Gazete Vatan Logo

İzmir'de ekmeğe zam! Temmuz ayından itibaren geçerli olacak

İzmir Ticaret Odası (İZTO) haziran ayı olağan meclis toplantısında İzmir'de ekmeğe zam kararı alındı. Kararla ekmeğin gramajı 220 gramdan 200 grama düşürülürken, fiyatı ise 9 TL'den 10 TL'ye yükseldi. Yeni fiyatın 1 Temmuz itibariyle geçerli olacağı bildirildi.

İzmir'de ekmeğe zam! Temmuz ayından itibaren geçerli olacak

İzmir Ticaret Odası (İZTO) haziran ayı olağan meclis toplantısı İZTO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Kentimiz İzmir Derneği Başkanı Uğur Yüce, Sırbistan'daki Avrupa Su Sporları Şampiyonası'nda 50 metre kurbağalama kategorisinde ilk altın madalyayı ülkemize kazandıran milli yüzücü Emre Sakçı ve meclis üyeleri katıldı. Toplantıda İzmir'de ekmek fiyat tarifelerinin belirlenmesi için oylama yapılırken, 220 gram ekmeğin gramajının 200 grama düşürülmesi, 9 TL olan fiyatının da 10 TL'ye çıkması önerildi. Oylama sonucunda öneri oy birliğiyle kabul edildi. Ekmekte yeni fiyatın 1 Temmuz itibariyle geçerli olacağı belirtildi.

'İNCİRALTI SAĞLIK TURİZMİ ÖZELİNDE KENTE KAZANDIRILMALI'

Toplantıda, Cemil Tugay'a iş dünyasının taleplerini 'beklentiler dosyası' ile ileten ZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "İzmir'in ekonomik hayatına kazandırılmasını düşündüğümüz İnciraltı'nın yeşil dokusunun korunarak planlanması gerektiğine dair mesajınız bizlere umut verdi. Sağlık turizmi kentimizde turizmin gelişmesi için önemli bir unsur. Bu anlamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı plan ile bir aşamaya gelindi. Planda; Kültürpark'ın yaklaşık 7 kat büyüklüğünde yeşil alana yer veriliyor. Konuyla ilgili ihtilafların karşılıklı diyalog içerisinde çözüme kavuşturulmasının uygun olacağını düşünüyoruz. İnciraltı ile ilgili konuları aynı masada, iş birliği ve uzlaşmacı kültür çerçevesinde çözmemiz gerektiğine inanıyor ve bu alanın ivedilikle sağlık turizmi özelinde kentimize kazandırılmasını diliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Özgener, "Dosyamızda sunduğumuz, şehrimizin simge alanlarından biri olan Kültürpark'ın günümüz gereksinimleri çerçevesinde dönüşümüne yönelik önerilerimize iş birliği içerisinde çalışmaya hazır olduğunuza dair yanıtınızdan memnuniyet duyduk. İzmirlilerin, şehrin kalbinde, doğa ile buluşacakları, müze ziyaretleri, tiyatro gösterileri ve yaratıcı etkinlikler eşliğinde aileleriyle birlikte vakit geçirebilecekleri güncel bir yaşam alanına dönüştürülmesinin önem taşıdığını düşünüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'CEMAL GÜRSEL ASKERİ KIŞLASI'NIN, SANAYİ SİTESİ OLMASI İÇİN ONAY VERİLDİ'

Ankara temaslarında önemli kazanımlar elde ettiklerini belirten Özgener, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Balçova Kampüsü ve Kemalpaşa Lojistik Merkezi'nin imar planlarını, merkez ilçelerimizde mühendislik hizmet almamış yapıların ada bazında kentsel dönüşümünün sağlanması konularını istişare ettik. Yeni iş alanlarının yaratılması için arazilerin imar dönüşümlerini sağlayarak arsa yaratılması konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'den, Cemal Gürsel Askeri Kışlası'nın, sanayi sitesi kurulması amacıyla odamıza devredilmesi için onay verildi. Değerleme çalışmasından sonra kısa süre içinde devir protokolü yapılması konusunda ilgili bakanlıklarla mutabık kaldık. Projemizde üyelerimize yönelik çarşı ve site içerisinde bağımsız bölümler, yönetim binası, mesleki lise ve çıraklık eğitim binaları, otopark alanları, banka, restoran, market gibi sosyal alanlar, temiz enerji tesisleri ve yeşil alanların olmasını amaçlıyoruz. Proje alanımız 1/100 bin ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planında kentsel yerleşke, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12 Eylül 2012 tarihli kararı ile onanan 1/25 bin ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nda ve 1 / 5 bin ölçekli Nazım İmar Planında Konut Dışı Kentsel Çalışma alanı kullanımında kalıyor. Bu süreci, Büyükşehir ve Bornova belediyelerimiz başta olmak üzere kentimizin meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve diğer tüm paydaşlarımız ile ortak akıl ve uzlaşmacı kültür çerçevesinde yürütmeyi, proje kapsamındaki gelişmelerle ilgili desteklerinizi almayı ve beraber hareket etmeyi diliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'KEMALPAŞA LOJİSTİK MERKEZİ'NİN İMAR PLANLARI ONAYLANDI'

