Gazete Vatan Logo

Ha Kayseri ha Londra

Kayseri’de kullanılan otobüs kartıyla Londra metrosuna binilebilecek

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, toplu taşımada kullanılan kartların standartlaşması için çalıştıklarını belirterek “Kayseri’de otobüse binerken kullanılan kartla Londra metrosu ve diğer taşıma araçlarına binilebilecek” dedi

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, kredi kartında gelecek yıllarda çığır açacak yeniliklerin yaşanacağını belirterek Kayseri’de otobüse binerken kullanılan bir ödeme kartının Londra metrosunda da, diğer toplu taşım araçlarında da geçebileceğini söyledi. BKM, 20. kuruluş yıldönümünü nedeniyle Londra’da düzenlediği bir toplantıyla kartlı ödeme sistemlerinde gelecek nesil teknolojileri tanıttı.

Sertaç Özinal, “Kartlarımızla ülke ve il farkı olmaksızın toplu taşımalarda ödemelerimizi de yapabileceğiz, Türkiye’de toplu taşımada kullandığımız kartı dünyanın her yerindeki toplu taşıma araçlarında da kullanabileceğiz. Bugün belediyelerin bir kısmında bu uygulamalar var. BKM olarak belediyelerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu uygulamalar bankalar, uluslararası kartlı ödeme sistemleri, yerel yönetimler ve BKM’nin de öncülüğünde bir standart kazanmalı. Eğer bu standartlaşma sağlanırsa Kayseri’de otobüse binerken kullanılan bir ödeme kartı Londra metrosunda da, diğer toplu taşım araçlarında geçebilecek. Kartımızı bu sayede New York’tan Moskova’ya kadar tüm toplu taşıma araçlarında kullanabileceğiz” dedi.

Sahtecilik başka ülkelere kaydı

Sertaç Özinal, kredi kartlarında şifre uygulaması sayesinde Türkiye’de artık kredi kartı sahteciliğinin çok büyük oranda ortadan kaldırıldığını söyledi. Temassız kart ile bu alanda dünyada ilk uygulamanın Türkiye’de gerçekleştirildiğini, POS’un yaygınlaştırılması sayesinde hem kayıt dışı ekonomiye karşı önemli bir yol alındığını ifade eden Özinal, “Bugün işlemlerin yüzde 96 gibi nerdeyse tamamına yakın bölümü şifreyle gerçekleştiriliyor. Şifre uygulamasıyla bankaların sahtecilik giderleri yüzde 80 düştü. Avrupa’da bu oran onbinde 17 olan sahtecilik oranı Türkiye’de onbinde bir. Sahtecilik girişimleri artık bu uygulamaların ve şifre sisteminin yeterince gelişmediği bölgelere kaymış durumda” dedi.

TÜRKİYE DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR

KARTLI ödeme sistemleri konusunda Avrupa’nın en saygın isimlerinden biri olarak gösterilen, PSE Consulting Başkanı Peter Jones, Türkiye’nin kartlı ödemeler konusunda birçok uygulamada Avrupa’ya örnek olduğunu ve büyük bir İngiliz bankasının da son dönemde bu tarz bir örneği uygulamaya koyduğuna dikkat çektu. Jones, Türk kartlı ödeme sistemleri sektörünün, uyguladığı yeni teknolojiler ve bugün ulaştığı finansal büyüklüklerle birçok Avrupa ülkesi tarafından ilgiyle izlendiğini belirtti.

Nakit 2025’te tarihe karışacak ödeme vücuttaki çiple olacak

BankalararasI Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, kartlı ödeme sistemlerinin geleceği konusunda önemli bir misyon üstlendiğini belirterek, “Hedefimiz 2025’te nakit ödemelerin tarihe karışması ve tüm ödemelerin kartlarla gerçekleşmesi” diye konuştu. Özinal, yakın alan iletişimi olarak adlandırılan NFC’nin uygulamaya girmesi ile kartlı ödeme sistemlerinin yeni bir dünya sunacağını belirterek, “Geleceğin teknolojisi ise Biometri olacak. Biometri ile teşhis ve doğrulamada önemli bir çığır açılacak. Doğrulama, parmak izi, ses ve retina ile yapılacak” diye konuştu. Parmak izi, ses ve retinanın vücuda yerleştirilmiş cipler gibi kullanılacağını kaydeden Özinal “ATM’den para çekip sesli talimat verececeğiz” dedi.

Türkiye’de kartlar yanyana dünyayı 22 kez dolaşıyor

* Ortak ATM uygulaması sayesinde Türkiye’nin bütün ATM’leri birleşti.

* Sektör cirosu geçen 20 yılda yüzde 435 bin büyüdü.

* Son 20 yılda, kredi kartları yüzde 6 bin, banka kartları yüzde 1000, ATM sayısı yüzde bin 500 büyürken POS adedi de yüzde 110 bin gibi çok büyük bir artış kaydetti.

* Alışveriş ve ATM’lerde toplam 12.6 milyar kere kredi kartımızı cüzdanımızdan çıkarttık.

* Mevcut 110 milyon banka ve kredi kartı eğer uç uca eklenirse dünyanın çevresini 22 kere dolaşabiliyor.

* Toplam kartların ağırlıkları ise bugün 550 tonu aşıyor.

Londra Olimpiyatları’nda tüm harcamalar ‘cepten’

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, 2012 yılında yapılacak Londra Olimpiyatlarında kartlı ödeme sistemleri konusunda bir pilot uygulamanın gerçekleştirileceğini belirterek “Türkiye, kartlı ödeme sistemlerinde ulaştığı gelişkinlik düzeyi ve temassız kartlar alanında yaptığı yeniliklerle Londra Olimpiyatları’nda pilot ülkelerden biri olacak. Geliştirilen yeni ürün sayesinde Türkiye’deki bir kart sahibi aynı kartla Londra Olimpiyatları sırasında her türlü ödemeyi bu temassız kartlarla, ya da uyumlu cep telefonları ile yapabilecek. Karşılaşmaları, yarışmaları bu kartla izleyebilecek” dedi.

Haberin Devamı