bean’ ile sektöre geri döndü

'Jelly Bean’ ile sektöre geri döndü

Falım, First ve Sulugöz’ün üreticisi ‘Jelly Bean’ ile sektöre geri döndü

Falım, First ve Sulugöz’ün üreticisi İntergum’ı 2007 yılında İngiliz Cadbury Schweppes’e 450 milyon dolara satan Amram Ailesi, dünyanın en popüler şekerleme markası Jelly Bean ile şekerleme işine geri döndü. 50 ülkede satılan Jelly Bean’ın atası da Türk lokumu çıktı

Falım, Sulugöz ve First sakızlarının yaratıcısı Amram Ailesi, şekerleme işine geri döndü. Türkiye’nin ilk sakız ve şekerleme üreticilerinden İntergum’ın kurucusu olan Amram Ailesi, İrlanda merkezli The Jelly Bean Factory’nin distribütörü oldu. İntermar isimli bir şirket kuran aile, Jelly Bean’ı 14 şehirde yaklaşık 67 noktada satmaya başladı. İntermar, markayla ilgili projeleri hakkında şimdilik ayrıntılı bilgi vermedi. Şirketin Pazarlama Müdürü Aycan Totkanlı, yeni projelerini birkaç ay içinde yapacakları bir lansmanla açıklayacaklarını söyledi.

Yabancıların ilgisini çekti

İntergum, Dandy Sakız adıyla 1972 yılında Jak Amram tarafından kurulmuştu. Amram ailesinin iki oğlu Leon ve Filip Amram’ın başına geçtiği şirket, pazarda kısa sürede yakaladığı başarı sayesinde yabancı grupların dikkatini çekti. 2002 yılında Kent Gıda’nın çoğunluk hisselerini satın alarak Türkiye pazarına giren İngiliz Cadbury Schweppes Plc, 2007 yılında ‘Falım’ ve ‘First’ markalı sakızların üreticisi Intergum Grubu’nu 450 milyon dolara Amram Ailesi’nden aldı. 2010 yılında Amerikan Kraft Foods’un, İngiliz Cadbury’yi 19.4 milyar dolara almasının ardından İntergum’a ait tüm markalar Kraft bünyesine geçti.

Meziz markasının da sahibi

Amram Ailesi sakız işinin dışında Meziz markasıyla meze üretimi de yapıyor. Meze üretme fikri de şirketin patronu Leon Amram’ın Venezüellalı eşi Clara Amram’dan gelmiş. Leon Amram, salata ve mezelerini Meziz markasıyla tüketicilere, Artemis markasıyla da otel, restoran ve kafelere pazarlıyor. Amram’ın yeni hedefi ise ihracat yelpazesini genişletmek.

Atası Türk lokumu!

ABD ve Avrupa’nın en popüler şekerlemesi olan Jelly Bean’in sütlü kahveden nara, karpuzdan patlamış mısıra 35 çeşidi var. Jelly Bean 15, 28, 90 ve 200 gramlık kutularda, 17 sinema, 18 otomat ve zincir marketlerde satılıyor.

Üretimi yurtdışında yapılan Jelly Bean’in atasının ise Türk lokumu olduğu söyleniyor. İntermar’ın sitesindeki bilgiye göre Jelly Bean’ın dilden dile dolaşan üretim hikâyesi şöyle: “Bir ziyareti sırasında General Carter’a Türkiye’de lokum ikram ediliyor. Çok beğenince askerler bir paket lokumla General’i ülkesine gönderiyorlar. Daha sonra General çevresine bu lokumu ikram ediyor ve bir profesöre lokumun aynısından üretip üretemeyeceğini soruyor. Lokum örneklerini alan profesör hummalı şekilde çalışıyor. General yapılan ilk lokumları çok beğenmiyor. Tam vazgeçmek üzereyken, profesör 30 farklı aromayla lokuma benzer bir şekerleme üretiyor. Şekerlemenin adı da profesör Jessy Bean’den esinlenilerek Jelly Bean oluyor.” Jelly Bean’ler o günden bu yana 50 ülkede yeniyor.

Haberin Devamı