Haberin Devamı

 Kemalpaşa Lojistik Merkezi Projesi'ne değer verdiklerini aktaran Özgener, şunları söyledi: "Kemalpaşa Lojistik Merkezi ile gümrük işlemleri, limanlardaki yükleme ve boşaltma işlemleri gibi öncelikli konularımızın çözülmesiyle kentimizin ve hinterlandının lojistik anlamda gelişeceğini düşünüyoruz. Kent merkezindeki trafiğin de hissedilecek boyutta rahatlayacağını öngörüyoruz. Ayrıca, Kemalpaşa Lojistik Merkezine ilişkin 1/ 5 bin Nazım İmar Planı ve 1/1000 Uygulama İmar Planları önceki gün itibariyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca onaylandı."

'İZMİR TARİHİ KENT MERKEZİ'NİN MÜZE KENT OLARAK İZMİR'E KAZANDIRILMASI ÖNEMLİ'

İzmir Tarihi Kent Merkezi'nin müze kent olarak İzmir'e kazandırılması, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere ulaştırılmasının önem taşıdığını aktaran Özgener, "Yaratılacak butik müzeler ve turistik çekim alanları ile kentimiz turizmi, hiç şüphesiz, daha iyi bir seviyeye gelecektir. İzmir'in, uluslararası platformda bilinirliğinin arttırılması ve küresel yatırım ağına dahil edilmesi adına bir yatırım atlasının ortaya çıkarılması, KOBİ'lerimizin finansman ihtiyacını karşılamaya yönelik fon sağlayıcı/aracı merkezlerin ve risk sermayesi fonlarının İzmir'e çekilmesi ve İzmir'in ekonomik profili ve yatırım olanakları hakkında yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik bir yatırım/gayrimenkul rehberi sunulması, yatırım yapmak isteyen firmaların yatırım süreçlerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması adına yatırım özelindeki ticari gayrimenkulleri yatırımcı ile buluşturabilecek bir platform yaratılması başta olmak üzere daha bir çok konuda ortak akıl ile güçlü bir sinerji oluşturabileceğimiz kanaatindeyiz" diye konuştu.

BALÇOVA KAMPÜSÜNE İLİŞKİN İMAR PLANLARI ASKIYA ÇIKTI

12 Haziran'da İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzelbahçe Kampüsü'nün temelini attıklarını hatırlatan Özgener, "Çevreci ve öğrenci dostu olarak tasarlanan kampüsümüz 130 bin metrekare alana yapılacak. Tamamlandığında maliyet değerinin yaklaşık 2 milyar TL'yi bulacağını öngördüğümüz kampüsümüzü, 3 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Bu yatırım tutarı ile bir üniversite tarafından tek seferde yapılan en büyük yatırıma imza atmış olacağız" dedi. Özgener, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ankara ziyaretimizde şu anda mevcut olan Balçova Kampüsümüz ile ilgili güzel bir gelişme yaşandı. Bir süredir ilgili Bakanlıklar nezdinde yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda Balçova Kampüsümüz içinde sağlık tesisi ve hastane yer alacak bir kompleks inşa etmemize imkan veren plan notu değişikliği onaylandı ve askıya çıktı."

'ALTI DOLU TURİZM ÇALIŞMASI YAPILMALI'

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, tepki gösterilen 'İzmir'i turizm kenti yapma düşüncem yok' sözlerine açıklık getirdi. Tugay, "Bir gazeteci turizmle ilgili düşüncelerimi sorduğunda dedim ki 'İzmir'imizin çokça sorunu var, bu sorunları çözmeden İzmir'de yapılacak turizm hamleleri karşılık bulmaz.' Geçen yıllarda da böyle oldu. Turistler gelsin, bizden alışveriş yapsın istiyoruz ama niteliksiz yerlerden alışveriş yapmalarını bekliyoruz. Üzerimize düşen hazırlığı yapmıyoruz. Körfez var, yeterince temiz değil. Körfezin etrafında kıyılar var, yerleşim yerleri düzenli değil. Temizliğimizde, yollarımızda sorunlar var. Çok sayıda kültürel ve tarihi mirasımız var, onlarla ilgili çalışmalarımız yeterince hızlı değil. Bunlar varken ben siyaset mi yapayım? Turistler gelsin de nereye gelsin? ifadelerinde bulundu.

