Gıdada zam kavgası
‘Gıdaya zam kapıda’ açıklamasına Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden sert cevap geldi: Hedef şaşırtıyorlar. Tarımda üretici fiyatları düşüyor. Kimse zamma gerekçe aramasın.
Enflasyonun çift haneye dayandığı Türkiye’de gıda fiyatlarında yine spekülasyon gündemde. Gıdada en yetkili iki kurum arasında zam polemiği çıktı.
Bir taraf kuraklığın bahane edilip stokçuluk yapıldığını iddia ederken, diğer taraf spekülasyon iddiasında bulundu. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz’un “Üreticiler stokçuluk yaparak fiyatları yüzde 75’e varan oranlarda yükseltti. Devlet bu işe el koymazsa sanayici bu ek maliyeti yakında fiyatlara yansıtmak zorunda kalır” açıklamalarına, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden (TZOB) sert tepki geldi.
Talihsiz açıklama
TZOB Başkanı Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonda çiftçinin sorumlu olmadığının gün gibi ortada olduğunu, buna rağmen üreticiyi suçlamak için bazı kesimlerin adeta birbiriyle yarıştığını açıkladı.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “TGDF Başkanı Şemsi Kopuz’un açıklamaları, talihsiz ve hedefi şaşırtmayı amaçlayan bir açıklama. Kınıyoruz. Doğru bilgilere dayanmıyor” dedi. Tarımda üretici fiyatlarının, Haziran’ın ardından Temmuz’da da gerilediğini bildiren Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:
“Tarımda üretici fiyatları, Haziran’da yüzde 0.18, Temmuz’da yüzde 0.73 geriledi. Tüketicide gıda ve alkolsüz içeceklerde Temmuz itibarıyla son 1 yılda fiyat artışı yüzde 12.56’yı bulurken, tarım ve avcılıkta 5.97, ormancılık ve balıkçılık da dahil tarımın genelinde yüzde 6.32’de kaldı. Kimse zammına gerekçe aramasın. Rakamlar ortada. Enflasyonun sorumlusunun çiftçi olmadığı açık. Çiftçimiz, ürettiği ürünü Haziran’da ve Temmuz’da daha düşük fiyata satmak zorunda kaldı. Çiftçimiz, sürekli genel enflasyonun altında fiyat artışlarıyla üretimi sürdürmekte zorlanıyor. Çiftçi ve köylü olarak milletin efendisi olmaktan vazgeçtik. Sırtımıza daha fazla yük bindirilmesin yeter.”
Tarladayken satıyor
Çiftçinin, bırakın stok yapmayı, borçlarını ödemek için daha tarladayken ürününü elden çıkardığını vurgulayan Bayraktar, “Çiftçi, köylü, üretici üretemezse kimin efendi olduğu görülür” dedi.
Buğdayın fiyatı bahane
Ekmek zammı için buğday fiyatlarını bahane etmenin kesinlikle yanlış olacağını savunan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Buğdayda fiyat artışının yüzde 50’yi bulabileceği iddiaları doğru değil. Ekmeklik buğday fiyatında 2014 yılı hasat başlangıcından bugüne kadar yüzde 1.9 düşüş yaşandı. Ekmeklik buğdayda ton başına hasat başlangıcında 844 lira olan Türkiye ortalama fiyatı 828 liraya indi. Son 1 yılda buğday fiyatı yüzde 19.8, son 6 ayda yüzde 3 arttı. Buna karşın ekmek fiyatları son 1 yılda yüzde 15.7 artarak kilogramda 2 lira 80 kuruştan 3 lira 24 kuruşa çıktı. Buğdayın ekmek maliyeti içindeki payı yüzde 21 dolaylarında. Buğday fiyatlarındaki artış da ekmek fiyatlarına yansıdı. Yeni bir artışa gerek yok.”
Şemsi Bayraktar, fındıkta rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyatların arttığını, TZOB’un rekoltenin yaşanan don nedeniyle önemli oranda düşeceğini ve 371 bin 185 tonda kalacağı konusundaki rekolte tahminini daha önce duyurduğunu vurguladı.