Gazete Vatan Logo

İlave ücretlere dikkat! Geri alabilirsiniz

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastaneye muayene için giden sigortalı 15 lira katkı payı ödüyor. Yeşil kartlı olarak adlandırılan, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca karşılananlar ile 65 yaş aylığı alanların hastanede ödedikleri katılım payları sonradan iade ediliyor.

İlave ücretlere dikkat! Geri alabilirsiniz

Özel hastanelerdeki tedavilerin bir bedeli var. Bunu da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) belirliyor. Yasal olarak bu tutarın üzerinde ücret alınamıyor. Fazla ödemelerde ise hak aramak mümkün.

DAHA ÇOK GİDİLİYOR

Özel hastaneler artan sayıya ve kaliteye bağlı olarak vatandaşın tercihi haline geldi. Daha kaliteli ve sıra beklemeden alınan bu hizmetin bedeli devlet ve üniversite hastanelerinde ödenenlerden biraz farklı. Bu fark nedeniyle çoğu kişi hastaneye gittiğinde nasıl bir faturayla karşılaşacağını bilemiyor.

İKİ KATA KADAR ÇIKIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastaneye muayene için giden sigortalı 15 lira katkı payı ödüyor. Devlette muayene başına alınan katkı payı 5 lira. Özel hastaneler ayrıca SGK’nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200’ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor. En çok tartışma bu ilave ücretlerde yaşanıyor.

AYRINTILI FATURA ALIN

Haksızlığa uğramamak ve olması gerekenden daha fazla fatura ödememek için faturaların dikkatli incelenmesi, hastanelerde alınabilecek katılım payı ile ilave ücret tutarlarının iyi bilinmesi gerekiyor. Muayene, ameliyat ve tedavi sonrası hastaneye yapılacak ödemelerde, mutlaka ayrıntılı fatura (hizmet dökümü) talep edin.

Haberin Devamı

GERİ ÖDEME ALABİLİRSİN

Yeşil kartlı olarak adlandırılan, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca karşılananlar ile 65 yaş aylığı alanların hastanede ödedikleri katılım payları sonradan iade ediliyor. Bu kişiler, talepleri halinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından paralarını geri alabiliyor.

BUNLARDA ‘PAY’ BULUNMUYOR

SGK, kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ve katılım payından muaf ilaçları liste halinde yayımlıyor. Listede yer alan ilaçlar için katılım payı ödenmiyor. Vücut dışı protez ve ortezler için emekli, dul ve yetim aylığı alanlardan yüzde 10, diğer kişilerden yüzde 20 katılım payı alınıyor. Katılım payı tutarı, her bir ortez ve protez için brüt asgari ücretin yüzde 75’ine (1919 lira) kadar çıkabiliyor. Tüp bebek tedavisinde katılım payı deneme sayısına göre değişiyor. İlk denemede yüzde 30, ikincisinde yüzde 25, üçüncü denemede ise yüzde 20 oranında katılım payı alınıyor.

Haberin Devamı

NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Ödemelerin fazla olup olmadığını ‘https://gss.sgk. gov.tr/OzelSHSBilgi/’ linkine girerek ‘Ne Kadar İlave Ücret Ödeyeceğim?’ kısmından sorgulayın. Ödeme fazlaysa iade isteyin. Olumsuz yanıtta iadeli taahhütlü dilekçeyle talebi yineleyin. Usulsüz ücret alan hastaneyi SGK’ya bildirin. Bunun için ‘Alo 170’i arayabilir veya il ve ilçelerdeki SGK Müdürlükleri’ndeki ‘Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne başvurabilirsiniz. Tüm uğraş ve talebe rağmen olumsuz yanıt verilirse ‘hakem heyeti’ne başvuru seçeneği var. Ayrıca SGK, tedavi sonrası telefona “Sizin adınıza hastaneye şu miktarda para ödedik” diye mesaj gönderiyor. e-Devlet’ten SGK bildirimi almak için cep telefonunuzu tanımlayın. Haklarınızı bilirseniz sağlıktaki ödemelerde de tasarruf yapabilirsiniz.

KİMLERİN CEBİNDEN PARA ÇIKMAZ?

İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına yakalanan sigortalılar katılım payı ödemiyor. Sağlık raporu olan kronik hastaların ayakta tedavilerinden de pay alınmıyor. Acil servislerde ‘yeşil alan muayenesi’ hariç ilave ücret alınamıyor. Yoğun bakım, yanık tedavisi, kanser, yenidoğan, organ-doku ve kök hücre nakli, doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemler, hemodiyaliz tedavileri, kardiyovasküler cerrahi işlemler ile 18 yaşından küçük çocuklara verilen işitsel implant işlemlerinden ilave ücret alınamıyor. Trafik kazalarında, sigortaya bakılmaksızın tüm acil servislerde verilecek sağlık hizmetlerinin bedeli SGK tarafından karşılanıyor.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ

Devlet üniversitelerine ait hastanelerde öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için, poliklinik muayenelerinde SGK’nın karşıladığı tutarın en fazla iki katı, ameliyat ve diğer hizmetlerde ise en fazla bir katı tutarında ilave ücret alınıyor. Bir defada alınabilecek ilave ücret tutarı 5 bin 117 lirayı aşamıyor.

HANGİ DURUMDA NE KADAR KATILIM PAYI VAR?

Haberin Devamı

Kamu hastanelerine 6 TL.

Eğitim ve araştırma hastaneleri 7 TL.

Üniversite hastaneleri 8 TL.

Özel hastanelere 15 TL.

Muayene olduktan sonra 10 gün içinde aynı doktor ve hastaneye gidenden fark alınmıyor, sonra giden fark öder.

10 gün içinde farklı bir doktora ya da hastaneye gidenler 5 lira fark ödüyor.

Aile hekimine muayene ücretsiz.

İlacın katılım payı çalışanda yüzde 20, emekli, dul ve yetimde yüzde 10.

Her bir reçete için 3 TL, üç kutuya ilave her bir kutu ilaç için 1 TL.

Özel ve vakıf hastanelerine yüzde 200 fark.

Eşdeğer ilaç farkı (en az 1.8 lira).