İndirimlere bakanlık ayarı! İnternetten alışveriş yapan herkesi ilgilendiriyor
Ticaret Bakanlığı, reklamlardaki fiyat tanıtımları ve indirimli satışlar ile ilgili kılavuz hazırladı. E-ticaret aracıları ve reklamcıların sorumlu tutulacağı kılavuza göre, indirimli bir ürünü makul miktarda sunacak kadar stok yoksa, o ürünlerin belirtilen fiyattan reklamı yapılamayacak, bir otelde çok sayıda oda müsaitken “son 3 oda kaldı” ibaresine tanıtımlarda yer verilemeyecek. 100 liralık bir ürün daha önce yüzde 50 indirimle 50 liraya satışa sunulmuşsa, daha sonra yüzde 60 indirimle 40 liraya satış reklamı yapılamayacak. Daha önce uygulanan 50 liralık fiyat dikkate alınacak ve indirim oranında yüzde 20’lik tanıtım yapılabilecek. E-ticaret platformundaki bir satıcı, aynı ürünü farklı indirim oranlarıyla satamayacak. Bir ürünün teslimat bedeli ödenmesi gerektiği durumlarda, “bedelsiz, bedava, ücretsiz” ibareleriyle tanıtım yapılmayacak. İndirimli satışlarda, “…e varan”, “…den itibaren”, “…e kadar” ibarelerine görünür şekilde yer verilerek, tüketicinin aldatılması engellenecek.
Bakanlığın kılavuzunda, yürürlükteki mevzuata göre reklam ve indirim kampanyalarında uyulması gereken kurallar örnekleriyle anlatıldı. Kılavuza göre bir indirim, mağazadaki veya kategorideki tüm ürünler için geçerli olmadıkça “tümü” veya “her şey” gibi ifadeler kullanılamayacak. Sadece kış sezonu için indirim yapılacaksa, bu durum tanıtımlarda belirtilecek. İndirimli bir ürünü makul miktarda sunacak kadar stok yoksa, ya da makul bir sürede aynı fiyattan aynı ürün sunulamayacaksa, o ürünlerin belirtilen indirimli fiyattan reklamı yapılamayacak. Stok sınırı olan ürünlerde bu durum, tüketicilere aktarılacak.
‘Son 3 oda’ tuzağı
Tüketicinin ani bir karar vermesini sağlamak amacıyla gerçeğe aykırı bilgi verilemeyecek. Örneğin, bir otelde daha fazla odanın müsait olmasına rağmen “son 3 oda kaldı” ibaresi ile reklam yapılamayacak. Reklamlarda tüketicilerin bilgisine sunulan fiyat, tüm vergiler dahil fiyat olacak. Taksit satış reklamlarında taksit sayısı, taksit tutarı ve toplam maliyet, açık şekilde belirtilecek. “3 al 2 öde”, “1 alana 1 bedava” “500 TL üzeri 50 TL indirim”, “2. ürüne yüzde 20 indirim”, “3 al sepette yüzde 30 indirim”, “en iyi/en düşük fiyat” gibi ifadeler; indirim kartları, kuponlar, sadakat ve puan programları, havayolu firmalarının “gerçek zamanlı” fiyatlandırmaları, "indirimli satış" olarak kabul edilmeyecek. Bu tanıtımlarda, tüketiciye sağlanan fiyat avantajının kanıtlanması şartı aranacak.
Hesap en son geçerli olan fiyata göre yapılacak
100 liralık bir ürün daha önce yüzde 50 indirimle 50 liraya satışa sunulmuşsa, daha sonra yüzde 60 indirimle 40 liraya satış reklamı yapılamayacak. Daha önce uygulanan 50 liralık fiyat dikkate alınacak ve indirim oranında yüzde 20’lik tanıtım yapılabilecek. E-ticaret platformundaki bir satıcı, aynı ürünü farklı indirim oranlarıyla satamayacak. Bir ürünün teslimat bedeli ödenmesi gerektiği durumlarda, “bedelsiz, bedava, ücretsiz” ibareleriyle tanıtım yapılmayacak. İndirimli satışlarda, “…e varan”, “…den itibaren”, “…e kadar” ibarelerine görünür şekilde yer verilerek, tüketicinin aldatılması engellenecek.
Yaşlı ve çocuklara koruma sağlanacak
Yaşlılar, engelliler ve çocuklar gibi hassas tüketici grupları, indirimli satış reklamlarında korunacak. Özellikle çocuklara yönelik indirimli satış reklamlarında, oyuncak ya da başka bir ürünün ucuz olduğu algısını oluşturacak şekilde, “yalnızca” veya “sadece” gibi ifadeler kullanılmayacak. Çocukların alışveriş için ebeveynlerini zorlamasına yol açacak tanıtımlara yer verilmeyecek. Yurtdışı paket tur, konaklama ve eğitim hizmetleri dışında, reklamlardaki bütün satış fiyatları TL üzerinden olacak. İndirimin tüm satış kanallarında geçerli olduğu belirtilmesine rağmen, sadece bazı noktalarda indirim uygulanıyorsa, mevzuata aykırı sayılacak. (Mithat Yurdakul-Milliyet)