İzmit otoyolcularını çağırdım, uyardım
Binali Yıldırım, yeni yatırımları VATAN'a anlattı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 6.5 saatlik İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze- İzmit Körfez Geçişi projesinde geç kalındığını belirterek, “Yatırımcı konsorsiyumu geçen hafta çağırdım, konuştum. Ne kadar gecikirlerse kendi işletme sürelerinden kaybederler” dedi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin en önemli yatırımlarıyla ilgili son gelişmeleri ve kararları VATAN’a anlattı. VATAN Ankara bürosunu ziyaret eden Bakan Yıldırım, önümüzdeki yılın ilk adımını da açıkladı. Uzun zamandır sık sık gündeme gelen, demiryollarının özel sektöre açılması konusunda aldıkları kararı ve bununla ilgili eylem planlarını açıklayan Bakan Yıldırım, “TCDD’nin tekel hakkını kaldırıyoruz” dedi. Yıldırım, 2009’da ihalesi yapılan İzmit Körfez Geçişi projesinde sürecin uzaması üzerine yatırımcı firmaları çağırıp konuştuğunu anlatırken, büyük yatırımcıların beklediği 3. havalimanı projesinde ihale ilanına bu ay çıkacaklarını açıkladı. Bakan Yıldırım, Başbakan Erdoğan’ın çılgın projleri arasında yer alan Kanal İstanbul projesiyle ilgili de, “Proje henüz fikri düzeyde. Projenin masa üstü çalışması da birkaç sene sürer” dedi.
Bakan Yıldırım Türkiye’nin en kritik yatırımlarıyla ilgili son durumu anlatırken, İzmit Körfez Geçişi projesinde yaşanan aksamanın hatırlatılması üzerine, ilginç bir gelişmeyi paylaştı. 2009’daki ihaleyi kazanarak işi üstlenen konsorsiyumun birkaç kez erteleme alması ve şimdiden 1 yıl kaybettiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldırım, “Ben o firmaları geçen hafta çağırdım. Kendileriyle konuştum” dedi. Söz konusu konsorsiyumla yaptığı konuşmayı paylaşmak istemeyen Yıldırım, “Sonuç olarak ben görüştüm kendileriyle. Nihayetinde ne kadar gecikirlerse kendi işletme sürelerinden kaybediyorlar” diye konuştu.
Gebze-İzmit Körfez Geçişi projesi Türkiye’nin en kritik otoyol projelerinden biri olarak 2009 yılında ihale edildi. İhaleyi ‘yapım ve işletme süresi toplamı 22 yıl, 4 ayla’ kazanan Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay konsorsiyumu kazandı. Projenin sözleşmesi 27 Eylül 2010’da imzalandı ve temel 28 Ekim 2010’da atıldı. Konsorsiyum inşaatı 5.5 yılda bitirme sözü vermişti. Bu süre zarfından 3 kez erteleme alan konsorsiyum şimdilik işletme süresini 1 yıl kaybetmiş durumda.
Çılgın proje hâlâ fikir aşamasında
Binali Yıldırım, Başbakan Erdoğan’ın “çılgın projeleri” olarak gündeme gelen Kanal İstanbul ile ilgili “Kanal İstanbul projesi henüz fikri düzeyde” dedi. Çılgın projelerin yatırım programında bulunması gerekmediğini belirten Yıldırım, “Bütçe ile yapılacak projeler olmadığı için öncelikle bütçe dışı finansmanla yapacağımız projeler yatırım programına girmiyor. Yap-İşlet-Devret’le yapılacak” diye konuştu.
Bakan Binali Yıldırım, Kanal İstanbul projesiyle ilgili şunları söyledi:
“Bunun proje haline gelmesi bile birkaç yıl alır. Bu projeler altyapı projeleri, çok pahalı ve çok uzun zaman alan projelerdir. Kanal projesi gibi. Bakın Panama’ya, Süveyş’e, 50 yıl almış. Hadi o zamanki teknolojide değiliz ama bu 10 yılda bitecek bir proje. 10 yılda bitecek projenin proje hazırlığı kağıt üstünde, masa üstü çalışması da birkaç sene sürer.”
TCDD’nin tekel hakkı kalkıyor, özele açılıyor
Bakan Binali Yıldırım, demiryollarının serbestleşmesi tartışmasına son noktayı koydu. Yıldırım, “Demiryollarında TCDD’nin tekel hakkını kaldırıyoruz. Yılbaşından sonra yasal düzenlemeyi yapacağız” dedi. Yıldırım, sürecin nasıl işleyeceğini ve yol haritasını nasıl çizdiklerini de şöyle anlattı: “Demiryollarında düşündüğümüz şey, mevcut altyapıyı değiştirdikten sonra, ki şu anda yüzde 65’ini değiştirdik, yeni hatlar da yaptıkça, hatları TCDD’nin yanı sıra başkalarının da kullanmasını imkan veren bir düzenleme yapmak. Şu anda TCDD tekel konumunda. Yani hatları TCDD’den başka kimse kullanamaz. Halbuki şu anda hatlar müsait. Havayollarında yaptığımız işi, demiryollarında da yapacağız. Hava taşımacılığında ne yaptıysak onu uygulayacağız. Güvenlik tarafı, denetim tarafı bizde. İsteyen, parası karşılığında hatları kullanabilir. Vagonları da, isteyen bunları kiralayabilir, parası olan isterse alabilir de” diye konuştu.
Yıldırım, “Hatları kullanacak firmalar ihaleyle mi bu işi alacaklar?” sorusuna, “Hayır öyle değil. Tarifesi var. Örneğin, 1 km. başına şu kadar diye, gelecek o firma, biz de diyeceğiz ki, Karabük’le şurasın arasını al. Tarifeleri yine biz belirleyeceğiz” diye yanıt verdi.
“Özel sektör yolcu taşımaya hemen başlayacak mı?” sorusuna ise Bakan Yıldırım, “Önce yük taşımacılığıyla başlayacağız. Yolcu taşımacılıında serbestleşmeye biraz daha sonra başlanır“ dedi
“Serbestleşmeye hızlı tren de dahil mi?” sorusuna da Bakan Yıldırım, “Neden olmasın” sözleriyle açık kapı bıraktı.
Binali Yıldırım, İstanbul’a 3. havalimanı yapılmasına ilişkin ihalenin hazırlıklarının sürdüğünü belirterek, “İhaleyle ilgili ilk adım ne zaman atılacak?” sorusuna, “İhale ilanına bu ay içinde çıkacağız” dedi.