Fatura %31 azaldı ama ulaşım zamlandı
Türkiye’nin enerji ithalatı 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 31.1 azalarak 37 milyar 842 milyon 886 bin dolar oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye geçen yıl toplam 207 milyar 203 milyon 370 bin dolarlık ithalat gerçekleştirirken, bunun 37 milyar 842 milyon 886 bin dolarlık bölümünü “enerji ithalatı” olarak özetlenen, 27’nci fasıl olarak adlandırılan “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasında elde edilen ürünler, bitümlü maddeler, mineral mumlar” oluşturdu. Aynı fasıldaki ithalat miktarı bir önceki yıl 54 milyar 889 milyon dolar düzeyinde bulunuyordu. Miktar olarak gözlenen artışa karşılık ithalat faturasının geçen yıl yaklaşık 17 milyar dolar azalarak 37 milyar 842 milyon 886 bin dolara gerilemesi dikkat çekti. Bu azalışta kuşkusuz 110 dolar seviyelerinden 30 dolar hatta 27 dolar seviyesine gerileyen petrolün varil fiyatı ve 6 ay gecikmeli de olsa petrol fiyatını izleyen doğalgaz fiyatının etkisi oldu.
Vatandaşın kafası karıştı
Enerji fiyatlarındaki düşüşün akaryakıt fiyatlarına yansıması ise gerek yüksek vergiler, gerekse dolar kurunun artışından dolayı sınırlı oldu. Ancak sınırlı da olsa akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe karşın ulaştırma hizmetlerine yapılan zam vatandaşların kafasını karıştırdı. Yetkililer dolar kurundaki artışın yanısıra asgari ücret artışının getirdiği yansımaların bu zammın gerekçesini oluşturduğunu söylediler.
Gazprom indirimi geri mi aldı?
Rus enerji şirketi Gazprom’un 1 Ocak 2015’ten itibaren Türk özel sektör gaz dağıtıcılarına uyguladığı yüzde 10.25’lik indirimi iptal ettiği öne sürülürken Türk şirketler ise bunun mümkün olmadığını belirttiler. İddiaya göre geçen hafta Viyana’da yapılan toplantıda Gazprom yetkilileri indirim kararının geri alındığını Türk özel sektör şirketlerine ilettiler. Bir yetkili “Bu karardan sonra özel sektör şirketleri müşterilerine yeni durumu bir tebligatla bildirmeye başladı. Uygulamanın nasıl olacağına bakılıyor” dedi.
Şayet indirim geçersiz olursa Rusya’dan alınan doğalgaz fiyatı özel sektör ithalatçıları için 196-197 dolara çıkacak. Özel sektör tedarikçileri, Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013’te yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.
Enerco Enerji, Gazprom’un yüzde 10.25 oranındaki indirimi iptal ettiği yönündeki haberleri yalanladı. Enerco Enerji Sözcüsü, “İskonto oranını iptal etmek veya fiyatı değiştirmek Gazprom’un tek taraflı olarak yapabileceği bir şey değil” dedi.
BOTAŞ’ın indirim marjı hâlâ var
Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ‘doğalgazda indirim olup olamayacağına bakıyoruz’ sözlerinden sonra gözler kamu doğalgaz ithalatçısı BOTAŞ’a çevrildi. Gazprom’un
1 Ocak 2015’ten itibaren vaat ettiği yüzde 10.25’lik indirim kararını uygulamaması halinde bile BOTAŞ’ın halen alım-satım fiyatı arasında 90 dolar civarında bir fark var. Dolayısıyla BOTAŞ yüzde 10’a yakın bir indirimi rahatlıkla yapabilir. Enerji Bakanlığı’na bağlı BOTAŞ, doğalgaz fiyatlarını aylık olarak belirliyor.
Tam bilet ücreti 2.30 TL oldu
İstanbul’da toplu ulaşıma yüzde 7 zam geldi. Tam bilet 2 lira 15 kuruştan, 2 lira 30 kuruşa yükseltildi. Yeni ücret otobüs ve metrolarda ilk binişte geçerli olacak. Aktarma yapıldığı zaman ücret değişiyor. Yeni ücret tarifesi Pazar gününden itibaren geçerli olacak. İstanbul’da toplu ulaşıma en son geçen yıl 14 Haziran’da zam yapılmıştı. Tam aylık mavi kart 185 TL, indirimli öğrenci aylık mavi kart 80 TL olarak belirlendi. İstanbulkart ile yapılan kontörlü yolculuklarda ilk biniş ücretleri; tam 2.15’ten 2.30 TL’ye, öğrenci 1.10’dan 1.15 TL’ye, indirimli 1.50’den 1.65’e yükseltildi. Aktarmalı biniş ücretleri arttı. Sosyal Kart 100 TL’den 110 TL’ye yükseltildi.