Gazete Vatan Logo

İş garantili okul?

Bu okulda 4 aylık eğitim alana bile iş teklifi yağıyor. Hatta yurtdışından günü birlik ders almaya gelenler var

Geçen yıl Dünya Aşçılar Birliği tarafından 2011’in En İyi Aşçılık Eğitimi Veren Okulu seçilen okulun kurucusu Mehmet Aksel ile aşçılık, Mutfak Sanatları Akademisi ve yeni planları üzerine konuştuk.

Ayrıntılara oldukça önem veren Aksel, öğrencilerinin rahat etmesi için özel bir spor çantası markasına MSA için uygun özel genişlikte çantalar bile diktirmiş.

Okulun gelirinin ve öğrenci sayısının yüksek olduğunu ifade eden Aksel, okula yönelik en çok değer verdiği şeyin mezunlarının nerede çalıştığı ve çalışacağı olduğunu söylüyor.

YEMEK YEMEYE Mİ GİDİYORUM İŞ GÖRÜŞMESİNE Mİ ANLAMIYORUM”

Röportaj yaptığımız gün dünyanın en büyük aşçılık okullarından French Cullinary Institue’ün Başaşçısı ve Genel Direktörünü ağırlayan MSA, yılda ortalama 1000’e yakın mezun veriyor.

İstanbul'da Maslak'ta faaliyet gösteren akademi de Profesyonel Aşçılık, Stajsız Profesyonel Aşçılık, Pasta ve Ekmekçilik, Yiyecek-İçecek İşletmeciliği, ProChef eğitimi, Barmenlik ve Miksoloji ve Kahve Eğitimi gibi eğitim olanakları var.

Okulda eğitim sabah, öğleden sonra ve haftasonu olmak üzere üç farklı zamanda veriliyor ve sınıflar 24 kişilik.

BEN AŞÇI OLACAĞIM DİYEN OKULA KABUL EDİLMİYOR

Okula yapılan başvuruların yüzde 25 ile yüzde 33 arasındaki kısmı kabul edilmiyor. MSA’ya kabul edilecek öğrenciler oldukça titiz yürütülen bir eleme sisteminden geçiyor. Başvurular internet üzerinden yapılıyor.

Okulun Öğrenci İşleri Birim Sorumlusu Bade Tomruk, “Ben aşçıyım diyen okula kabul edilmiyor. Öncelikle internet üzerinden yapılan başvurulardan öğrencilerin içindeki aşçı ateşini çok iyi yansıtmasını istiyoruz. O elemeden geçenleri okula davet ediyoruz. Burada çok zor bir eleme sürecinden sonra kabul ediliyorlar” diyor.

Okula kabul edilen öğrencilerin makyaj yapması, takı takması ise yasak. Tırnaklarına parlatıcı oje bile sürenler sınıflara kabul edilmiyor. Her ders başında tırnak kontrolü yapılıyor.

ŞEHİR DIŞINDAN GÜNÜ BİRLİK DERSE GELİYORLAR

Dersler sabah 09.00’da başlıyor ve geç kalanlar kesinlikle içeri alınmıyor. Ancak bu uygulama bile okulun ününün önüne geçememiş olacak ki İzmir, Ankara gibi uzak şehirlerden hafta sonu kurslarına katılmak için sabah erken uçakla gelen ve akşam ders bitiminde evlerine dönen öğrenciler var. Bodrum’dan gelen öğrencilerin yoğunlukta.

Okulda profesyonelce yapılan yemeklerin hepsi hayvan barınaklarına veriliyor.

MSA’nın başarısının Türkiye sınırlarını aştığını ifade eden Aksel, dünyanın en uzak ülkelerinden gelip yetiştirdikleri öğrencileri eğitim vermeleri için davet edenlerin bulunduğunu söylüyor.

Söyleşimize katılan MSA’nın Pazarlama Müdürü Ayşe Uğural da artık gelen teklifler karşısında kapasitelerinin yetmediğini söylüyor.

