Faizler inecek, asıl soru hızlı inecek mi?
DenizBank Genel Müdürü Ateş, enflasyon indirildiği ölçüde faizin düşürülebileceğini belirterek “Faizlerin ineceği kanaatindeyim. Asıl soru şu: Yeterince hızlı inecek mi inmeyecek mi?” dedi.
Yüksek faiz tartışmasına katılan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, kredi faiz oranlarının düşmesinin enflasyonun gerilemesi ile bire bir bağlantılı olduğunu söyledi. Ateş, “Bizim faizi düşürmemiz için hem dünyada azalan bir faiz trendi olmalı hem de enflasyonu düşürmemiz lazım” dedi.
Ateş, İtalya’da düzenlenen CEV DenizBank Kadınlar Şampiyonlar Ligi Dörtlü Final organizasyonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Kur karşısında kırılgan
Türkiye’de manşet enflasyonu düşse de çekirdek enflasyonun yüksek düzeyde bulunduğunu kaydeden Ateş, faizi çekirdek enflasyonun çok altında ayarlamanın farklı sonuçlar getirebileceğini ve bunun 1993 yılında sonuçlarıyla birlikte görüldüğünü hatırlattı. Ateş, en ideal olan paranın reel değerini göz önüne alarak reel faize karar vermek olduğunu vurguladı. Hakan Ateş, “Faizlerin ineceği kanaatindeyim. Asıl soru şu: Yeterince hızlı inecek mi inmeyecek mi? Faizin indirilmesi ya da artırılması yönünde müdahil olunması durumunda toplumda farklı beklentiler oluyor. Bu durum bazı olabilecek şeylerin bile önünü kesebiliyor. Bu çok teknik bir konu” dedi.
Merkez Bankası’nın zaten enflasyonun düşeceğini öngördüğü zaman faizi indireceğini dile getiren Ateş, “Varsayalım, TCMB faiz indiriminde ipin ucunu biraz kaçırsın ve dolar/TL kuru yükselsin. Kur karşısında ekonominin kırılganlığının daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bu ülke ithal ettiğinin üçte ikisi kadar ihracat yapabiliyor” dedi.
İlk çeyrek iyi
Bankacılık sektöründe ilk çeyreğin beklentilerinden daha iyi geçtiğini ifade eden Ateş, “Makro ihtiyati tedbirler sonrasında karlılık düştü. Perakende krediler yüzde 30-40 büyürken şimdi yüzde 10’lu rakamlara düştü. Olumlu gelişmeler de oldu. Faiz oranları biraz geriledi. Mevduat oranları inişe geçti. Kredi talebi de geçen yıla göre biraz iyi” diye konuştu.
Moody’s cesur değil
HAKAN Ateş, Türkiye’de misyonunu dolduran makroihtiyati tedbirlerin genişlemeye ve gevşemeye doğru yerini bırakması gerektiğini ifade ederek, “Türkiye’nin makro ekonomik göstergeleri yerinde olduğu için Moody’s kredi notumuza dokunamadı. Not görünümünü pozitife çevirecek kadar da cesur olamadı. Moody’s çeşitli risklere binaen notumuzu korudu” diye konuştu.
Hissedarlar mutlu olmaz
GENEL Müdür Hakan Ateş, sektörün kârlılığını artırmak için beklentilerini ifade ederken, bankacılıkta kârlılığın azaldığını ve bunun defter fiyat çarpanlarını etkilediğini söyledi. Ateş, para kazanılmayan işe para yatırılmayacağını, dünyada bankaların defter fiyat çarpanlarının düşük olduğunu ve Türkiye’de de bu oranların çok yüksek olmadığını dile getirdi. Türkiye’de neredeyse bütün bankaların yıllık kârlarının üzerine piyasalardan ya da hissedarlarından sermaye aldığına işaret eden Hakan Ateş, açıklamasına şöyle devam etti:
“Herhangi bir sektörde hissedardan sermaye almak demek; ‘yıllık kÓArınız büyümenizi desteklemiyor’ anlamına gelir. Bu durum hissedarları mutlu etmez.”
Yapılandırma yetmez
TURİZM sektöründeki kredilerin yapılandırılmasını da değerlendiren DenizBank Genel Müdürü Ateş, sektörün bu yıl bankalara 2.5 milyar dolar anapara ve 800 milyon dolar faiz ödemesi yapacağını, ayrıca 800 milyon dolarlık bir işletme sermayesi ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Ateş, “BDDK’nın karşılık ayrılmasına ilişkin düzenlemesi önemli. Bu doğru bir karar. Gerekli ama yeterli değil” dedi.
Merzifon isyanı
İFLAS ertelemelerin sektöre yansımasını da değerlendiren Ateş, bu uygulamaların bankacılık sektörünü doğrudan etkilediği gibi tüm ticaret erbabını da etkilediğini ifade etti. “Örneğin, şirketin merkezi İstanbul’un göbeğinde, gidip Merzifon’dan iflas erteleme kararı alıyor” diyen Ateş, bu tarz durumların engellenmesi ve ihtisas mahkemeleri tarafından incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Böyle bir gelirle zarar nasıl oluyor?
kulüplere 1 milyar liranın üzerinde kredi sağladıklarını anlatan Ateş, İstanbul’un 3 büyük takımının stat, sponsorluk, yayın gelirleri ve forma satışlarıyla yıllık yaklaşık 150 milyon dolarlık girdi sağladığına işaret ederek, “Böyle bir gelir varken zarar edilmesi nasıl olabiliyor?” diye sordu.
DenizBank’ın sponsorluğunda yapılan Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) DenizBank Kadınlar Şampiyonlar Ligi Dörtlü Final organizasyonunda kupayı Pomi Casalmaggiore kaldırdı. Solda CEV Başkanı Aleksandar Boricic ve sağda Hakan Ateş.