G20 zirvesi nedir? G20 ülkeleri hangileri? G20 liderler zirvesinde hangi konular ele alacak?
Endonezya’nın Bali Adası’nda toplanan G20 Liderler Zirvesi ile birlikte G20 kuruluş amacı, kararları ve G20 ülkeleri pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, G20 zirvesi nedir? G20 ülkeleri hangileri? Türkiye G20’ye ne zaman girdi? G20’de kimler var? G20 açılımı ne? G20 ülkeleri ne yapar? G20 liderler zirvesinde hangi konular ele alacak? İşte detaylar…
G20 Liderler Zirvesi Endonezya'nın Bali adasında biraya geldi. G20’de ekonomilerin Covid-19 sonrasında toparlanmaya yönelik adımlar konuşulacak.
20'li grup olarak bilinen G20 ülkeler grubunun liderleri küresel ekonomiye ilişkin görüşmek üzere bir araya geldi.
Gruptaki ülkeler küresel ekonomik üretiminin yüzde 85'ini ve dünya ticaretinin yüzde 75'ini temsil etmenin yanı sıra dünya nüfusunun da üçte ikisini kapsıyorlar.
G20 ÜLKELERİ HANGİLERİ?
Avrupa: Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya Federasyonu ve AB (İspanya, G-20 üyesi olmamasına rağmen, G-20 Zirveleri ile diğer toplantılara “daimi konuk üye” statüsünde iştirak ediyor.)
Amerika: ABD, Kanada, Meksika, Arjantin, Brezilya
Asya-Pasifik: ÇHC, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Endonezya ve Avustralya
Afrika: Güney Afrika
Orta Doğu: Suudi Arabistan
G20 NEDİR?
G20, uluslararası sistemde başlıca gelişmiş ülkeler ile önemi ve ağırlığı artmakta olan yükselen ekonomilerin küresel ekonomik karar alma süreçlerinde daha fazla temsil edilmesi ve uluslararası mali sistemin daha istikrarlı bir yapıya kavuşturulması amacıyla, 1997’deki Asya ve 1998’deki Rusya krizlerinin ardından 1999 yılında Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları düzeyinde oluşturulmuş platformdur.
G20 KURULUŞ AMACI NE?
Dünya ekonomisinin yaklaşık %85’ını, ticaretinin yüzde 75’ini ve nüfusunun 2/3’ünü temsil etmekte olan G20, farklı kıtalardan gelişmiş ve yükselen ekonomileri aynı platformda bir araya getiren, kapsayıcı yapısıyla uluslararası ekonomik düzlemde profili giderek yükselen bir oluşum olarak kendisini göstermektedir. 2008 yılında meydana gelen küresel krizin ardından G20 Liderler düzeyinde toplanmaya başlamıştır.
G20’nin mali ve ekonomik krize çözüm üzerine kurulan gündemi giderek küresel ekonomi ile bağlantılı, kalkınma, enerji güvenliği, iklim değişikliği, yoksulluğun giderilmesi, istihdam, yolsuzlukla mücadele ve gıda güvenliği gibi diğer alanlara da genişlemekte, günümüz ihtiyaçları doğrultusunda ekonomik ve mali sistemin yeniden yapılandırılmasına odaklanmaktadır.
G20’nin halihazırda daimi bir Sekretaryası bulunmamaktadır. G20’nin Dönem Başkanlığını üstlenen ülke bir yıl boyunca Sekretarya görevini de üstlenmektedir. Bir önceki yılın Başkanı, mevcut Başkan ve bir sonraki yılın Başkanından oluşan Troika, G20 gündeminin devamlılığını sağlamaya çalışmaktadır.
TÜRKİYE G20’YE NE ZAMAN GİRDİ?
Türkiye, G-20'nin ilk kurulduğu yıldan bu yana üyesidir.