Haftaya açılıyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, MTA Oruç Reis gemisinin haftaya Akdeniz’e açılarak petrol ve gaz arama çalışmalarına başlayacağını söyledi. İsrail’in Kıbrıs açıklarındaki sondaj çalışmalarını hatırlattı. ‘6. parseli ihlal ederseniz yaptırımları, farklı etkisi olacaktır’ dedi.
Türkiye’nin son 15 yılda geldiği süreçten birilerinin rahatsız olduğunu belirterek, “Sizin pastadaki payınız büyüdüyse birilerininki küçülmüştür. Bu olay en nazik tabirle birilerini üzebilir ama şimdi birileri rahatsız olacak diye Türkiye’yi büyütme hedefinden vazgeçecek değiliz.
15 Temmuz’da artık tüm ülkenin birliğine ve beraberliğine kastetmek noktasında maşa örgütleri gördük. Bu süreçten sonra artık yapabilecek bir şey yok. Türkiye bu istikametle yürüyecek” dedi.
Türkiye’nin bugüne kadar enerjide çok fazla nasiplenemediği bir bölgede bulunduğuna değinen Berat Albayrak, şöyle devam etti:
Kuyularımızı açıyoruz
“Ne kadar ararsanız o kadar çok bulursunuzdan hareket ediyoruz. Madencilik sondaj arama faaliyetleri çok yoğun bir strateji bu. Türkiye’nin altını üstünü arayarak çok somut bir fotoğrafını çekmek lazım. Denizde (offshore) aramacılık noktasında da ikinci gemimiz MTA Oruç Reis önümüzdeki hafta Akdeniz’e gidiyor ve süreci başlatıyoruz. Türkiye bu saatten sonra Akdeniz’de eski Türkiye gibi davranmayacak. Kendi sahalarımız noktasında daha etkin ve daha aktif olacak. Kimse kusura bakmasın. Biz hep olumlu, yapıcı tarafta kaldık. Bundan sonra da öyle olacak ama yapıcı ve sessiz tavrımızla hukuksuzluğu meşru göstermeyeceğiz. Gerekli her türlü adımları atacağız. İsrail’in Kıbrıs açıklarında arama ve sondaj çalışmaları var. Güney Kıbrıs’ın yaptıkları var. Kimseyi dinlemeden parsel-parsel ayırıp gidiyorsunuz. O parsellerden bir tanesi 6. parsel mesela böyle. Türkiye’nin BM nezdinde
kayda geçirdiği bir saha. Muvazaalı sahayı siz ihale edip çıkarsanız bunun hukuki yaptırımları, farklı etkileri olacaktır muhakkak.
Rüzgar ihalesi Temmuz’da
Bakan Berat Albayrak, Türkiye’nin milli enerji stratejisi çerçevesinde güneş enerjisine ilişkin adımları tamamladığını ifade ederek, “Rüzgar YEKA’yı da hazırlıyoruz bitireceğiz demiştik. Nasipse bugün (dün) şartname Resmi Gazete’ye gönderiliyor.
Temmuz sonu itibarıyla yarışmayı, ihaleyi hayata geçiriyoruz.
27 Temmuz’u takip eden günlerde bir de bakacağız ki rüzgarda da bu adımı atıp, yine 1.000 megavatlık bir yapıyla ve ötesinde yüzde 65’ten fazla yerlilik, yüzde 80’den fazla yerli mühendis şartıyla birlikte bu süreç ilerleyecek” diye konuştu.