Istihdam vaatleri GÜMBÜR GÜMBÜR
İstihdam seferberliği çağrısına hem sektörel bazda hem şirket bazında destek yağdı. İnşaat sektörü temsilcileri, 200 bin hatta 300 bin ilave istihdam sağlayabileceklerini bildirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam seferberliği çağrısı, iş dünyasında yankı buldu. Şehirlerden sektörlere, şirketlerden yabancı kuruluşlara ‘istihdamı artıracağız’ mesajı geldi. İnşaat sektörünün temsilcileri, son dönemde sektöre sağlanan teşvik ve KDV indirimlerinin etkisiyle 2 milyonluk istihdamın yüzde 10-15 artacağını belirtti. Akkuyu ve Sinop ile Türkiye’nin gündemindeki nükleer santral projelerinin sadece inşaat sürecinde 12 ile 14 bin kişi istihdam sağladığına dikkat çekilirken, Kayseri’de 17 bini aşkın ticaret erbabının her biri 1 kişi alsa 17 bin istihdam sağlayabileceği hesabı yapılıyor.
Öncelik kendi şehri
Geçen yıl 500’ü kadın 3 bin kişiye yeni istihdam yaratan Tofaş, bu yıl 400-500 kişiye daha iş verecek. Akfen Holding 1.000 kişilik istihdam artışı vaadinde bulunurken, Sanko Holding ilave yüzde 5 istihdam sağlayacak. Desiba Enerji Alman ortağı ile Nisan ayında açacağı Mersin’deki yeni fabrikasında 400 kişi çalıştıracak. Bisküvi, şekerleme ve çikolata devi Mondelez International, işe alımları yüzde 10 artıracak. İÇTAŞ, 5 bin çalışan sayısını yüzde 10 artırmak için çalışmalara başladı. Şirket, 500 yeni istihdamda Ayvalık’taki gençlere öncelik vereceğini duyurdu.
Akfen 1.000 kişi alacak
Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın, bağlı ortaklıkları ve iş ortaklıkları ile 37 bin 231 kişiye istihdam sağladıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısını çok pozitif karşıladıklarını ifade eden Akın, şunları kaydetti: “Ülkemizin geleceğine güvendiğimizi bütün yatırımcılara gösteriyoruz. Bunun sonucu olarak da yılın ilk yarısında 1.000 kişilik istihdam alanı yarattık. 2017 için planladığımız 6 milyar TL’lik yatırım kapsamı dahilinde yılın ikinci yarısında da benzer bir istihdam alanı yaratacağız.”
İŞKUR’u hemen aradı
TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la sıkı istihdam pazarlığına giren Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da Türkiye’nin bu istihdam seferberliğine ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Türkiye’de işsizlik oranının arttığına işaret eden Konukoğlu, bu yıl yüzde 5 istihdam sağlamayı düşündüklerini ifade ederek, “Bugün (dün) İŞKUR müdürünü de aradım. Öğleden sonra bir toplantı yapacağız. Durumumuza göre de istihdama başlayacağız” dedi.
En iddialı iş müjdesi 300 binle inşaattan
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sektördeki projelerin cam silmeden eşya taşımaya kadar 250 alt sektörü etkilediğine işaret ederek, şunları kaydetti: “2016’da konut satışında rekor kırdık. 1 milyon 500 bin rakamıyla bu yıl da rekor kırarız. 1.5 milyon satış hedefi zaten istihdam için de çıtayı yüzde 10-15 yukarılara koyduğumuzu gösteriyor. Hükümet sektörün hareketlenmesi için vergi indirimi gibi kolaylıklar sağladı. Diğer taleplerimiz de yerine gelirse 200 bin ek istihdamın üzerine çıkarız. 300 bini, yani yüzde 15’lik artışı bile bulabiliriz.”
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, yıllık yeni proje tutarını 25-30 milyar dolar düzeyine çıkarabilirlerse yurt dışında Türk istihdamının da artacağını kaydetti.
