İkinciye 1 ay süre
Riva ihalesini kazanan Fema-KLV, emsal kaybını öne sürüp sözleşme imzalamadı. İhale, ikinci Yılmaz İnşaat’a kaldı. Karar vermek için 1 ayı olan Yılmaz’ın teklifine göre, kulübün geliri 180.5 milyon TL azalıyor. Emlak Konut ‘Beklenenden fazla gelir sağlanabilir’ diyor.
Galatasaray’ın borçlarının ödenmesinde önemli bir kaynak olacak Riva arsasında ‘imza’ şoku yaşanıyor. Emlak Konut GYO’nun düzenlediği ihaleyi 3.1 milyar lira gelir beklentisi ve 1 milyar 178 milyon şirket payıyla (942.4 milyon lira Galatasaray, 236 milyon Emlak Konut GYO) kazanan Fema İnşaat-KLV İnşaat 15 Ağustos’a kadar imzalaması gereken sözleşmeyi imzalamadı. Buna gerekçe olarak da ihale tarihinden sonra imar yönetmeliğinin değişmesini gösterdi. İhalenin kazananı sözleşmeyi imzalamayınca gözler ikinci en yüksek teklifi veren Yılmaz İnşaat’a çevrildi. Emlak Konut GYO, önceki akşam Yılmaz İnşaat’ı sözleşme imzalamaya davet etti. Yılmaz İnşaat, ihalede 3 milyar 808 milyon lira proje geliri üzerinden ve 952 milyon lira şirket payı teklif etmişti. Şirket payının yüzde 80’i Galatasaray’ın olacağı için kulübe 761.6 milyon lira, Emlak Konut’a 190.4 milyon lira gelir sağlanacak. Buna göre, ilk teklif ile ikinci teklif arasında 180.5 milyon lira fark oluşuyor.
Galatasaray taraftarları, bu farkı dikkate alarak kulübün zarara uğrayacağı gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesini istiyor. Ancak Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, kulubü rahatlatacak açıklamalarda bulundu.
VATAN’a konuşan Kurum, “İkinci Yılmaz İnşaat’ı davet ettik. Şimdi 1 ay süreleri var. ‘Gelir kaybı var’ demek için henüz çok erken. İhalede verilen rakamlar minumum taahhütlerdir. İşin sonunda taahhüt edilen gelir artabilir” diye konuştu. Kurum, teklif veren ilk 3 firmayı sözleşme imzalamaya davet etme haklarının olduğunu belirterek, henüz ihale iptalinin söz konusu olmayacağını vurguladı.
50 bin m2’lik kayıp var
Fema İnşaat ve KLV İnşaat sözleşmeyi neden imzalamadıklarına dair açıklamaya yaptı ve 1 Ekim’de yürürlüğe girecek Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ni gerekçe gösterdi. Yapılan açıklamada, 15 Haziran’daki ihalenin ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca köklü imar değişikliğine gidildiği vurgulanarak, “Değişiklikler nedeniyle 50 bin metrekarelik pazarlanabilir alan kaybı olduğu anlaşılmaktadır. Bu durum Emlak Konut’a bildirilmiş ancak ihale koşullarında revizyona gidilmemiş, aksine talebimiz reddedilerek, mevcut olumsuz koşullara iş ortaklığı tarafından katlanılması gerektiği kanaatiyle sözleşme imzalanması istenmiştir” denildi.