Gazete Vatan Logo

Hoca bu soru neyin nesi?

Beklentilerimiz boşa mı?

Fitch’in 8 Kasım’da İstanbul’da yapacağı seminer öncesinde Türkiye’nin kredi notunu artıracağı beklentisi İMKB’yi tarihi zirvelerine taşıdı. Ancak seminerdeki konuşmacılara ‘gelebilecek muhtemel soruları’ gönderen Fitch, listeye ‘Türkiye’nin notu yatırım yapılabilir seviyeye çıkmalı mı?’ sorusunu da ekledi. Fitch’in bu soruyu eklemesi “8 Kasım’a kadar not artışı yok” şeklinde yorumlandı.

Piyasalar son haftalarda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in not artışı yapacağı beklentisiyle yatıp kalkıyor. Fitch’in 8 Kasım’da İstanbul’da yapacağı toplantı öncesinde Türkiye’nin kredi notunu artıracağı beklentisiyle İMKB, Ekim ayı başından bu yana yüzde 10’a yakın değer kazandı. Fitch’in olası bir not artışının Türkiye’yi yatırım yapılabilir ülke kategorisine çıkaracak olması, borsanın rekor kırmasının ana nedeni. Çünkü yabancı büyük emeklilik fonlarının bir ülkeye yatırım yapabilmesi için o ülkenin “yatırım yapılabilir” nota sahip olması gerekiyor. Her ne kadar bu tür yatırımlar için 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan 2’sinden “yatırım yapılabilir” nota ihtiyaç duyulsa da Fitch’in yapacağı not artışının diğer notçuları da harekete geçireceği görüşü hakim.

Ancak Fitch’in 8 Kasım’da toplantıya katılacak konuşmacılara gönderdiği bir e-mail kafalarda soru işareti yarattı. Çünkü Fitch’in konuşmacılara gönderdiği “Toplantıda karşılaşılabilecek muhtemel sorular” başlıklı e-mail’de “Türkiye, yatırım yapılabilir kredi notuyla değerlendirilmeli mi?” sorusu yer alıyor. Fitch’in 8 Kasım’daki toplantısında böyle bir sorunun gelebileceğine dikkat çekmesi uzmanlar tarafından, “Fitch 8 Kasım’a kadar not artışı yapmayacak” şeklinde yorumlandı. Yine e-mail’de yer alan gelebilecek muhtemel sorulara bakıldığında, soruların neredeyse tamamı Türkiye’nin karşılaşabileceği risklerle ilgili.

Riskler merak konusu

Örneğin cari işlemler açığı ile ilgili olarak “Türkiye cari açığını finanse etmeye devam edebilecek mi? Eğer sermaye girişi bir anda durması cari açıkla ilgili ne gibi riskleri beraberinde getirir?” soruları yer alıyor. Yine Fitch’in katılımcılardan gelmesini beklediği bir diğer soru ise Türkiye’deki politik risklerle ilgili. Anayasa değişikliği ve seçimlerin Türkiye’de politik şoklara neden olup olmayacağı, enflasyon hedefinin ulaşılabilirliği, ekonomideki yumuşak iniş, Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalar yine konuşmacılara yönetilebilecek sorular arasında olduğuna dikkat çeken Fitch, Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşa çekilme riskinin de merak edildiğini düşünüyor. Fitch’in seminerde gelebilecek soruları hazırlarken aslında kendisi için de risk oluşturabilecek maddeleri sıraladığı yorumları yapılıyor.

Dolayısıyla Fitch’in seminer sonrasında bir not artışından ziyade görünümü durağandan pozitife çıkarma ihtimalinin daha yüksek olduğu yönündeki beklentiler ağırlık kazanmaya başladı.

Morgan Stanley Başekonomisti Tevfik Aksoy da Fitch’in Türkiye’nin sadece görünümünü “pozitif”e çevirmesi halinde bunun hayal kırıklığı yaratabileceğini ve Fitch’in Türkiye’nin görünümünü pozitife çevirmesi ile not artırımının eşit şansı olduğunu söyledi. Dün borsada yaşanan kar satışlarında not artışı beklentisinin bir miktar azalmasının da etkili olduğu ifade ediliyor. İMKB dün yüzde 1.56 gerileyerek 71.422 puandan haftayı tamamladı.

Fitch’in düzenleyeceği seminerde Türkiye’den ve yurtdışından gelecek analistlerle beraber Merkez Bankası ve BDDK yetkilileri de sunum yapacak.

3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan Fitch ve Moody’s, Türkiye’ye yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altında not verirken Standard and Poor’s (S&P) Türkiye’yi yatırım yapılabilir kategorisinin 2 basamak altında değerlendiriyor.

‘Not artışı olursa İMKB 81.000 puana yükselir’

İntegral Menkul Değerler Analisti Yeliz Karabulut, bir süredir ‘Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilebilir’ beklentisi ile endekste alımların olduğunu belirterek, “Yabancı alımları incelendiğinde not artışı tam olarak fiyatlara yansımış değil. Alımların hâlâ 2010 Ekim ayının oldukça gerisinde olduğu görülüyor. İMKB’de yabancı takasının 2010 Ekim ayı seviyesine ulaşması halinde, endekste 81.000 seviyesini görebiliriz. Ekim 2012 takası incelendiğinde ise yabancıların yanı sıra yerli yatırımcıların ağırlığını artırdığı, bunun da yabancı oranının son günlerde gerilemesine neden olduğu görülüyor. Diğer dikkat edilmesi gereken husus ise endekste alımların hacimli, düşüşlerde ise hacimde azalmanın olması” dedi.

Fitch’in olası bir not artırımına gitmesinin bir miktar kâr satışını da beraberinde getirebileceğine dikkat çeken Karabulut, bu durumun neden alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı