Gönlünden 25 puan koptu
Görev süresi 19 Nisan’da dolacak olan Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın son PPK toplantısından 0.25 puan indirim geldi. TCMB 13 ay sonra faizi düşürerek sadeleşme yolunda ‘ölçülü’ adım attı. Ekonomistler, “Sürpriz yok, devamı gelir” yorumunu yaptı
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 13 ay sonra ilk kez faiz indirimine gitti. Görev süresi 19 Nisan’da sona erecek olan TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın başkanlık ettiği son PPK’dan 0.25 puanlık indirim çıktı.
Merkez Bankası küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş ve politika araçlarının etkin kullanımı ile geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacın bir miktar azalmasıyla marjinal fonlama oranını 25 baz puan düşürdü ve sadeleşme yönünde ‘ölçülü’ bir adım attı. TCMB koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75’ten yüzde 10.50’ye indirirken, beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tuttu. Borç verme faiz oranı da yüzde 12.25’ten yüzde 12’ye indirilerek, bankalara likidite kolaylığı sağlandı.
TCMB en son faiz indirimini Şubat 2015’te politika faizinde 25 baz puan, faiz koridorunun alt bandında 25 baz puan, üst bantta 50 baz puan olarak gerçekleştirmişti.
Ölçülü adım kararı aldık
PPK açıklamasında şunlar denildi:
“Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar verdi. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektiriyor. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek.”
İndirimlerin ilk sinyali
Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “TCMB’nin bundan sonra bir faiz indirim sürecine girdiğini düşünüyoruz. Özellikle TL’de değer kaybı sınırlı kaldığı takdirde de indirime devam etmesini muhtemel görüyoruz. 25 baz puanlık bir indirim yalnızca sinyal niteliğinde. Nisan’da 50 baz puan daha indirim görme ihtimalimiz yüksek. Ayrıca koridorun alt bandında yukarı yönlü bir ayarlama olabilir” değerlendirmesini yaptı. Gedik Yatırım Menkul Değerler Portföy Yönetim Müdürü Eral İlhan Karayazıcı da indirim kararı ile TCMB’nin fiilen sadeleştirmeyi başlatmış olduğunu belirterek, kurlarda yukarı yönlü bir trendi tetikleyeceğini düşünmediğini söyledi.
Dolar 2.89’dan geri geldi
Dolar/TL Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirime gitmesi ardından ilk tepki olarak yükselse de kademeli olarak yönünü aşağı çevirdi. Karar öncesi 2.8845 seviyesinde işlem gören dolar/TL karar sonrası ilk tepki olarak 2.8945’e kadar çıktı. Daha sonra kademeli olarak yönünü aşağı çeviren dolar/TL 2.88’in altına kadar geriledi.
Başkan kim olacak?
TCMB’nin bir sonraki PPK toplantısı 20 Nisan’da gerçekleştirilecek.
O tarihe kadar Başçı’nın görev süresinin uzayıp uzamayacağı, yerine kimin geleceği merak konusu. Başkan dahil 7 üyeden oluşan Para Politikası Kurulu’ndaki üyelerde Erdem Başçı dışında
4 üyenin de 5 yıllık görev süreleri bu yıl içinde dolacak. TCMB Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, Banka Meclis Üyesi Ahmet Faruk Aysan, TCMB Başkan Yardımcısı Necati Şahin, TCMB Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu’nun PPK üyelikleri 2016’da sona erecek. Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya’nın görev süresi 2017’de, Abdullah Yavaş’ın da 2018’da bitecek.
Hepimiz Merkez Bankası cahiliyiz
Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası’nın yapılanması hakkında akademisyenler de dahil, insanların yeterince bilgi sahibi olmadığını belirterek, “Hepimiz Merkez Bankası cahiliyiz adeta. Neden? Çünkü bize bu iş şimdiye kadar tartıştırılmamış. Yalnızca başkan üzerinden çok sudan bir tartışma yapmışız” diye konuştu
Merkez Bankası başkanının kim olacağı tartışmalarının yerinde olmadığına işaret eden Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Merkez Bankası tartışması, Türkiye’deki ekonomik vesayetin son kalelerinden bir tanesinin yıkılıp yıkılmayacağı, ne zaman yıkılacağıdır. Bu anlamda Türkiye ekonomisinin, Türkiye para politikasının nereden belirleneceği, Samsun’dan mı, Canik’ten mi yoksa Londra’dan mı, Washington’dan mı belirleneceği tartışmasıdır.”
Banttan indirim yetmez
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Merkez Bankası’nın likidite sıkışıklığı yaşayan bankalara gecelik borç verme faizindeki 25 puanlık indirim için, “Bankaların fon maliyetini etkileyecek olması nedeniyle sembolik bile olsa olumlu. Ancak banttan indirim yetmez. Daha net bir duruş bekliyoruz” dedi.