İsrail gazını da Mısır gazını da alır, iletiriz
Enerji Bakanı Alaboyun, iki ülke ile yaşanan gerginliklere rağmen gaz ticaretine sıcak baktıklarını hem İsrail hem de Mısır gazını Avrupa’ya iletmek için en mantıklı yolun Türkiye olduğunu söyledi.
Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, hem İsrail hem de Mısır gazı için en mantıklı yolun Türkiye olduğunu söyledi. Bu konuda temaslar yürütüldüğünü belirten Bakan Alaboyun, aynı şekilde İran gazını da Avrupa’ya ileteceklerini belirtti.
Batılı ülkelerin İran’a yönelik ambargolarının kalkması sonrasında İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasına da sıcak baktıklarını söyleyen Alaboyun, TANAP’a paralel bir boru hattı ile İran gazının taşınabileceğini ifade etti.
Re-export hakkı istiyor
Alaboyun, gerek Türk Akımı gerekse İran gazını Avrupa’ya taşıması öngörülen Turang boru hattı projesinde Türkiye’nin talebinin sadece transit ülke olmak değil, re-export hakkı almak olduğunu söyledi.
Alaboyun, “Türkiye sadece transit ülke olsun istemiyoruz, bizim gazımıza entegre olsun ve gaz fazlalığı olursa, biz de re-export edelim istiyoruz” dedi.
İsrail ve Mısır ile Türkiye arasındaki diplomatik sorunlara rağmen ticari ilişkilerin sürdüğünü kaydeden Alaboyun, bu ülkelerdeki gaz rezervlerinin de Avrupa’ya ulaştırılması gerektiğini ve bunun en mantıklı yolunun Türkiye üzerinden gönderilmesi olduğunu söyledi.
“Politik nedenlerle Mısır ve İsrail gazını almayacağız diye bir şey söz konusu değil” diye konuşan Alaboyun, sözlerine şöyle devam etti: “Bu gazın da bir şekilde Avrupa’ya gitmesi lazım, en yakın güzergah da Türkiye’nin mevcut iletim hatları ile Avrupa’ya gitmesi, mantıklı olan da bu. Bunun jeopolitik sorunların çözüme de katkısı olacaktır. Bizim de bilgimiz dahilinde şirketler düzeyinden temaslar oluyor.”
Rusya’dan %10.25 indirim istedik
Rusya’dan alınan doğalgazın fiyatı üzerinde mutabakat sağlanan yüzde 10.25’lik indirimi yansıtmamasının ardından uluslararası tahkime gidildiğini söyleyen Bakan Alaboyun, tahkim sürecinde ise daha fazla bir indirim talebinde bulunduklarını ifade etti.
Alaboyun, Reuters ile yaptığı söyleşide, “Türkiye bir indirim alacak, bu indirim yüzde 10.25 mi olacak bunun üzerinde mi olacak; biz yüzde 10.25’in üzerinde istiyoruz, bizim elimizdeki bilgi ve veriler bunun üzerinde. Tahkimde bunun üzerinde indirim talep edeceğiz ama taban sınırımız yüzde 10.25 çünkü bunda mutabakata varılmıştı” dedi ve ekledi: “Rusya yüzde 10.25’lik indirimi kabul ederse sorun tahkime gitmeden çözülecek.”
Rusya ile indirim konusunda 6 aylık görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine Türkiye, Ekim’de uluslararası tahkim mahkemesine başvurmuş ve BOTAŞ seçtiği hakemi Gazprom’a bildirmişti. Buna karşılık Rusya’nın kendi hakemini bildirmesi ve mahkemenin kararını vermesi gerekiyor. Türkiye’nin tahkime gitmesinin ardından Gazprom, sorunun mahkemeye gidilmeden çözülmesini umduklarını açıklamıştı.