Uğural, “O kadar çok talep alıyoruz ki kapasitemizi aşmaya başladı. Lokantalardan sizden biz 4 kişi istedik, neden üç kişi gönderdiniz tarzından şikayetler bile alıyoruz” diyor.

Aksel ise artık akşam yemeklerinin birer iş görüşmesine dönüştüğünü söylüyor, “Akşam bir yemeğe gittiğimde, yemek yemeye mi gidiyorum yoksa iş görüşmesine mi anlamıyorum. İstanbul’un en önemli lokantalarından birine gittim geçen günlerde. Bize iki tane sıcakçı, bir ızgaracı lazım dediler. Zaten İstanbul’da en önemli otellerin lokantalarında hep MSA mezunlarının çalıştığını görürsünüz” diyor.

“4 AYLIK EĞİTİMLE İŞ TEKLİFLERİ YAĞIYOR”

MSA’dan alınan eğitim dünya genelinde geçerli ve mezunlar sadece 4 aylık bir eğitimin ardından bile geri çevrilmesi zor iş teklifleri alıyor.

Aksel “Geçtiğimiz günlerde bir öğrencimiz, sadece 4 aylık eğitim almasına rağmen, düşünün staj bile yapmadan en az 1,500, 2,000 lira kazanacağı bir iş teklifi aldı. Bugün 4 yıllık üniversite bitirenler bile bu yükseklikte maaş veren işler bulmakta zorlanıyor” diyor.

Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı ve destekli olan okulda eğitim 4 ay. Sonrasında 4 aylık bir staj süresi var. Öğrenciler stajları yine MSA’nın yönlendirmesiyle İstanbul ya büyük şehirlerin önemli otellerinin lokantalarında ya da büyük restoranlarında yapabiliyor. Kendi istekleri doğrultusunda MSA’nın mutfağında da kalabiliyorlar.

“BÜTÜN KOLAYLIKLARI DÜŞÜNDÜK”

MSA’deki eğitimin fiyatlarının yüksek olduğu yönündeki eleştirilere karşı çıkan Aksel, “Bugün dünyanın en iyisi olarak gösterilen French Cullinary Institue’de burada verilen eğitimin aynısı, üstelik altı aylık bir süre için 68 bin dolar. Biz de ise 15 bin 16 bin lira gibi bir tutar. Biz zaten öğrenciler için bütün kredi kolaylıklarını düşündük” diyor.

“YURTDIŞINDA MAAŞLI STAJ İMKANI”

MSA bu yıl yeni bir eğitim programı daha sunmaya başladı. Belirli bir ücret karşılığında 4 aylık eğitimin ardından, 4 aylık stajını ABD’de maaş alarak yapabiliyor öğrenciler.

"BEKLENTİLERİMİZİN ÇOK ÜZERİNDE BİR OKUL"

Röportaj yaptığımız sırada okulda sunum yapan French Culinary Institue şeflerinden Fransız Herve Malivert ile de konuştuk. Herve, MSA’dan çok etkilendiklerini, beklentilerinin çok üzerinde bir okulla karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Yine International Culinary Center’ın yöneticilerinden Chris Caperna, “MSA’nın en kadar büyük işler başarmak istediğini kendi gözlerimizle gördük. Gerçekten de başarılı olmaya çok hevesliler ve beklentilerimizin çok üzerinde bir okulla karşı karşıyayız” dedi.

ABD’de staj sırasında 1,500, 2,000 dolar maaş alabiliyorlar.

Ancak Aksel, bunun sadece başlangıç fiyatı olduğunu, öğrencilerin staj sonrasında ABD’de kalmaya karar vermeleri durumunda çok daha yüksek maaşlarda iş bulabileceklerine dikkat çekiyor.

Aksel ABD eğitimi için alınan tutarın 3 bin dolar olduğunu ancak bu paranın ABD’deki okul, konaklama ve gerekli vizeler için alındığını ifade etti.

MSA’nın mezuniyet sonrası öğrencilerine yol gösteren bir mezunlar derneği de var. Burada başarılı öğrencilerin daha iyi eğitim almaları, güzel yerlerde iş bulmalarına yardımcı olmak için çalışmalar yürütülüyor.

