İran'dan iyi haber!
İran dünyada büyük heyecan yarattı
İran ile yapılan anlaşmanın petrol fiyatlarında 10 dolarlık kalıcı düşüşe neden olabileceği tahmin ediliyor. Bu durumda Türkiye’nin petrol faturası yıllık 4.5-5 milyar dolar azalacak.
İran ile Batılı ülkeler arasında Tahran’ın nükleer programının sınırlandırılması konusunda anlaşma sağlanması tüm dünyada büyük heyecan yarattı. Anlaşmanın ardından dün dolar 1 ay aradan sonra ilk kez 2 TL’nin altına indi, Borsa İstanbul yüzde 1.18 yükseldi. Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesine neden olan anlaşmanın hem cari açığa destek olması hem de İran ile komşu olan Türkiye’nin ticaretini olumlu etkilemesi bekleniyor.
Petrol fiyatı 3 $ düştü
İran anlaşması sonrası Brent ham petrolünün varil fiyatı 3 dolarlık düşüşle 108.05 dolara gerileyerek 1 ayın en büyük günlük düşüşünü kaydetti.
İran ve 6 büyük devlet, önceki gün Cenevre’de tarihi bir anlaşmaya vararak İran’ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamasına karşılık maruz kaldığı yaptırımlardan başlangıç aşamasında kısmi muafiyet alması konusunda uzlaştılar. Ortadoğu’da geniş bir savaş tehlikesini hafifleten ve İran ile ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Çin ve Rusya’nın taraf olduğu anlaşma İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in de onayını aldı. Uzun yıllardır süren gerilimi azaltacak bir güven artırıcı adımlar paketi olarak hazırlanan bu anlaşmanın Ortadoğu’da daha istikrarlı ve güvenli bir ortam yaratacağı umuluyor.
Peki İran ile Batılı ülkeler arasındaki anlaşma Türkiye’nin petrol faturasını nasıl etkileyecek? Finansinvest’in dün konuya ilişkin hazırladığı raporda, İran riskinin ortadan kalkmasıyla petrol fiyatlarında yaşanacak 10 dolarlık kalıcı bir düşüş Türkiye’nin petrol faturasını 4.5-5 milyar dolar azaltacak.
Hatta bazı enerji analistleri petrolde kalıcı düşüşün 20 doları bulabileceğini tahmin ediyor. Dolayısıyla İran gerginliğinin ortadan kalkmasıyla Türkiye’nin kazancı 10 milyar dolar seviyelerine kadar çıkabilir.
‘Altın ihracatı yeniden başlıyor’
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İran’a yaptırımların hafifletilmesiyle birlikte bu ülkeye altın sevkiyatının yeniden başlayacağını söyledi. Çağlayan, “Ambargoların önümüze koyduğu seti kaldıracağız. Türkiye, altın ve kıymetli madenler başta olmak üzere diğer ihraç ürünlerini de İran’a yeniden sevk edebilecek” dedi. Türkiye’nin İran’a ihracatının azalmasının nedeninin sadece altın olmadığına dikkat çeken Çağlayan, şunları kaydetti: “Türkiye’nin altın dışında ihracatında da 1 milyar doların üzerinde düşüş olmuştur. Bunun sebebi ise ambargolar ve para akışında yaşanan sıkıntılardır. Bundan sonrası için Türkiye, İran’a her malını ihraç edecektir.”
15-16 Ocak’ta İran’da olacaklarını belirten Zafer Çağlayan, “Önümüzdeki 6 ayı en iyi şekilde değerlendireceğiz” dedi.