Hiç olmazsa % 8 olsun
Konut üreticileri, KDV’de TOKİ ve Emlak Konut’a uygulanan modelin tüm sektöre yayılmasını istedi. Konutta KDV’nin yüzde 18 olan üst sınırının yüzde 8’e düşürülmesini talep eden sektör, sektörün vergi yükü azalırsa fiyatlarda indirim olacağını söylüyor.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), konut sektörünün 2016 yılına ilişkin hedeflerini ve kamudan beklentilerini açıkladı. İnşaatın Türkiye’nin en büyük ikinci sektörü haline geldiğini ve 2 milyon kişiye istihdam sağladığına dikkat çeken konut üreticileri, sektördeki vergi yükü ve imar uygulamaları hakkında kamudan düzenleme taleplerini yineledi. KDV ve damga vergisine yönelik düzenleme isteyen sektör temsilcileri, arsa KDV’lerinde TOKİ modelini önerirken, KDV’de üst sınırın da yüzde 18 değil yüzde 8 olmasını istedi. Sektördeki vergi yükü azalırsa, konut fiyatlarının yüzde 10 ucuzlayacağına dikkat çekildi.
KDV’ye TOKİ modeli
Türkiye’nin ikinci büyük sektörü haline gelen inşaat sektörünün önünün açılması ve büyümesi için hükümetten ve sivil toplum kuruluşlarından beklentilerini açıklayan KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, beklentilerini şöyle sıraladı: “Arsalarda KDV oranı projelendirilen konutun KDV’si ile aynı tutulmalı. TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun tabi olduğu uygulama bu şekilde. Biz arsa sahibine her şartta yüzde 18 KDV ödüyoruz. TOKİ veya Emlak Konut’ta projelendirilen konutun KDV oranı yüzde 1’se 1 ödüyor, yüzde 18 ise 18 ödüyor. Ayrıca konutlarda KDV oranının da eski duruma döndürülmeli veya en azından üst sınırı yüzde 8 olmalı.”
Tapu harçlarının lisanslı değerleme şirketleri tarafından belirlenmesini istediklerini anlatan Çelik, “Damga vergisinin tek seferde alınmasını bekliyoruz. Bir işimizde 10-15 kere damga vergisi ödüyoruz. En üst sınırdan ödeyelim ama bir defa ödeyelim” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da imar konusunu gündeme getiren Çelik, “İmar Kanunu, 1985’te hazırlandı, 15-20 kez değişiklik yapıldı. Kanunun yeni bir değişiklik yerine yeniden yazılması gerekir. Kesinleşmiş imar durumu ve inşaat ruhsatını müktesep hak kabul eden maddelerinin yer alması kanaatindeyiz” dedi.
10 milyar dolar hedefi
KONUT satışlarına ilişkin açıklamalarda da bulunan Ömer Faruk Çelik, “Konut satışları geçen yıl yüzde 10.6 büyüdü. Yalnızca markalı konutlar değil, ikinci el satışlarda da büyüme var. Anadolu şehirlerinde de satışlar artmaya başladı. Yabancıya satışlarda şu anda 5 milyar dolar seviyesinde” dedi. 2016’da sektörün yüzde 5 büyümesini beklediklerini anlatan Çelik, “Yabancıya satışın 10 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz. İran, Azerbaycan gibi pazarlarda gelişmeler var” dedi.
Mimarlar Odası’na sert çıkış
KONUTDER, sivil toplum kuruluşlarından da beklentilerini sıraladı. Başkan Ömer Faruk Çelik, konut sektörünün ana paydaşlarından olan mimar ve mühendislerin sektörle birlikte hareket etmesi, siyasi ve ideolojik yaklaşımlarla meseleyi çıkmaz noktaya sürüklememeleri gerektiğini belirtti. Mimarlar Odası’nın açtığı dava ile Danıştay’ın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Geçici Maddesi’ni iptal ettiğini hatırlatan Çelik, burada kentsel dönüşüme giren, binlerce evin mağdur olduğunu ifade etti. KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Rahvalı da “1954’te kurulan meslek kuruluşu, bugüne kadar Türkiye’nin her yerinde gecekondular yapılırken seyirci kalmış, nerede bir şehir planı, masterplan var veya devletin planı varsa ona itiraz ediyor. Terörist deyince illa eli silahlı olmuyor” diye konuştu.