İpotekle ev karşılığı huzurevi! Tapu'dan açıklama yapıldı
Sahip olunan eve karşılık huzurevlerinde ölene kadar bakılmak için ipotek hakkının kullanılabileceği bildirildi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yaşlıların sahip oldukları evlere karşılık, huzurevi gibi tesislerde ölene kadar bakılmasıyla ilgili uygulamalara açıklık getirdi.
Ev karşılığı bakım anlaşmasının hem kişilerle, hem de kurumlarla yapılabileceği belirtilen genel müdürlük genelgesinde; ölünceye kadar bakma sözleşmesinin, miras sözleşmesi ve resmi vasiyetname şeklinde yapılması gerektiği, sözleşmelerin resmi memur önünde ve iki tanıkla yapılabileceği, aksi halde geçersiz olacağı vurgulandı. Genelgeye göre, ölünceye kadar bakma sözleşmesiyle, taşınmaz ölümden sonra devredilebileceği gibi, bakım yapan kurum mirasçı olarak da gösterilebiliyor.
İpotek sistemi
Taşınmazın bakım veren kuruma tescilinden sonra, bütün tasarruf hakkının karşı tarafa geçtiği ifade edilen genelgede, bakıma muhtaç kişinin taşınmazları üzerindeki haklarını güvenceye alabilmek için ipotek yaptırabileceği, bu durumlarda, bakım hakkının teminat altına alınabileceği kaydedildi. Bakım karşılığı ipotek, üç ay içerisinde tapu siciline tescil ile yapılıyor. Bakılan kişinin ölümünden sonra ise ipotek kalkmış oluyor. Bakım alacağının kişisel bir hak olması nedeniyle, ipoteğin kaldırılmasında bakım alan kişinin mirasçılarının muvafakati aranmıyor.
Yakınların ret hakkı
Tapu müdürlükleri, sadece sağ kişiler arasında bakıma sözleşmesi düzenleyebiliyor. Bu sözleşme ile yaşlıya ait taşınmaz, bakım sağlayacak kurum ya da kişi adına tescil ediliyor. Düzenleme kapsamında miras bırakılan taşınmazın, ölen kişinin en yakın yasal mirasçılarının tamamı tarafından reddedilmesi halinde, miras sulh mahkemesince tasfiye ediliyor. Tasfiye sonunda arta kalan değerler, mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine veriliyor.