Flaş!.. Flaş!.. 25 milyon tonluk yeni rezerv!
İşte Türkiye'nin en büyük ve en derin kuyusu...
Bektaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Eti Bakır AŞ'nin Küre işletmesinin son derece mekanize olduğunu belirterek, insan gücüyle yapılan işlerin azaltıldığını, işlerin çoğunun son sistem makinelerle yapıldığını anlattı.
Küre bakır işletmelerinde yeni rezerv bulunduğunu aktaran Bektaş, "Yeni cevher, Küre, Kastamonu ve ülkemiz için de çok önemli. 25 milyon tonluk rezervden bahsediyoruz. Türkiye'nin en uzun kuyusu burada kazıldı ve en ciddi tenor oranı yüksek bakır madenlerinden birisi burada. Bakıra çok ihtiyacımız var. Arkadaşlarımız o ihtiyacımızı buradan karşılamaya çalışıyor" diye konuştu.
Eti Bakır AŞ Yöneticisi Ali Cengiz ise Küre Bakır İşletmeleri'nin 2004 yılında özelleştirmeyle alındığını hatırlattı.
Bitmek üzere olan rezervleri 2008 yılından itibaren geliştirmeye başladıklarına dikkati çeken Cengiz, şöyle devam etti:
"25 milyon tona yaklaşan rezerv ortaya çıkarmış bulunmaktayız. Bu rezervin gün yüzüne çıkartılmasıyla ilgili tüm otomasyon ve kazı hazırlıklarının hepsini tamamlamış bulunmaktayız. Sadece kuyu mekaniğinin montajı ve devreye alınmasıyla ilgili süreç devam ediyor. O da Allah'ın izniyle 2014'ün sonunda bitmiş olarak, yer altındaki zenginliğimizi yer üstüne çıkarmış olarak Türk halkının hizmetine sunmayı umuyoruz."
"25-30 MİLYON TONU GEÇECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ"
Etibakır AŞ Küre Genel Müdürü Ahmet Tezcan da Türkiye'nin en modern birkaç işletmesinden biri olduklarını ifade ederek, işçilerin hemen hemen hiçbir ağır işinin olmadığını söyledi.
Türkiye'nin en büyük bakır işletmelerinden olduklarının anlatan Tezcan, ülke ihtiyacının yüzde 7 ila 8'ini karşıladıklarını vurguladı.
Tezcan, 3-4 yıldır yeni bir maden keşfetmeye başladıklarını kaydederek, "Şu anda hazırlık çalışmaları devam ediyor. Rezerv tespit çalışmaları halen devam ediyor. 25-30 milyon tonu geçeceğini ümit ediyoruz. Şu anda hesapları yapılıyor. Özellikle 2014-2015 yıllarında kesin rakamlar ortaya çıkacak. 2015 yılından itibaren de Türkiye'nin en büyük ve en derin kuyusu, cevher üretimine başlayacak."
BAKIR İTHALATINA 2,5-4 MİLYAR DOLAR
Türkiye'nin bakır ihtiyacının yüzde 65-70'ini ithal ettiğini, bunun için 2,5-4 milyar dolar ödeme yaptığına işaret eden Tezcan, sözlerini şöyle tamamladı:
"İnşallah bir gün tüm bakır ihtiyacını kendimiz karşılayabiliriz' diye umuyoruz. Zaten ülkemiz ithalatının çok büyük bir kısmı esasında bakır, kurşun, çinko, demir, alüminyum gibi metallere ödenmektedir. Bunların dışında da iki kalem daha var. Doğalgaz ve petrol. Yani ithalatımızın hemen hemen yarısı bu ham maddelerden oluşmaktadır."
Tezcan, Küre işletmelerinde 740 olmak üzere Eti Bakır AŞ'nin bin 950 civarında çalışanı olduğunu sözlerine ekledi.