Ev ve kira fiyatlarındaki zamlara darbe vuracak! Detayları belli oldu
Ev ve kira fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması. Ev ve kira fiyatlarına darbe vuracak gelişme. Ev ve kira fiyatlarındaki fahiş artışı durduracak gelişmenin detayları belli oldu. Konut satış fiyatlarında rekor artışlar ve kiralarda hız kesmeyen zamlara karşı ‘ofis’ hamlesi yapılıyor. İskanını almış ya da inşa aşamasındaki ofis kullanımlı alanların yüzde 80’i 1 Temmuz 2023’e kadar konuta dönüştürülebilecek. Peki ofislerin konuta dönüştürülmesi piyasayı nasıl etkiler?
Türkiye genelinde konut fiyatlarında kısa sürede yaşanan rekor artış ve kiralarda hız kesmeyen zamlara karşı hükümet hem ev sahipliğini artıracak, hem de kiraları düşürecek sistemlerini hayata geçirmeye devam ediyor. İskanını almış ya da inşa aşamasındaki ofis kullanımlı alanların yüzde 80’i 1 Temmuz 2023’e kadar konuta dönüştürülebilecek.
Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik şu ifadeleri kullandı: "Gayrimenkul fiyatlarındaki artışın iki sebebi var. Birisi arz eksikliği ikincisi inşaat maliyetlerindeki değişiklik. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en büyük konut kampanyası başlatıldı. Bu kampanyayla birlikte 100 binlere varan konut imalatı durumu söz konusu olacak. Bunun dışında çok kritik bir hamle yaptı. Özellikle büyükşehirler merkezde olmak üzere yapılan ofis projeleri söz konusu oldu.
Ofis projelerinde şöyle durumlarla karşılaşıyoruz. Pandemiden sonra ofis ve ticari alan kullanımı konusunda gerileme söz konusu oldu. Home ofis sistemine geçtiler. Hala da bu sistem devam ediyor ama şöyle bir denklemle karşı karşıya kaldık. Gayrimenkul açığı var ama üretilmiş kullanılamayan bir stok var. Siz niteliğini ofis ve ticari olarak yaptığınız bir şeyi konuta çevirdiğinizde bunun çok fazla prosedürü var.
Siz aynı metrekareden ofis aldığında yüzde 18 KDV ödersiniz ticari olduğu için. Ama aynı metrekarede ev aldığında yüzde 1 KDV ödersiniz gibi matematikler söz konusuydu. Şu anda bakanlık tarafından bunun önü açılmış oldu. Binlerce mülkün önü açılmış oldu. Bu çok önemli bir hamledir.
‘1.5 YILIN SIKINTISINI YAŞIYORUZ’
Biz şunu çok yakalayamadık. 2016 yılında Türkiye genelinde üretilen inşaat ruhsatı adeti 800 bindir. 2017’de 400 bin, 2018’de 200 bin, 2019’da 100 binlere düşüyor. Sektör 8’den 1’e düşüyor. Bu kadar ciddi bir düşüş söz konusu. Biz bunu niye hissetmedik inşaat ruhsatı adedi 200 bine çıktı ama biz pandemiye girmiştik. Pandemi sürecine girdiğimiz için insanlar evliliklerini erteledi. Üniversiteler online eğitime geçti. Kendi yaşam alanlarımızda kısmen hapis yaşadık. 2 yılın sonunda ortadan kalkınca insanlar barınma ihtiyaçlarını revize etmek istediler. Konut üretilemedi böyle olunca bir son 1.5 yılın sıkıntısını yaşıyoruz.
İnşaat maliyetlerindeki ciddi artışlardan dolayı gayrimenkul kriz olarak karşıya çıktı. Devlet 2 adım attı. Birincisi Cumhuriyet tarihinin en büyük gayrimenkul projesi başlatıldı. Diğeri de atıl durumda olan 10 binlerce gayrimenkulün konut olarak kullanılmasını hak tanıyan bir tasarı ile gayrimenkul sektörüne müdahale edilmiş oldu.
‘SEKTÖRE NEFES ALDIRACAK’
Kısa süre içerisinde sektöre konut olarak dahil olacağı için nefes aldıracağını düşünüyorum. Gayrimenkul fiyatlarında önümüzdeki aylarda yükseliş beklemiyorum. Bu üretimlerle birlikte nispeten de olsa fiyatların yerine oturacağını düşünüyorum.”