İnşaatta yoruma dayalı hesap devri sona erecek
Yeni İmar Kanunu’nun 2017 yılı başına yetişeceğini açıklayan Bakan Sarı, yeni kanunla yoruma dayalı hesaplamaların son bulacağını, gerekirse şematik olarak anlatarak bir standart getireceklerini söyledi.
İnşaat ve gayrimenkul sektörünü ilgilendiren yeni düzenlemeler için çalışmalar devam ediyor. Başta kentsel dönüşüm ve İmar Kanunu olmak üzere Büyükşehir Yasası, emlak rayiç bedelleri üzerinde çalışmalar yapılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, “2017 yılı başına kadar yeni bir İmar Kanunu düzenlemesi getireceğiz” diyerek, yeni kanununda yoruma açık düzenlemelere standart geleceğini açıkladı.
Gazetelerin emlak editörleriyle önceki gün İstanbul’da bir araya gelen Bakan Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşüm ve gayrimenkul sektörünü ilgilendiren konularla ilgili açıklamalarda bulundu. İmar Kanunu üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Sarı, çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi: “İmar yönetmeliğinde bir alan hesabı vardır. Aynı belediyenin içinde iki mimar bile bunu farklı hesaplayabilir ki belediyeler arasında çok farklı hesaplar çıkar. Örneğin alan hesabında boşluk alanını hesaplarken bir belediye duvar içinden, bir belediye duvar ortasından bir belediye duvarın dışından ölçebilir. İşi yapan kişinin inisiyatifine kalmış. Bir katta 2 metrekare alan kazanırsanız, 20 katlı binada 40 metrekare alan kazanmış olursunuz. Aynı ilçede yapılan hesap, avantajlı veya dezavantajlı olabiliyor. Bu hesaplamaların bu kadar farklı olmaması lazım. Gerekirse şematik olarak anlatacağız. Hesapların somut değerlere oturtulması lazım. Yönetmeliklerin çok fazla yoruma açık olmaması gerekiyor. ”
Bakan Sarı, gayrimenkul sertifikası üzerine de bir çalışmalarının olduğunu ifade ederek, “Gayrimenkul sektörünü merdiven altı görüntüsünden çıkarmamız lazım” dedi.
Ada dönüşümü yapın
BAKAN Sarı, “Parsel bazlı dönüşüm bizim istediğimiz dönüşüm değil” diyerek, ada bazlı dönüşüme yönelmeleri için sektörü uyardı. Son dönemde parsel bazlı dönüşümün ağırlık kazandığını söyleyen Bakan Sarı, “Parsel bazlı dönüşüm değil ada bazlı dönüşüme geçmemiz lazım. İhtiyaç olabilir, bina riskli olabilir ama bütüncül olarak baktığımızda parsel bazlı dönüşüm istediğimizi karşılamıyor” dedi.
Özel sektöre Güneydoğu daveti
DOĞU ve Güneydoğu’daki operasyonların ardından başlatılacak kentsel dönüşüm çalışmaları için özel sektör bölgeye çağrılıyor.
Fatma Güldemet Sarı, Sur, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak Merkez’den oluşan 7 ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarına özel sektörü özellikle davet ettiklerini belirterek, “Bu işi devlet eliyle yapabiliriz ama Türkiye’nin birlik ve beraberlik içinde olduğunu göstermemiz gerekiyor. Bu projeleri sosyal proje olarak düşünmeliyiz. Özel sektörü de bu işin içine çekmeye çalışmak istiyoruz” dedi.
Fikirtepe’ye destek
BAKAN Sarı, İstanbul’daki önemli dönüşüm bölgelerinden Fikirtepe’yi henüz ziyaret edemediğini belirterek, Fikirtepe Platformu’nu Ankara’ya çağırdıklarını söyledi. Fikirtepe ve Sultanbeyli projelerinin gündemlerinde olduğunu anlatan Sarı, “Bakanlık olarak endişeleri gidermek için muhakkak orada bulanacağız” diye konuştu.
24 bin birim dönüşecek
İSTANBUL’DA Okmeydanı’nda da güzel bir kentsel dönüşüm çalışması başlayacağını belirten Bakan Sarı, 5 bin 585 binada 24 bin bağımsız birimin dönüşüme gireceğini ifade etti.