İkinci tüp geçit Kazlıçeşme’de batıp Göztepe’den çıkacak
İstanbul’da raylı tüp geçidin ardından bu kez otomobillerin geçişi için planlanan tüp geçidin ihalesi 12 Haziran’da gerçekleştirilecek. Yerli ve yabancı 20’ye yakın şirketin ilgilendiği ve 3 yılda tamamlanacak projenin toplam maliyetinin 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor
İstanbul’a yapılacak ikinci tüp geçit için geri sayım başladı. Ulaştırma Bakanlığı’nın 12 Haziran’da gerçekleştireceği ihale ile ilgilenen şirketler arasında Fransız Vinci, İtalyan Astaldi, İspanyol OHL, Avusturya-Almanya konsorsiyumu Straback, Japon kökenli Marubeni ve Mitsubishi ile yerli firmalardan Gama, Nurol, Enka, Tekfen, Çalık, Yapı Merkezi, Yüksel, Limak, Alarko, Güriş, Doğuş, Kolin ve IC Holding’in adı geçiyor. Yerli ve yabancı şirketlerin ihaleye konsorsiyum oluşturarak katılması bekleniyor.
2010’da tamamlanacak
12 Haziran’da gerçekleştirilecek ihaleyi kazan şirket tüp geçidi 3 yıl içerisinde tamamlayacak. Tüp geçit en geç 2010 yılında tamamlanarak hizmete açılacak. Eğer ihaleyi kazanan konsorsiyum projeyi erken bitirirse, böylece kazandığı süreyi de istediği gibi kullanabilecek.
İhaleyi kazanan firma gerekli jeoteknik ve jeolojik araştırmaları yapacak. Projedeki bina ve altyapı yatırımlarını imar ve inşaat izinlerini alacak. İnşaatı tamamlayacak. Teklif ettiği süre zarfında tüneli işletecek. Süresi dolduğunda tüm altyapı ve tesisleri Ulaştırma Bakanlığı’na devredecek.
İki katlı tünelin gişeleri Anadolu yakasında
* İstanbul’un denizin altından geçen ikinci tünelinin uzunluğu 5.4 kilometre olacak.
* Tüp geçit Avrupa yakasında Kennedy Caddesi Kazlıçeşme mevkiinde başlayacak, Anadolu yakasında Göztepe’de bitecek.
* Tünelin deniz altından geçen kısmı 2 katlı ve her katta ikişer şeritli olacak.
* Ağır vasıtalar, özellikle tankerler kesinlikle tüneli kullanamayacak. Tünel güvenlik nedeniyle sadece hafif araçlara açık olacak.
* Havalandırma boşluğu olacak
* Tünelin geçiş ücret gişeleri Avrupa yakasında konumlandırılacak.
* Olası tehlikelere karşı tünelin Avrupa ve Anadolu yakasındaki kara kısımlarında havalandırma boşlukları olacak. Bu boşluklar olası bir gaz sıkışmasının yaratabileceği patlama tehlikesine karşı önlem oluşturacak.
3$’lık geçiş ücreti garanti
İkinci tüp geçidi için açılacak ihaleyi kazanacak şirkete, araç başına 3 dolar geçiş ücreti ve yıllık 25 milyon araç geçişi garanti edilecek. Halen Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden günde ortalama 350 bin araç geçiyor. Aylık 10 milyon, yıllık ise 120 milyon aracın kullandığı iki köprünün potansiyelinin yaklaşık beşte biri tüp geçite kaydırılmış olacak. Bugün iki köprüden yapılan ciro yaklaşık 300 milyon dolar.