Soluksuz artan borsanın düşüşü de sert oldu. Moody’s’in not sinyali vermemesi ve İş Bankası Mensupları Vakfı’nın bankadaki yüzde 1 payını parti parti satacağı haberi borsayı yüzde 4.23 düşürdü.
Yılbaşından bu yana soluksuz yükselen İMKB’de düşüş de sert oldu. Dün kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in telekonferansından not artırım sinyali çıkmaması ve İş Bankası Mensupları Vakfı’nın bankadaki payını borsada yapacağı partiler halinde satışlarla yüzde 1 düşüreceği açıklaması borsada bomba etkisi yarattı. İş Bankası C hisseleri satış haberleri sonrasında yüzde 7.26 gerilerken İMKB 100 Endeksi yüzde 4.23’lük kayıpla 81.165 puana indi.
İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, bankadaki C grubu hisselerinin yüzde 1’ine denk gelen 45 milyon lira nominal değerindeki kısmını, uygun piyasa koşullarında İMKB’de partiler halinde satacağını açıkladı.
İş Bankası Mensupları Vakfı’ndan İMKB’ye gönderilen ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamada, mevcut durumda İş Bankası C grubu hisse senetlerinde Vakfın payının yüzde 40.73’ken, satış sonrasında bu oranın yüzde 39.73’e düşeceği ifade edildi.
Satışa söz konusu 45 milyon lira nominal değerli payın, son kapanış fiyatına göre piyasa değeri 298.8 milyon liraya denk geliyor.
Satışa konu 45 milyon lira nominal değerli hisse, bankanın 4.5 milyar lira olan ödenmiş sermayesinin yüzde 1’ine denk geliyor.
22.6 milyar TL’lik erime
İş Bankası’nda hisse satışı olacağı haberi kâr satışlarının hakim olduğu borsada düşüşü hızlandırdı. Hisse satışı haberleriyle İş Bankası’nın piyasa değeri 2 milyar 340 milyon TL azalarak 29 milyar 880 milyon TL’ye indi. Borsadaki şirketlerin toplam piyasa değeri ise 22.6 milyar TL düşerek 576 milyar TL’ye geriledi. Not artışı beklentilerini ötelemesiyle dolar 1.77 TL’ye euro ise 2.38 TL’ye tırmandı.
Cari açığı çözün, notunuzu artıralım
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek, ”Cari işlemler açığını yapısal olarak düşürerek, döviz rezervlerini artırarak ya da özel sektörün dış borçlanmasını kısarak dış kırılganlıkların azaltılması yolunda ilerleme sağlaması durumunda, Türkiye’nin not artırımınını değerlendirebiliriz” açıklamasını yaptı.
Moody’s, Türkiye ekonomisine ilişkin düzenlenen telekonferans öncesi yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin kredi notunda ya da görünümünde bir değişikliğie gitmediğini açıklayarak, Türkiye’nin cari açıkta yapısal ilerleme kaydetmesi, dışsal kırılganlıkları azaltması, döviz rezevlerini artırması ve özel sektörün dış borçlanmasının azaltılması halinde, Türkiye’nin kredi notunu artırmayı değerlendirebileceklerini açıkladı.
Türkiye’nin cari açığının ve dışsal kırılganlıklarının halen not artışı önündeki zorluklar içerisinde olduğunu belirten Moody’s, ”Türkiye’ye yabancı sermayenin akışında ani bir duruşun yaşanması halinde olası bir not indirimi söz konusu olabilir” ifadesini kullandı.
”Kamu finansmanında bozulmanın olması halinde not görünümünde aşağı yönlü değişim olabilir” değerlendirmesine yer verilen açıklamada, ”Özelleştirmelerin hızlanması Türkiye’nin kamu finansmanına ek güç sağlayacak. 2012’nin sonlarında enerji sektöründe bazı özelleştirmeler oldu. 2013’te de yeni özelleştirmelerin olması bekleniyor” denildi.
Moody’s’in açıklamasında Türkiye’nin son yıllarda uyguladığı politikalarla ekonomik, finansal ve politik kırılganlıklar karşısında direncini artırdığını vurgulandı.
Açıklamada ayrıca, Türkiye ekonomisinin 2013 yılında yüzde 3.8 büyüyeceği, enflasyonun yüzde 7 oranında, cari açığın yüzde 7.4 oranında gerçekleşeceği öngörülerinde bulunuldu.
Haberin Devamı