Tugay, "İzmir'in turizm kenti olması için gereken her türlü kültürel mirasa, geçmişe, gastronomiye, sosyal yapıya sahip bir şehir. Ama bunları hazırlamadan turistleri sadece getirmeye çalışırken, Türkiye'nin çokça maruz kaldığı niteliksiz turizmin kurbanı olmaktan öteye gidemeyiz. O nedenle altı dolu olan turizm çalışması yapmanın doğru olduğunu düşünüyorum" dedi.

'ANTİK KENTLERE DAHA ÇOK BÜTÇE AYIRACAĞIZ'

"İzmir ile ilgili hiç kimsenin hayal etmediği kadar çok şey hayal ediyorum" diyen Tugay şöyle devam etti: "Karaburun, Seferihisar, Çeşme Selçuk hepsi bizim göz bebeğimiz. Hepsiyle ilgili oradaki belediye başkanlarıyla ile daha temiz sahilleri nasıl olur, sosyal tesisleri artar bunları düşünüyoruz. Urla gastronomi şehri olma konusunda nasıl ilerlediğini biliyorum. Elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız. Urla eşsiz benzeri olmayan gastronomi merkezi olacak. Antik kentlerimiz çoğu yer altında bulunan kültürel mirasımız. Daha hızlı ortaya çıksın diye daha çok bütçe ayıracağız,"

Tugay, "İzmir'in sokaklarında insanların güvenle yaşadığı havasının temiz olduğu, su sıkıntısı çekmediği atıklarının sağlıklı şekilde bertaraf edildiği sosyal, sanat, kültür yaşamında ciddi katılım gösterdiği kent içinde adaletin gerçekleştiği bir şehir olmasını hayal ediyorum" diye konuştu.

'BARINAK SAYISINI ARTIRIP KOŞULLARI İYİLEŞTİRECEĞİZ AMA ASLA ÖLDÜRMEYECEĞİZ'

Sokak hayvanlarına da değinen Başkan Tugay, "Sahipsiz hayvan her zaman kendi ve çevre sağlığı için sorun çıkabilme potansiyeli var. Hayvanların sokakta sahipsiz gezmesi aslında bizim istemediğimiz bir şey. Mutlaka kısırlaştırma yapılmalı ve sahiplendirmeliyiz. Sokakta yaşamak zorunda kalacak hayvanların da barınacakları bir sistem kurulması gerek. Sağlıksız hayvanların bulunduğu alanlarda kısırlaştırma ve tedavilerini yapıyoruz. Hiçbir hayvanı öldürmeden bu sorunla başa çıkabileceğimize inanıyoruz. Türkiye'de bunu yapmakta zorlanacak veya yapmak istemeyecek belediyeler olacaktır. İmkansızlık nedeniyle bunu yapamayacak belediyelere merkezi hükümet destek vermelidir. Bir insan başka insana zarar verince o insanı öldürüyor muyuz? Bir sokak köpeği insana zarar veriyorsa onun nedenleri bulup çözülmeli. Ben belediyeler üzerinde bir baskı kurulacağına inanıyorum biz ise barınak sayısını artırıp oradaki koşulları iyileştireceğiz ama asla onları öldürmeyeceğiz. Bunun vicdanı sorumluluğu çok. Tüm İzmirlilerden ve hayvan severlerden bize destek olmalarını istiyorum" diye konuştu.

CEMİL TUGAY'A TİS PROTESTOSU DEVAM EDİYOR

Öte yandan, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanmasının ardından memurlar eylemlerine devam ediyor. Tüm Bel-Sen, Türk Yerel Hizmet-Sen ve Birlik Yerel-Sen'de örgütlü memurlar, meclis toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ı binaya giriş ve çıkış sırasında protesto etti. 'Toplu Sözleşme Kazanımlarımızın Gasp Edilmesine İzin Vermeyeceğiz' yazılı pankart taşıyan işçiler, binanın önünde sloganlar attı.