Türkiye’de işe alımı yüzde 10 büyüteceğiz
First, Falım, Kent, Olips ve Jelibon’un yanı sıra Milka, Toblerone ve Oreo gibi küresel markalarıyla bilinen bisküvi, şekerleme ve çikolata şirketi Mondelez International, Gebze Fabrikası’nda 1.200 kişiye istihdam sağlıyor, Mondelez Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Pınar Caymaz, bu yıl yeni istihdam yaratmaya devam edeceklerini belirterek, “Türkiye’nin parlak geleceğine olan inancımız tamdır. 2017’de işe alımlarımızın yüzde 10 artmasını bekliyoruz” dedi.
Desiba 400 kişilik istihdam sağlayacak
Desiba Enerji’nin, Alman ortağı J.v.G Thoma ile Mersin’de 30 milyon euro yatırımla kurduğu, Türkiye’nin “çöl tipi teknolojili” ilk yerli güneş paneli fabrikası, Nisan ayında üretime başlayacak. Desiba Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ülkan Delikan, “Jurowatt markası adı altında Mersin’de güneş santralleri için panel üretimi yapacak fabrikamız, 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 43 bin metrekarelik alanda kuruldu. Nisan ayında faaliyetlerine başlayacak fabrikamız, yaklaşık 30 milyon euro yatırımla hayata geçiyor. 400 kişilik istihdam yaratacak yatırımımızın yıllık üretim kapasitesi 400 megavatlık panel üretimini karşılayabilir düzeyde olacak. 2017 yılı üretim hedefimiz 200 megavat. İlk yıl ciro hedefimiz ise 110 milyon dolar.”
500 kişiye daha iş çıkacak
Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, geçen yıl üretim ve ihracat rekortmeni olan şirketin bu başarısına paralel olarak istihdamın da geçen yıl önemli oranda arttığını vurguladı. Eroldu, şu bilgiyi verdi:
“Biz hem birinci olduk hem de bugüne kadar Türk otomotiv sanayinde yapılmamış rakamları yaptık. Bundan sonra bu rekor rakamları kim kırar? Bir, biz kırarız, başka kıran olur mu? Onu bilmiyorum. Bugüne kadar 330 bindi en fazla üretim, biz 384 bin yaptık. 3 bin kişi istihdam yarattık, çok ciddi bir rakam oldu. Bunun 500’ü bayan. Tek şirkette Türkiye’de bu kadar büyük istihdam yakın zamanda olmamıştır. Tabii bu kadar yeni arkadaşla yüksek hızda üretim yapmak, kalite seviyesini korumak çok iddialı bir hedef oldu. Egea’nın başarısından sonra mevcut gövde hattı yetmediği için ikinci bir hat daha kurduk, bu sene de oraya yönelik 400-500 kişilik istihdamımız olacak.” Eroldu, şirketin beyaz ve mavi yakalı 10 bin kişiye istihdam yarattığını, yan sanayiyle bu rakamın 60 bini bulduğunu kaydetti. Eroldu, 430 binlik üretim rakamlarını yakalamaya çalışacaklarını belirtti.
Mühendis ihraç ediyoruz
Tofaş’ın Amerika’da örnek gösterildiğine işaret eden Eroldu, “Tofaş’ta ben 90’lı yıllarda başladım çalışmaya, o zamanlar bizde bir sürü İtalyan mühendis vardı, CEO’lar da İtalyan’dı ama fabrikada 2 İtalyan var herhalde şu anda. Şimdi tersine biz mühendis gönderiyoruz bütün Chrysler fabrikalarına” ifadesini kullandı. Eroldu, Tofaş’ın Ar-Ge yolculuğunun 1995’te deyim yerindeyse bir barakada 10 kişiyle başladığını, şimdi 700 kişiye ulaşıldığını belirtti.