Gazete Vatan Logo

İsraf etmeyin bağışlayın

Kurban Bayramı’na günler kala deri sektörü, 100 milyon liralık bir pazarın doğacağını öngörürken, toplanan miktarın yüzde 40'ı her yıl bilinçsiz kesim nedeniyle israf ediliyor. 6 milyon büyükbaş ve 60 milyon da küçükbaş ham derisine ihtiyaç duyan sektör için ekonomik kayıp 20 milyon lira civarında.

İsraf etmeyin bağışlayın

Türkiye'de her yıl deri sanayi 6 milyon büyükbaş ve 60 milyon da küçükbaş ham derisine ihtiyaç duyuyor. Kurban Bayramı'nda ortalama 1 milyon büyükbaş, 2,50 milyon da küçükbaş hayvan kesilirken, deri sektörü ihtiyacının yüzde 15'ini buradan karşılamayı hedefliyor.

DERİLERİN % 40'I YANLIŞ KESİM KURBANI

Ancak kurbanların deri ve bağırsaklarının önemli bir kısmı bilinçsiz davranışlar nedeniyle çöpe gidiyor. Yapılan tespitler, kurban derilerinin yüzüm işlemleri sırasında meydana gelen bıçak kesiği ve benzeri hatalar ile zamanında tuzlanmadığı için israf edildiğini ortaya koyuyor. Kurban derilerinin en az yüzde 40'ının bu nedenlerle kullanılamadığı Türkiye'de her yıl yaklaşık 20 milyon lira değerinde bir para buhar oluyor. Buna çöplüklere atılan veya toprağa gömülen bağırsaklar da eklenince, önemli miktarda milli servet israf ediliyor. Deri ve deri mamulleri sektörü ihracatımızın 2015 yılında 1,31 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği düşünüldüğünde; 20 milyon liralık kaybın hafife alınmaması gerekiyor.

İHRACAT İÇİN HAYATİ ÖNEMDE

Haberin Devamı

Dünya ham ve işlenmiş deri ihracatında ilk sıralarda İtalya, ABD ve Brezilya geliyor. Deri ve deri mamulleri ihracatımızda en büyük payı yüzde 14,0 ile İtalya alırken, bunu sırasıyla Almanya (%10,4), Rusya (%7,7), Çin (%7,1) ve İngiltere (%6,8) izliyor. 2023 ihracat hedefi 4 milyar dolar olan deri sektörünün geleceği için uzmanlar konunun ekonomik değerine dikkat çekiyor. 100 milyon tonu aşkın et tüketilen Türkiye'de, ete gösterilen özenin deriye gösterilmemesi sektörün önemli sorunları arasında yer alıyor. Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Kürşat Atılgan, “Kurban derilerinin yarısına denk gelebilecek bir miktarının israf edilmesi kabul edilemez. Bu çok büyük bir rakam. Ekonominin çarkında önemli bir yere sahip olan deri sektörünün bu kaybına engel olmak zorundayız” dedi.

424 şubemizle göreve hazırız

Bu yıl 100 milyon liranın üzerinde bir kurban derisi pazarının oluşması beklenirken, Türkiye genelinde '424 şube ile israfa dur' demek için hazır olduklarını aktaran Başkan Atılgan, “Kurban Bayramı sıcak günlere denk gelmeye başladığı için deriler telef olabiliyor. Yani 2-3 saat içerisinde ilgili yerlere ulaştırılmazsa kokuyor. Sektör ihtiyacını karşılayamayınca ithalata yöneliyor. Geçtiğimiz yıl bayramda toplanan derilerin yüzde 40'ı israf edildi” diye konuştu.

Gelirlerde ciddi düşüş yaşandı

Haberin Devamı

Türk Hava Kurumu'nun 2012 yılında kurban derileri toplama konusundaki imtiyazının kaldırıldığını hatırlatan Kürşat Atılgan, “2012'deki bu değişikliğin ardından THK'nın deri gelirlerinde hem ciddi bir azalma hem deri fiyatlarında düşüş hem de illegal deri toplama faaliyetlerinde artma meydana geldi” şeklinde konuştu. Atılgan, THK'nın kurban derilerini toplama noktasında yetkilerinin artırılması için İçişleri Bakanlığı'yla görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.