Hem övdüler hem dövdüler
Kredi derecelendirme kuruluşları S&P, Moody’s ve Fitch, Türk bankalarıyla ilgili açıklama yaptı. Moody’s “Bankaların aktif kalitesi bozulacak” derken Fitch, Türk bankalarından övgüyle bahsetti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, bir banka hakkında Mart ayında başlattığı gözden geçirmeyi tamamlayarak, bankacılık sektöründe zorlaşan koşullar nedeniyle bazılarının kredi notlarını indirdi. Bankaları ülkelere kıyasla farklı bir yöntemle değerlendiren Moody’s, bankaların kredi notlarını oluştururken hem bankanın mali güç notuna (BFRS) hem de destekleyici faktör olarak tanımladığı mevduat ve borçlanma notlarına bakıyor. Türk bankalarını olası bir not indirimi için Mart ayında gözden geçirmeye alan Moody’s tarafından yayımlanan raporda, bankaların gelecek 12-18 aylık dönemde, “ekonomik büyümede yavaşlama, artan fonlama maliyetleri ve bankaları etkileyen belirsizlik ortamı” nedeniyle giderek sıkılaşacak koşullar altında faaliyet gösterecekleri belirtildi. Bu nedenlerle bankaların aktif kalitesi ve kârlılıklarının zayıflayacağına ve likiditenin sıkılaşacağına dikkat çeken Moody’s, bankacılık sektöründe büyümenin giderek daha fazla piyasadan sağlanacak fonlamaya bağlı olacağını belirterek, “Bu durum da bankaların yatırımcı güveni ve toptan pazar dinamiklerine olan hassasiyetini artıracak” uyarısında bulundu.
Moody’s ayrıca bankalara sistemik devlet desteğinin daha maliyetli hale gelmesini gerekçe göstererek bazı bankaların uzun vadeli mevduat notlarını ve borçlanma notlarını da düşürdü. Bankaların yükümlülüklerinin GSYH’den hızlı artmaya devam etmesi nedeniyle devletin bankalara sağlayacağı desteğin giderek daha maliyetli olacağı belirtilen raporda, “Bu durum da (destek gereken hallerde) uygulanacak politikaların öngörülebilirliğini azaltmaktadır” denildi.
Standard and Poors (S&P) ise Türk bankacılık sektörünün güçlü ve zayıf yönlerini açıkladığı raporunda, bankaların dış borca olan artan bağımlılığı nedeniyle sektör riskinin yükseldiğini vurguladı. “Bankacılık Sektörü Ülke Risk Değerlendirmesi: Türkiye” başlıklı raporda, sektörün güçlü yanları; hanehalkı ve kurumsal kesimin genel olarak ılımlı borçluluk seviyesi, bankacılık mevzuatı, denetim ve yönetişimin birçok gelişmekte olan ülke ekonomisine kıyasla daha iyi olması ve risk fiyatlamada kabiliyetinin uygun olması olarak sıralandı.
Türk bankaları kaynak bulmada sıkıntı yaşamıyorlar
FItch Ratings Kıdemli Direktörü Janine Dow, Türkiye için son derece olumlu bir görüntü olduğunu belirterek, Türk bankalarının da elde edilen olumlu veriler sonucunda sermaye yapılarını güçlendirmeye devam etmelerini beklediğini kaydetti. Dow, Türk ekonomisinin büyümeye devam ettiğini belirterek, “Biz Türkiye’ye ilişkin herhangi bir resesyondan bahsetmiyoruz, sadece yavaşlama var diyoruz” dedi. Türk bankalarının değişen finansman yapısına hızla uyum sağladığını belirten Dow, “Türk bankalarının finansmanı çeşitlendirmesinin pozitif olduğunu sözlerine ekledi.