‘Helal’ sana TÜBİTAK
TÜBİTAK MAM’da hamilelik testi mantığıyla geliştirilen test ile çiğ et ürünlerinde domuz eti kullanılıp kullanılmadığı 5 dakikada belirlenebiliyor
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü’nce yürütülen proje kapsamında geliştirilen test ile çiğ et ürünlerinde domuz eti kullanılıp kullanılmadığı 5 dakikada belirlenebiliyor. Proje yürütücüsü Dr. Mediha Esra Yayla, TÜBİTAK MAM tarafından 350 bin lira bütçe sağlanan projenin 2.5 yıl önce başladığını anlattı. Projenin ilk kısmında et ürünlerinde sakatat ve yabancı doku testiyle, doğrudan tüketicilerin kullanabilecekleri kitlerin geliştirilmesini amaçladıklarını belirten Yayla, bu çerçevede Gıda Enstitüsü’nün, Genetik Enstitüsü’nün desteğiyle “helal et testi” geliştirdiğini bildirdi.
Yayla, hamilelik testi mantığıyla çalışan testi şöyle anlattı: “Siz et ürününüzden ufak bir miktar kesiyorsunuz. Suyun içinde hafiften ezerek çözüyorsunuz. Buradan suya geçen proteinlerden sonuç alabiliyoruz. Suyun akışını gözlemlemeniz gerekiyor. 5 dakika içinde orada bir bant oluşumu gördüğünüzde ‘evet burada domuz eti var’ ya da görmüyorsanız ‘yok’ diyorsunuz. ”
Birçok kişinin yurt dışına gittiğini, uçaklara bindiğini, yabancı restoranlara gittiğini kaydeden Yayla, testlerin cepte taşınabileceğini kaydetti. Testi at ve eşek eti için de uygulamayı düşündüklerini anlatan Yayla, testin piyasaya sunulmasını amaçladıklarını, bu kapsamda firmalarla görüşmeleri olduğunu söyledi.