Flaş!.. Flaş!.. İMKB rekorunu kırdı!
‘Not gazı’ İMKB’yi tarihi zirvesine taşıdı: 71.716
Fitch’in önümüzdeki günlerde Türkiye’nin kredi notunu artıracağı beklentisiyle İMKB dün yüzde 1.43 artarak 71.716 puanla tarihinin en yüksek kapanışını yaptı. Avrupa borsalarındaki yüzde 1 civarındaki artışlar da borsadaki yükselişi destekledi. Uzmanlar not artışı beklentisiyle rekorların sürmesini öngörüyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu önümüzdeki günlerde yatırım yapılabilir seviyeye çıkaracağı beklentisi İMKB’ye rekor kırdırdı. Hem not artışı beklentisi hem de Avrupa borsalarındaki artışların etkisiyle İMKB dün 1.008 puan yani yüzde 1.43 artarak 71.716 puanla tarihinin en yüksek kapanışını yaptı. İMKB’nin bundan önceki kapanış zirvesi 9 Kasım 2010’da yaptığı 71.543 puan seviyesindeydi. Borsa seans içi zirvesi ise 25 Ekim 2010’da gördüğü 71.776 puan seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla İMKB bugün 50 puanın üzerinde artarsa tarihi zirvesini de yenilemiş olacak.
Kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s’in dün yaptığı Türkiye’nin cari işlemler açığının yapısal olarak düşürülmesi, döviz rezervlerini artırma veya özel sektör dış borçlanmasını düşürme yoluyla dış kırılganlıkların azaltılması durumunda kredi notu artırımını değerlendirebileceğini açıklaması da borsada alımları destekledi.
Döviz, faiz sakin
Borsadaki hareketlilik bono ve döviz piyasasına ise pek yansımadı. ABD’de kasırga nedeniyle borsa ve tahvil piyasalarının kapalı olması sonucu piyasalar nispeten sakin bir seyir izlerken, euro/dolar paritesine paralel bir miktar gerileyen kur ile faizde Moody’s’in Türkiye’nin kredi notuna ilişkin yaptığı açıklamalara önemli bir tepki verilmedi.
Bir bankanın döviz masası yetkilisi, “ABD’de piyasaların kapalı olması nedeniyle sakin bir gün geçirdik. Ancak euro/dolar paritesinde bir miktar yukarı hareket kuru da aşağı getirdi. Ayrıca ay sonu nedeniyle kurumsal taraftan bir miktar euro satışı gördük. Moody’s açıklamalarında yeni bir şey yok, dolayısıyla piyasada tepki olmadı. Zaten gelecek haftaki Fitch toplantısına odaklanıldı” dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch 8 Kasım’da İstanbul’da Türkiye’nin Kredi Görünümü başlıklı bir konferans düzenleyecek. Seminerde Türkiye’den ve yurtdışından gelecek analistlerle beraber Merkez Bankası ve BDDK yetkileri de sunum yapacak; Türkiye’nin not görünümü ve bankacılık sistemi tartışılacak.
Fitch’ten yetkililer, mevzuattan ötürü Türkiye’nin kredi notunu her yıl gözden geçirdiklerini ve buna oldukça yakın olduklarını 10 Ekim’de Londra’da açıklamıştı.
Bayram tatili öncesinde 1.80 TL seviyelerinden işlem gören dolar 1.7975 TL’den günü tamamladı. Tahvil-bono piyasasında ise 24 Ekim’de son işlemlerde yüzde 7.17 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi, yine aynı seviyeden günü tamamladı.
Japonya ekonomide fren yerine gaza daha hızlı basıyor
Dış piyasalarda ise Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) parasal gevşeme adımlarının tahvil alım programında daha agresif bir artış bekleyen yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmasıyla yükseldi.
BOJ tahvil alım programının büyüklüğünü 11 trilyon yen (140 milyar dolar) artırarak 91 trilyon yene yükseltti. Öte yandan İspanya ekonomisinin üçüncü çeyrekte beklentilerin hafif altında daralması ve İtalya’nın bugünkü 5 ve 10 yıl vadeli tahvil ihalelerinde borçlanma maliyetinin Mayıs 2011’den beri en düşük seviyeye gerilemesiyle euro, dolar karşısında değer kazandı.