Japonlar Ruslar’dan daha ucuz fiyat verdi!
Nükleer Santralı’na ilişkin detayları anlattı
Akkuyu’dan sonra Sinop Nükleer Santralı’nın anlaşması imzalandı. Japonlar, üreteceği elektriğin kilowatına 11.83 $/cent istedi. Ruslar uzun pazarlıklar sonucu fiyatı 12.35 $/cent’e indirebilmişti.
SİNOP’a kurulacak 2’nci nükleer santralda satılan elektrik, devlet tarafından 20 yıl boyunca 11.83 dolar cent fiyatından alınacak. Böylece Japonlar’ın nükleerden üreteceği elektiğin maliyeti daha düşük olacak. Akkuyu santralında Ruslar’ın üreteceği nükleer elektriğe 15 yıl boyunca 12.35 dolar cent alım garantisi uygulanmıştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Yakıt dahil Rusya fiyatının altında bir fiyatla çalışacağız. İlla fiyatla değerlendirmek doğru olmaz, her birinin şartları ve ortaklık yapısı farklı. 11.83 dolar/cent civarında, yakıt içerisinde bir fiyat var” diye konuştu.
Yerlilik payı yüzde 35
The Economist’in düzenlediği Avrupa Enerji Zirvesi’nde soruları yanıtlayan Taner Yıldız, önceki gün ev sahibi ülke imzalarının atıldığı Sinop Nükleer Santralı’na ilişkin detayları anlattı. Sinop’a yapılacak nükleer santralde Elektrik Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) yüzde 35’ler civarında ortak olacağını kaydeden Bakan Yıldız, Japonların payının yüzde 65 olacağını söyledi.
Nükleer müzakerelerde üç safha olduğuna dikkat çeken Yıldız, şöyle konuştu:
“Bunlar hükümetlerarası, ev sahibi ve uygulama sözleşmeleri. Anlaşma, üçü imzalandığında tamamlanmış oluyor. Dün itibarıyla ev sahibi ülke anlaşmasını imzalamış olduk. Japonlar kendi Meclislerinde anlaşmayı akdedilmiş sayıyorlar, biz de TBMM onayına sunacağız.”
Irak’la petrol diplomasisi yeniden ısınıyor
ANKARA ve Erbil arasındaki yakınlaşma, Bağdat’la ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu. Ancak Türkiye, Irak stratejisini değiştirdi. Ankara-Bağdat ilişkileri, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin ziyareti ile yumuşama yoluna girerken, bugün de Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye’ye geliyor. Taner Yıldız, “Türkiye’nin Irak politikası çok yönlü bir politikaya mı dönüyor” sorusuna, şu yanıtı verdi: “Türkiye Irak’ta sorunun değil çözümün bir parçası olur. Ashti Hawrami ile görüşme yaptım. Neçirvan Barzani görüşmesinde de konuların arasında enerji de olacak. Irak’ın normalleşmesine koyacağımız katkıyı tüm taraflara anlatırsak, bunun iyi anlaşılacağı kanaatindeyim.”