Havadan 25 milyar $
Türkiye’nin yıllık 35 milyar dolara ulaşan turizm gelirinde Türk Hava Yolları (THY) ile yurda taşınan yolcuların payı yüzde 70’i aştı. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, uçaklarıyla gelen yolcuların ülke ekonomisine 25 milyar dolar katkı sağladığını bildirdi.
Türkiye’nin bayrak taşıyıcı en büyük havayolu şirketi Türk Hava Yolları (THY), yolcularının ülke ekonomisine katkısıyla da öne çıktı.
Yaklaşık 50 bin kişilik büyük bir aile olduklarını, yaklaşık 8 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla lider konumda bulunduklarını aktaran THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, yıllık yaklaşık 35 milyar dolar turizm gelirine sahip Türkiye’ye THY aracılığıyla gelen yolcuların ülke ekonomisine yaklaşık 25 milyar dolar katkı sağladığını söyledi. Aycı, “Biz sadece yolcu, kargo taşımıyoruz. Biz ülkemizin medeniyet iddiasını, medeniyet birikimini, değerlerini, hoşgörüsünü, güzelliklerini de taşıyoruz” dedi.
Büyüme % 5’i geçecek
Dünya havacılık sektörünün yüzde 5 civarında büyüdüğünü, Türk Hava Yolları’nın 2016 yılı büyümesinin bunun üzerinde olacağını belirten Aycı, şunları kaydetti:
“Bu yıl yaklaşık 62 milyon yolcu taşıyacağız. Günlük yaklaşık 1.200 iniş ve kalkış oluyor. Önümüzdeki yıl daha fazla yolcu taşıyacağız. Ekstra kapasite koyacağız. 2016 yılı içerisinde 43 yeni uçak filomuza girecek. Büyüme, kapasite artırımı, yeni hatlar açma hedefimiz devam edecek. İstanbul’da 3. Havalimanı’nın devreye girmesiyle de çok farklı bir ivme yakalayacağız. 2023’te yılda 60 milyon yolcudan 120 milyon yolcuya ulaşmayı, bugün yüzde 2 olan dünyadaki pazar payımızı yüzde 4’e yükseltmeyi, 298 olan uçak sayımızı 450’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Filomuzda geniş gövdeli uçak sayımız da artıyor. Bu yapıyı düşündüğümüzde önümüzdeki dönemde, 2016 yılında dünyadaki büyüme hızının üzerinde büyüyen bir Türk Hava Yolları görmeye devam edeceğiz.”
Sırada Havana var
İlker Aycı, 111 ülkede 280 noktaya uçan Türk Hava Yolları’nın yeni destinasyon hedeflerinin Mauritius, Juba, Madagaskar, Volgograt, Samara, Zaporojan, Phuket, Hanoi, Sevilla, Tebük, Omsk, Chelyabinsk, Atlanta, Mexico City, Havana olacağı bilgisini verdi.
THY’de ‘take off’ dönemi
İlker Aycı, Türkiye’nin önünde açılan istikrarlı ve güçlü iklimde Türk Hava Yolları’nın da vites büyüteceğini söyledi. Aycı, “Daha tutucu planda giderken şimdi vites büyüteceğiz. Gelecek dönem hem Türkiye hem de Türk Hava Yolları için yeni bir take off (havalanma) olacak” dedi.
Bilet ücretini sadece yakıt etkilemiyor
İlker Aycı, yakıt fiyatlarındaki gerilemenin uçak bileti fiyatlarının düşmesinde bir etkisi olabileceğini, ancak burada maliyeti belirleyen başka faktörler bulunduğuna işaret etti. THY Başkanı Aycı, akıllı finansman politikaları, etkin maliyet yönetimi ve düşük yakıt fiyatlarının etkisiyle şimdiye kadarki en iyi 9 aylık bilançoyu elde ettiklerini vurguladı.
THY’nin yeni reklam yüzleri Oscarlı 2 yıldız
THY, Kobe Bryant, Messi ve Drogba gibi yıldızlardan sonra yeni dönemde sürpriz reklam yüzleri ile yolcularının karşısına çıkacak. İlker Aycı, “Biri erkek biri kadın olmak üzere Oscarlı iki reklam yüzünü kazandırma çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Şu anda henüz imza atmadığımız için isim söyleyemiyorum ama prensipte mutabakat var, el sıkıştık. İmzayı bekliyoruz. Son aşamadayız. Çok uzak olmayan bir zamanda yeni reklam yüzlerimizle yolcularımızın karşısına çıkacağız” dedi. Aycı, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda 9 ana sponsordan birinin de Türk Hava Yolları’nın olması için el sıkıştıklarını, imzaların ise 10 Aralık’ta atılacağını belirterek, milli takımı Avrupa ilerleyişinde de yalnız bırakmayacaklarını söyledi. Aycı, sponsorluklarını yelken sporu gibi alanlarla çeşitlendireceklerini dile getirdi.
Tünelin ucunda ışığı görüyoruz, alıma açığız
İstanbul’a. yapılacak 3’üncü havalimanı projesinin hayata geçmesinin kendilerini yeni stratejilere yönelttiğini belirten İlker Aycı, şöyle konuştu: “Ölçek büyümesini ve dünyadaki gelişmeleri dikkate alan Türk Hava Yolları yeni pozisyonlanmasında her türlü iş birliğine açık. Dünyada da bölgemizde de çevremizde de her an bütün alıcılarımız açık. Bunun adını siz ortaklıklar olarak koyarsınız, organik ya da inorganik gelişme ve büyüme olarak koyarsınız; bu başka bir şey. Bunların her biri önemli planlamalardan sonra değerlendirilecek olgunluğa geldiğinde söylenecektir. Tünelin ucunda ışığı hepimiz görüyoruz ve şüphesiz oraya varacağız. Dünyada bu manada takip ettiğimiz, ilgilendiğimiz, analiz yaptığımız, farklı coğrafyalarda farklı iş birliği modelleri üzerinde baktığımız çalışmalar var. Bunların şu anda olgunlaşıp masaya geldiğini söyleyemeyiz ama gelecek bizimdir.”