Hoş değil ama rakamlar ‘beyzbol sopası’ diyor
Beyzbol, Türkiye’de ligi olmayan, kuralları bile bilinmeyen bir spor. Hal böyleyken spor mağazalarında en çok satılan ürün beyzbol sopası. Türkiye, bu alanda dünyada en çok satış yapılan 4 ülkeden biri. Ancak Türkler beyzbol sopasını oyun için değil özellikle otomobillerine ‘güvenlik’ için koyuyor!
Türkiye’de spor perakendesi ciddi bir sektöre dönüştü. 21 ilde 38 mağazayla yılda 11.6 milyon müşteriye ulaşan Sportive’in Genel Müdürü Zeynep Selgur’un verdiği bilgiye göre, dünyada 310 milyar dolarlık bir pazar var. Türkiye’de Sportive’in de aralarında olduğu 5 büyük oyuncu baz alındığında
5 milyar TL’lik bir yıllık satış söz konusu...
Selgur’un verdiği en ilginç bilgi, Türkiye’de en çok satılan ürünle ilgili. Zira bu ürün Türkiye’de ligi olmayan, kuralları bile bilinmeyen beyzbolda kullanılan sopa! Türkiye, beyzbol sopası satışlarında dünyada ilk 4 ülke arasına giriyor. Ancak Türkler beyzbol sopasını oyun için değil arabalarına güvenlik amacıyla koyuyor. Selgur, “Türkiye’de çok ciddi sayıda beyzbol sopası satılıyor. Bizde de en çok satılan ürün olarak öne çıkıyor. Öyle yüzler değil binlerce adetlik satışlardan söz ediyoruz. Fiyatlar 22.90 TL’den başlıyor. Beyzbol sopasından sonra en çok satılan ürünlerin başını spor ayakkabıları ve top çekiyor” dedi.
Çift haneli büyüme
Head, O’Neill, Mammut, Everlast ve Arena’nın da aralarında olduğu 105 spor markasını tüketicilerle buluşturduklarını kaydeden Selgur, futbol ürünlerinin ciroda payının yüzde 28, basketbolun yüzde 5 olduğunu kaydetti. NBA’de oynayan Türk oyuncular sayesinde basketbol ürünlerine ilginin arttığını anlatan Selgur, bu ürünlerin payının önümüzdeki yıl yüzde 8’e çıkmasını öngördüklerini anlattı. Batılı ülkelerde yüzde 75 aktif spor, yüzde 25 lifestyle ürünler satılırken, Türkiye’de yüzde 65 lifestyle, yüzde 35 aktif spor ürünlerin satıldığına da değinen Selgur, şöyle devam etti:
“Spor tüm dünyada her geçen gün yükselen bir trend haline geldi. Bunun bir çok farklı sebebi var; insanların kendine, sağlığına, görünümüne daha çok özen göstermesi, sağlıklı yaşamın öneminin anlaşılması, yaş algısının değişmesi, rol modellerin arasında sporcuların da yer alması bunlardan birkaçı.Sporun öneminin daha büyük bir ciddiyetle anlaşılması dünyada spor perakendesinde ciddi bir çıkış yaşanmasını da beraberinde getirdi. Türkiye de bu farkındalığa kavuştu ve ülkemizde de bu anlamda ciddi bir pazar oluştu.Türkiye’de aktif spor çift haneli büyüyor.”
En çok krampon Beylikdüzü’nde satılıyor
Zeynep Selgur’un verdiği bilgilere göre Türkler’in spor ürünleri tercihleri neredeyse semte göre farklılık gösteriyor. Örneğin İstanbul’da en çok halı saha Beylikdüzü’nde olduğu için en çok krampon ve futbol ekipmanı burada satılıyor. Hatta bu mağaza Bahçelievler’deki mağaza ile en çok ciro yapma anlamında sürekli yarışıyor.
En çok kick box ürünleri Levent’te satılırken Van’da outdoor ürünleri ilk sırayı alıyor. Diyarbakır’da marka bağımlılığı öne çıkarken İstanbul’dan sonra en çok aktif spor tüketicisi Antalya’da...
Hedef 175 milyon TL ciro
Sportive’in 2012 yılında Türkiye’de spor perakendesindeki açığı görerek yatırımlarına başladığını söyleyen Zeynep Selgur, şirketle ilgili şu bilgileri verdi: “2015 yılında hizmete giren 14 yeni mağaza ile toplam mağaza sayımız 38 oldu. Bu yıl 4 mağaza açacağız. Ciromuz 2013 yılından bu yana yüzde 45 oranında büyüme yakalayarak 157.3 milyon TL’ye ulaştı. 2016 yıl sonu ciro hedefimiz 175.2 milyon TL. Şu an Sportive olarak m2 bazında ve mağaza sayısında, spor perakendesinde Türkiye’nin 1 numaralı çok markalı şirketiyiz. Tamamen yerel sermaye ile kurulan Sportive, aynı zamanda Türkiye’de 21 şehir ile en yaygın çok markalı spor mağazacılığı yapan marka olma ünvanına da sahip. Sportive, Türkiye’de belediyeler ve spor federasyonlarının yanı sıra 220 adet kurumsal şirket, 315 adet spor kulübü, 210 adet okul ve 270 adet mağazaya toptan satış ve ürün tedariğinde bulunuyor. Yıllık 4.5 milyon ziyaretçiyi ağırlayan sportive.com.tr’nin 2016 ciro hedefi ise 7 milyon TL.”