Gazete Vatan Logo

İflas erteleme kararı bir günde verilir mi?

Borçlu şirketlerin çareyi iflas ertelemede bulması ve mahkemelerin bu başvuruları 1 günde kabul etmesi bankaları isyan ettirdi. TBB Başkanı Aydın, “Adam Perşembe günü başvuruyor, mahkeme Cuma karar veriyor. Ne yetenekli bilirkişiler varmış, 1 günde şirketin iyileşeceğini anlıyorlar” dedi

İflas erteleme kararı bir günde verilir mi?

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, sadece 2015’te binden fazla firmanın başvurduğu iflas erteleme mekanizmasına yönelik ağır eleştirilerde bulundu. Bu mekanizmanın bazı yasal boşluklarla kötü niyetli şirketlerin borç ödememe taktiği haline geldiğini savunan Aydın, bu konuda bir düzenleme gerektiğini de ifade etti. İflas erteleme mekanizmasının kalkması gibi bir isteklerinin bulunmadığını özellikle belirten Aydın, eleştirdikleri durumun uygulamadaki eksiklikler ve kötü niyete karşı etkisizlik olduğunu söyledi.

Bilirkişiye sitem

Aydın, iflas erteleme kararı veren bilirkişilere de çattı:

“Bir firmanın iyileşeceğinin bir günde nasıl anlaşıldığını anlayamıyoruz. Adam Perşembe günü başvuruyor, mahkeme Cuma karar veriyor. Ne yetenekli bilir kişiler var ki aynı anda 3-5 sektörde faaliyet gösteren firmaya ilişkin bir günde karar alabiliyor. Yine bir şirket

A kentinde faaliyet gösteriyor, bir gün kendini B kentine alıyor, ertesi günü B kentinde iflas erteleme alıyor. Madem öyle neden A kentinde değil de B kentinde iflas erteleme alıyorsun?”

Haberin Devamı

Her uygulamada sonradan eksikliklerin çıkabileceğini belirten Aydın, bankacılık sektörünün iflas erteleme hususunda bazı talepleri olduğunu söyledi. Hüseyin Aydın, bu maddenin yeniden ele alınarak, sistemik bir riske sebebiyet vermeyecek tarzda, alacaklının alacağını rahat alabilmesini temin edecek, borçluyu da alacaklıyı da koruyacak bir sistemin getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Birini birinden az veya çok korusun” diye bir taleplerinin olamayacağını vurgulayan TBB Başkanı Aydın, şöyle devam etti:

“Ticaret kolay ve rahat yapılabilirse, herkes alacağını alıp vereceğini verirse ekonomi canlanır. İflas ertelemeyi bu şekilde bırakır da yalan yanlış bu tarz kararlar alırsak, bu sefer iflas ertelemeyi almayı becereni kurtarırız, o adamdan alacaklı olan ama gücü zayıf firmayı batırırız, ona günah olur. İflas ertelemenin karşısında veya yanında değiliz. Biz de ticaret yapan oyunculardan biriyiz.”

Haberin Devamı

Piyasayı da kilitliyor

HÜSEYİN Aydın iflas ertelemelerin neden oluştuğunu şöyle açıkladı: “İflas erteleme, bir reel sektör firmasının, ‘Bana nefes aldırıldığında, ben kendi kendime ayağa kalkabilirim’ iddiasının mahkemece kayıt altına alınmasıdır. Yani reel sektör alacaklıları, gerek iş yaptığı firmalar gerekse bankalar veya iş ortaklarının kendisine istediği opsiyonu vermeyeceğini düşünüyorsa, bu kişi kendisinin ayağa kalkabileceğini bir projeksiyonla kanıtlıyorsa ve mahkeme de ‘Bu projeksiyonla bu adam ayağa kalkar ve borçlarını öder’ derse mahkeme 5 yıla kadar iflas erteleme kararı alıyor.” Aydın, kötü niyetli davranışların piyasanın genelini etkilediğini belirterek, “Böyle olunca reel sektör birbirine olan alacak ve vereceğini yapamıyor. O arada kişinin mamelekine başvuramıyorsunuz” dedi.

1.000’den fazla şirket iflas erteleme istedi

Son 1 yıldır iflas isteyen şirket sayısındaki patlama dikkati çekiyor. Hukuk mahkemelerine 2012’de iflas erteleme konulu 484 dava açılmışken, bu sayı 2013’te 654’e, 2014’te 720’ye yükseldi. 2015’te aralarında birçok ünlülerin de bulunduğu 1.000’i aşkın şirketin bu haktan yararlanmak için başvurdu. Ancak iflas talebin artmasından sonra çeşitli iddialar gündeme geldi. Bazı şirketlerin ihtiyacı yokken iflas ertelemeye başvurduğu hatta kararı etkilemek için borçlarını olduğundan fazla gösterdiği yani şişirdiği anlaşıldı.

Haberin Devamı