Game over olacaktı 1010! ile kazandı
Türk oyun sektörü önceki gün tarihi bir satışa tanık oldu. ABD’li Zynga’nın 250 milyon dolar gibi rekor bir fiyata satın aldığı Gram Games’in kasasında 25 bin dolar kalmışken ve neredeyse kapısına kilit vuracakken, 1010! adlı oyunları onlar için hayatın akışını değiştirdi.
Önceki gün Türk oyun sektörü tarihe geçecek bir satışa imza attı. Kasım’da 100 milyon dolara bir başka Türk şirketi Peak Games’i satın alan ABD’li Zynga bu kez 250 milyon dolara İstanbullu Gram Games’i satın alıp San Francisco’ya götürdü. Peki şirketin bu büyük başarısının ardında kim var?
1983 Mersin doğumlu, üniversite için Trakya Üniversitesi’ne gelen ancak 1 yıl makine mühendisliği okuduktan sonra okulu yarıda bırakıp İstanbul’da şansını denemeye karar verer Mehmet Ecevit.
Ortaklar ayrıldı
İstanbul’da çeşitli işlerde çalışan Ecevit henüz lise yıllarında bir oyun şirketi kurmayı hayal etmiş. Okulu yarıda bırakıp İstanbul’a sıfır sermaye ile gelmiş. Bir ev kiralayacak dahi parası olmayan Mehmet Ecevit çalıştığı işyerlerinde gecelemek zorunda kalmış. Ancak hayalinin peşini hiç bırakmamış ve o zor günlerde bile program yazma konusunda kendini geliştirmiş. Ve sonra da yine kendisi gibi program yazan arkadaşları ile çocuklara yönelik oyunlar yapan bir şirket kurmak için kolları sıvamış.
2012’de kurulan şirket tabii ki ilk başlarda para kazanamamış. 2012 Kasım’ında yola çıkan
4 kişilik ekip, para kazanamayınca dağılmış. Ancak Ecevit, inatla şirketi ayakta tutmaya ve oyun yazmaya devam etmiş.
2012’de şirket ilk oyunu olan Robi’yi piyasaya çıkardı. Daha sonra bunu Clash of Clans’ın ilk rakiplerinden biri olan Railroad Gangs takip etti. Ecevit o günleri hatırlayarak “Plansız bir işletme süreci ve yetersiz pazarlama faaliyeti bu oyunlarda başarıyı yakalamamızı engelledi. Oyunlar ilgi görmedi” diye anlattı.
Sermaye bitti, para tükendi, kasada sadece 25 bin dolar kaldı. Ecevit o günleri “Bu bizim son kurşunumuzdu. Ya hedefi 12’den vuracaktık ya da kalan parayı ortaklarla paylaşıp dağılacaktık” diye hatırlıyor. Son bir gayretle 1010! adlı oyunu hazırladılar. Oyun inanılmaz bir ilgi gördü. Üstelik yine pazarlama bütçesi olmadığı ve hiçbir çalışma yapılmadığı halde. Oyun Asya ülkelerinde ortalığı kasıp kavurdu. 10 milyon, 20 milyon, 30 milyon barajları hızla devrildi. Kullanıcılar oyunu başka kullanıcılara tavsiye etmiş ve büyük bir ilgi görmüştü. Yani oyun kendi ilk kullanıcıları tarafından pazarlanmış, kartopu gibi indirenler artmıştı.