İKİ SENE SONRASI İÇİN EĞİTİM İSTEYEN, SEKİZ AYLIK BEBEĞİNİ BIRAKANLAR VAR

MSA o kadar ses getirmiş ki, İrlanda’da bebeğini bırakan da var, bankacılık kariyerini bırakan da iki yıl sonra MSA’dan eğitim almak için bu süreçte ne yapması gerektiğini soran da var.

Örneğin İskoçya’dan bir kız öğrenci şu anda İskoçya’da aşçılık eğitimi aldığını, ancak daha iyi eğitim için okulu biter bitmez yani iki sene sonrasında MSA’ya gelmek istediğini belirtmiş.

Yine başka bir öğrenci, İrlanda’da evli. Dokuz aylık da bebeği var. Ancak bu durum bile onun kocasını ve bebeğini İrlanda’da bırakıp, MSA’ya gelmesini engellememiş.

Bade Tomruk, “Bu öğrencinin hayali İrlanda’da Türk ürünleri üzerine bir lokanta açmaktı. Kendisine İngiltere’ye ya da daha yakın bir okula gitmesi konusunda yönlendirdim ama ‘Daha iyi bir okula değil MSA’ya gelmek istiyorum’ diye ısrar etti. İngiltere’ye git dedimse de gitmedi. Biliyor musunuz ilk beş içinde mezun oldu” diyor.

MERDİVENDE AĞLAYANLAR OLUYOR

Mehmet Aksel öğrencilerin okulun kapısından girdikten sonra ilk ve tek oryantasyon eğitiminde güldüklerini daha sonraki günlerde merdivenlerde ağlayacak kadar sıkı bir eğitimden geçtiklerini ifade etti.

Gerçekten de okul şartlarına göre 6 gün devamsızlık yapan okuldan atılıyor.

KENDİ OKULUNU TAVSİYE ETTİLER

MSA’nın kurucusu Mehmet Aksel’in başına gelen en ilginç hikayelerden biri de yurtiçinde çıktığı bir gezide ziyaret ettiği bir aşçılık okulunda oradaki görevlilerin kendisine, "Beyim sen iyi birine benziyorsun, ben senin yerinde olsam burayı boşverir, İstanbul'daki Mutfak Sanatları Akademisi'ne giderdim" demeesi.

Aksel, kurucusu olduğum okulun bana tavsiye edilmesi tarif edilmesi zor bir gurur diyor.

ÖĞRENCİLER KARİYERLERİNİ BIRAKIP OKULA GELDİ

Röportajımız sırasında okulun öğrencileriyle de konuşma fırsatı yakaladım. Zeynep Tunç, Erman Girgin, Zeynep Kassas. Sırasıyla 35, 24 ve 33 yaşında.

Erman Sabancı Üniversite’sinde Ekonomi okumuş, sonrasında yüksek lisansını bitirip, MSA’ya gelmiş. Yiyecek-İçecek İşletmeciliği eğitimi almış. Şimdi stajını da burada yapıyor.

Zeynep Tunç (solda) 35 yaşında. “Kurumsal kariyerimi bırakıp buraya geldim. 15 yıllık emeğimi bıraktım. Sevdiğim işi yapıyorum. Bundan da çok memnunum” diyor.

Zeynep Kassas (sağda) 33 yaşında. Daha önce farklı işlerde çalışmış ama en büyük hobisi olan aşçılık üzerine eğilmeye karar vermiş. Evli ve 5 yaşında bir çocuğu var.

Üç öğrenci de stajlarını tamamlamak üzereler ve şimdiden iş teklifleri almışlar ve bu teklifleri değerlendirme sürecinde olduklarını söylüyor.

Önümüzdeki dönemde de Türk mutfağına katkı sağlayacak yeni projeler ürettiklerini söyleyen Aksel, Türk mutfağının gelişmesi ve tanıtımı için çalışmaya devam edeceklerini belirtiyor.

Haberin Devamı