Hem yemeği hem ekonomiyi ısıttılar!
Suriyeliler, elektrikli ocak satışını patlattı
İç savaşın gölgesindeki Suriyeliler, elektrikli ocak satışını patlattı. Bu alanda sayılı üreticilerden Akel, sadece Suriyeliler’e 100 binin üzerinde ocak sattı.
Beliva Limited, 1970’lerde kurulan elektrikli ev aletleri markası Akel’i 2007 yılında devraldı. 7 kişilik ekip ve 100 bin dolarlık ihracatla başladığı yola bugün 1.5 milyon adet üretim kapasitesi ve 30 milyon lira ciroyla devam eden Akel Elektrikli Ev Aletleri, üretiminin de yarısını ihraç eder hale geldi. Büyük markalara da üretim yapan Akel, 40’ın üzerinde ülkeye aralarında elektrikli ocak, mini fırın, davul fırın ve ızgara gibi 40 çeşit ürün gönderiyor.
Ciddi sipariş aldık
Türkiye’nin en eski davul fırın markası olan Akel’i modernize ederek tüketiciyle buluşturan Akel’in Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Gümüşoluk, Suriye’deki siyasi olayların son dönemde ocak satışlarını artırdığını söyledi. Gümüşoluk, “Geçen yıldan bu yana ocak satışlarımızda ciddi artış var. Suriye’deki olaylar bunda çok etkileyici oldu. Bu yıl da Kızılay’dan Suriyeli mülteciler için ciddi sipariş aldık. Normal satışlarımıza ek 100 bin elektrikli ocak sattık” dedi.
Fanatikleri bile var
Öte yandan Çin’de de süpermarketlere giren Akel, davul fırında ciddi pazar payına sahip. Türkiye’de yıllık 250 bin adet olan davul fırın satışının 100 binden fazlasını Akel yapıyor. Akel, fırın grubunda yıllık 300 bin adet, ocak grubunda 400 bin adet, barbekü ve ızgara grubunda ise 600 bin adetlik üretim gerçekleştiriyor. Yaşar Gümüşoluk, hedeflerinin modern davul fırını her eve sokmak olduğunu vurguladı. Gümüşoluk, şöyle devam etti: “Davul fırının fanatikleri var. Yani mutfağında her türlü teknolojisi, pişiricisi varken davul fırınından vazgeçmeyen damak tadına düşkün bir kitleden söz ediyoruz. Türkiye’nin değişik yerlerinde davul fırın kullanıcıları var. Herkes davul fırınla farklı bir şey yapıyor. Örneğin davul fırın Orta Anadolu ile Karadeniz’de börek ve tatlı yapmak için kullanılırken, Doğu Anadolu ızgara için tercih ediyor. Karadenizli hamsiyi davul fırında yapıyor, Kayserili mantıyı kurutuyor. Sanılanın aksine en fazla davul fırını Anadolu’da değil İstanbul’da satıyoruz. Satışın yüzde 80’i İstanbul’da oluyor.”
Afrika büyük Pazar
Avrupa’dan Afrika’ya dünyanın her bölgesine de davul fırın ihraç ettiklerini kaydeden Gümüşoluk, şöyle devam etti:
“Türkiye’den sonra en fazla davul fırını Suudi Arabistan’tan ve Afrika ülkelerine satıyoruz. Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Hollanda, Almanya, Yunanistan, Mısır, Libya, Azerbaycan, İsviçre ve Yemen’e kendi markamızla ürün gönderiyoruz. Etiyopya’dan o kadar çok talep geliyor ki birçok Türk şirketi orada atölye kurdu. İspanya ve Fransa’da Arap ve Afrika kökenliler fazla olduğu için oralara da ciddi ihracat gerçekleştiriyoruz.”
Marka odaklı büyüyecek
Bu yılı 30 milyon lira ciroyla kapatmayı hedeflediklerini belirten Yaşar Gümüşoluk, bunun geçen yıla göre yüzde 30 büyümeyi ifade ettiğini söyledi. Gümüşoluk, ileriye dönük hedeflerini ise şöyle özetledi: “Orta vadede Akel markasını belli bir konsepte taşımak istiyoruz. İhracatın yüzde 90’ını kendi markamızla yapıyoruz ve bu bizim için çok önemli. Yurtdışında ofisler açarak bu yöndeki çalışmalarımızı destekleyeceğiz. Ülkemizde bizden çok daha büyük olan alıcılarımız var. Hedefimiz marka odaklı büyümek ve bunun için tasarıma, orijinal fikirlere odaklanacağız.”
AVRUPA EN BÜYÜK PAZAR
Yaşar Gümüşoluk, krizlere rağmen en büyük pazarın Avrupa olduğunu, bu nedenle orada büyüme planları olduğunu anlattı. Gümüşoluk, Avrupalı firmalardan üretim teklifleri aldıklarını ve görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti.