İspanya korkusu tavan yaptı
İspanya’ya yönelik kaygılar piyasaları sallıyor. Piyasalarda İspanya depremi yaşanıyor
Valencia’dan sonra Murcia Bölgesi’nin de merkezi yönetimden finansal yardım istemesi Avrupa borsalarında yüzde 4’e varan düşüşlere neden oldu. IMF’nin Yunanistan’a kredi vermeyeceği iddilarıyla Atina Borsası yüzde 7 çakıldı. İMKB’deki düşüş yüzde 1.71 ile sınırlı kaldı
Piyasalarda İspanya depremi yaşanıyor. Geçen hafta Valencia Bölgesi’nin Madrid’den yardım talep etmesinin ardından Murcia Bölgesi’nin de merkezi yönetimden finansal destek istemesi piyasaları altüst etti. Avrupa borsalarında kayıplar bir ara yüzde 4’e yaklaştı.
İspanya’da sermaye piyasalarını denetimi altında tutan CNMV, finans hisselerinde açığa satışın yasaklandığını açıkladı. Açığa satışa getirilen yasağın dün başlayıp 3 ay geçerli olacağı ve piyasa yapıcıları kapsamayacağı belirtildi. Açığa satış haberiyle düşüşün hızlandığı borsalar, bir taraftan da Yunanistan’la ilgili gelişmeleri izliyor.
Alman Der Spiegel, hafta sonu Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Yunanistan’a kredi vermeyeceği şeklindeki haberi piyasalarda moralleri iyice bozdu. Atina Borsası’nda kayıp yüzde 7’leri aştı.
Yurtdışı borsalardaki düşüşten olumsuz etkilenen İMKB, haftanın ilk işlem gününde yüzde 1.71 gerileyerek 60.736 puana indi.
Petrol 4 dolar düştü
İş Yatırım Hisse Senetleri Uzmanı Ahmet Gürsoy, İMKB’de artan satışların sebebi ile ilgili olarak, “Satışlardaki artış İspanya’nın açığa satışı yasaklamasından kaynaklandı” dedi ve emtialardaki gerileme ile birlikte İMKB’nin gerilemesinin diğer ülke borsalarına göre daha az olduğunu söyledi.
Yatırım Finansman Stratejisti Hakan Tezcan da, “Yurtdışı piyasalara paralel geriliyoruz” dedi. Tezcan, endeksin, Haziran ayındaki olumlu ayrışmasının tersine Temmuz başından itibaren olumsuz ayrıştığına işaret ederek, “Ancak İMKB Cuma öğleden sonradan beri sonra yurt dışı piyasalara göre daha az değer kaybetti... Bunda, petrol fiyatlarındaki geri çekilmenin ve Merkez Bankası’nın geçen hafta aldığı temkinli duruş kararının etkisi var” diye konuştu.
İspanya’nın Murcia Bölgesi’nin merkezi yönetimden finansal destek isteyen ikinci bölge olmasının ardından ülkenin bir yardım almadan krizi atlatamayacağına ilişkin artan endişelerle Brent petrol varil başına 3.9 dolar düşerken, euro/dolar paritesi 1.21’in altına inerek 2 yıldan fazla sürenin en düşük seviyesinde işlem gördü.
İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, bankaların kurtarılması için sağlanacak azami 100 milyar euroluk yardımın ardından devletin de kapsamlı bir mali yardıma ihtiyaç göstermesi olasılığını reddetti.
Avrupa’nın İspanya bankalarına sağlayacağı yardıma ilişkin olarak parlamentoda yapılan bir oturuma katılan De Guindos, böyle bir olasılıkla ilgili olarak toplantı dışında sorulan soruyu, “Kesinlikle hayır” şeklinde yanıtladı.
İsyanya’dan korkan Alman tahviline koşuyor
Bankacılık sektörünün dışında yerel yönetimlere yönelik kaygılarla İspanya’nın 10 yıllık tahvillerinin faizi yüzde 7.55 ile euro tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Güvenli liman arayışındaki yatırımcılar Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın tahvillerine akın ediyor. Yoğun talep nedeniyle 10 yıllık Alman tahvillerinin faizi yüzde 1.12 ile tarihinin en düşük seviyelerine geriledi.
Dolar 1.8250 TL’ye çıktı
İspanya ve Yunanistan’a yönelik artarak devam eden endişeler nedeniyle global olarak piyasalarda görülen olumsuz seyre paralel dolar/TL 1.8250 seviyesine yaklaşırken, Merkez Bankası’nın temkinli duruşu ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla TL’de bozulma sınırlı kaldı. Söz konusu endişelerle Güney Afrika randı ve Rus rublesinde dolara karşı kayıplar yaklaşık yüzde 2’nin üzerinde iken TL’nin dolar karşısında değer kaybı yüzde 1’in altında kaldı. Tahvil-bono piyasasında Cuma günü kapanışta ortalama yüzde 7.75, valörlüde son işlemlerde yüzde 7.77 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 7.82’e çıktı.
Almanya ekonomisinde büyük bir belirsizlik söz konusu
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ülkenin ekonomik görünümüne ilişkin büyük bir belirsizlik bulunduğunu ve ekonominin borç kriziyle ilgili sıkıntılara rağmen ikinci çeyrekte ılımlı bir büyüme kaydetmesinin beklendiğini açıkladı. Bundesbank yayınladığı aylık raporda, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin euro bölgesindeki sıkıntılara karşı büyük bir bağışıklık gösterdiğini ve blokun resesyondan kurtulması için yardımcı olduğunu, ancak son verilerin karmaşık bir tablo ortaya koyduğunu belirtti. irketlerin Nisan ve Mayıs’ta artan siparişlere rağmen Haziran’da beklentilerini aşağı çektiklerini vurgulayan raporda, “Gelecekteki ekonomik gelişmelerin görünümüne ilişkin büyük bir belirsizlik söz konusu” denildi.
Der Spiegel: IMF, Yunanistan’ın alacağı kredi dilimlerini vermeyecek
Alman Der Spiegel dergisi, IMF’nin Yunanistan için kredi dilimlerini durduracağını yazdı.
Avrupa’da gözler İspanya’ya çevriliyken, Yunanistan’a ilişkin kötü haberler gelmeye devam ediyor.
Troyka heyetinin bu hafta Atina’ya yapacağı ziyaret öncesi, Alman basınında IMF ile ilgili bir iddia yer aldı. Alman Der Spiegel dergisi, IMF’nin Yunanistan için kredi dilimlerini durduracağını yazdı. Haberde, Yunanistan’ın uzun vadeli bütçe hedeflerini tutturamayacağının net olduğu öne sürüldü. Dergi, IMF’nin yeni kredi dilimi vermeyi durdurmasıyla, Yunanistan’ın Eylül’de borçlarını ödeyemez duruma düşme olasılığının arttığını belirtti. IMF ise derginin iddialarını yalanladı.