Fahiş kırmızı et fiyatına ‘tüp bebek’li çözüm
Çeşitli nedenlerle pahalı olan kırmızı et fiyatlarına, ‘tüp bebek’ çözümü getiriliyor. Embriyo transferiyle damızlık ihtiyacı karşılanıp, yılda 500 bine ulaşan hayvan ithalatı da bitirilecek.
Türkiye’de kırmızı et ihtiyacının karşılanması ve hayvan ithalatının sona erdirilmesi için sürpriz bir adım atılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, damızlık yetiştiriciliğinde embriyo transferiyle yeni bir dönem başlatılacağını açıkladı.
Bakan Çelik, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde (TİGEM) basın toplantısı düzenledi. Çelik, nüfus artışına paralel olarak kırmızı et talebinin, dolayısıyla damızlık düve ihtiyacının giderek arttığını belirtti.
‘Limuzin’den transfer
Çelik, embriyo transferinin, dünyada çok yaygın uygulanmasına rağmen Türkiye’de üniversitelerde araştırma çerçevesinde kaldığını söyledi. Embriyo transferi uygulamasının başladığını bildiren Çelik, bu uygulamanın yüksek vasıflı bir dişi sığırdan alınan çok sayıda yumurtanın döllenmesiyle elde edilen embriyoların, taze ya da dondurulmuş olarak çok sayıda taşıyıcı anne adayı dişi ineğe nakledilmesi işlemi olduğunu anlattı. Böylece istenilen cinsiyette ve ırkta buzağı elde edileceğini değinen Çelik, şöyle devam etti:
“Halen TİGEM’in 12 işletmesinde simental, siyah alaca, esmer, jersey ve limuzin ırklarından oluşan 32 bin baş hayvan varlığıyla damızlık yetiştiriliyor. TİGEM’in 6 işletmesinde çeşitli ırklardan 15 bin baş, taşıyıcı anne adayı kombine veya etçi ırklardan elde edilen embriyoların nakliyle gebe bırakılacak. Bunlardan kombine simental ırkı damızlık elde ederek hayvan varlığımızı artıracağız. TİGEM, bu projeyle taze ve dondurulmuş embriyo üretim merkezi haline gelecek.” Çelik, embriyo transferinin et fiyatlarına etkisine ilişkin de, “Şu anda 400-500 bin büyükbaş hayvan ithalatı yapılıyor. Projeyle amaç Türk hayvancılığını dışa bağımlılıktan kurtarmak. Kendi hayvan varlığımızı kendimiz temin edince fiyat belirleme konusunda çok daha ilimiz esnek olacak” dedi.
Gıda zincirine müdahale gerek
TİGEM ilk defa yerli sebze tohumu üretimi yapmak için hazırlıklarını tamamladığını, Antalya Boztepe işletmesinde domates, biber, patlıcan, hıyar ve kavun çeşitlerinde yeni hat ve çeşitler geliştirileceğini duyuran Çelik, gıda enflasyonunun nedeninin üretenler olmadığını belirterek, “Esas üreticinin elinden çıktıktan sonraki zincire mutlaka müdahale yapılmalı” dedi.
Palm kararı pek yakında çıkar
Çelik, Nutella’da kullanılan palm yağının kansere yol açtığı yönünde markanın üreticisi İtalyan Ferrero firmasının reddettiği iddialara dönük soruyu da yanıtladı. Rastgele tartışmaların yapıldığını, konu sağlık olunca bu tip değerlendirmeleri saygıyla karşıladıklarını belirten Çelik, kurulan bilimsel komisyonun çalışmasını hızlı şekilde tamamlamasını beklediklerini bildirdi.